6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Dolj, peste 1300 de liceeni provin din familii cu venit de maximum 500 lei pe membru

În Dolj, peste 1300 de liceeni provin din familii cu venit de maximum 500 lei pe membru

În județul Dolj, 1.367 de elevi de liceu provin din familii în care venitul pe fiecare membru este de maximum 500 de lei. Elevii cu astfel de venituri se regăsesc și la colegii de top din Craiova, dar și la alte licee teoretice și mai ales la unitățile de învățământ tehnologice.  Ei vor beneficia de bursa ”Bani de liceu” care nu a fost achitată până acum.

La nivel național sunt înscriși la liceu 629.755 de elevi, conform INS, iar dintre aceștia 28.587 au aplicat pentru programul “Bani de liceu”, program prin care statul acordă pe toată durata studiilor 250 de lei pe lună. Condiția pentru primirea banilor este ca plafonul maxim de venit pe membru de familie al aplicantului să fie de 500 de lei în ultimele trei luni înaintea depunerii cererii. Listele cu beneficiarii acestui program au fost publicate de Ministerul Educației, în urmă cu câteva zile.

La nivel național, cei mai mulți elevi cu venituri mici și care au solicitat o astfel de bursă sunt la Suceava unde s-au depus și au fost acceptate 3.395 de cereri. Și la Iași sunt 2.511 beneficiari, urmat de Botoșani cu 1.713 cereri acceptate pentru această bursă. Județul Dolj este pe locul al patrulea la nivel național după numărul de liceeni care provin din familii cu venituri mici, fiind 1.367 de elevi în această situație.

Școli în care învață elevii

Elevii din Dolj care au solicitat această bursă socială învață în aproape toate colegiile și liceele din Craiova și județ.

Astfel de cazuri sunt inclusiv la Colegiul ”Carol I” din Craiova, fiind elevi care locuiesc în Castranova, Moreni, Ciupercenii Noi, Dăbuleni, Verbicioara dar și în Craiova. Și la Colegiul Național ”Elena Cuza” sunt elevi din Daneți sau Florești care vor primi ”Bani de liceu”. De asemenea, la Colegiul Pedagogic din Craiova sunt elevi care au solicitat o astfel de bursă. Cei mai mulți beneficiari ai bursei ”Bani de liceu” sunt la Colegiul Național ”Gheorghe Chițu” dar și la Liceul din Filiași, precum și la liceele din Dăbuleni, Segarcea sau Băilești.

Ei provin în general din localități cu puține locuri de muncă cum ar fi Calafat, Ciupercenii Noi, Argetoaia, Bârca, Sadova, Băilești, Daneți, Moțăței. Sunt și elevi care învață la licee din Craiova, cum ar fi Liceul Energetic și care provin din Mehedinți.

Comparativ cu anul trecut însă numărul cererilor pe Dolj, pentru bursa socială ”Bani de liceu” a scăzut. Raportul de la Ministerul Educației și Cercetării arată că în anul şcolar 2019-2020 în Dolj au fost 1.622 de solicitări pentru această bursă socială ”Bani de liceu”.

Elevii nu au primit bursele

Bursa de 250 de lei nu a fost încasătă de nici un elev din Dolj până acum. Managerii unităților școlare spun că au vești că banii vor fi virați în conturile școlilor până la sfârșitul acestei săptămâni iar plățile se vor face de săptămâna viitoare. ”Nu am primit banii pentru burse până acum, dar cred că plățile se vor face săptămâna viitoare”, a spus Lucia Vlădoiu, directorul Liceului de Arte ”Marin Sorescu” din Craiova.

Pentru a primi bursa, elevii se vor deplasa personal la unitățile de învățământ.

”Din datele pe care le avem vinerea aceasta se vor vira în conturile unităților școlare bursele ”Bani de liceu în valoare de 250 de lei pentru fiecare elev și bursele profesionale pentru elevii de la învățământul profesional în cuantum de 200 de lei/ elev. Pentru bursele sociale, bursele de studiu și cele de performanță am transmis dosarele către Primăria Craiova și probabil vom primi vești în perioada următoare. Plățile pentru programul „Bani de liceu” și pentru bursa profesională, care se acordă indiferent de rezultatele elevilor doar cu condiţia să nu aibă mai mult de 10 absenţe pe semestru, le vom face începând de luni. Elevii vor lua banii de la casieria școlii, pesronal, pe baza unei programări pe care o vom transmite în timp util. ”, a precizat Ionuț Bistriceanu, directorul Liceului Energetic din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS