6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISJ Dolj se face că anchetează greşelile de notare de la evaluarea naţională

ISJ Dolj se face că anchetează greşelile de notare de la evaluarea naţională

Doi elevi din Gorj au fost în stare de şoc după ce au văzut notele de la evaluarea naţională. Lucrările au fost corectate într-un centru din Dolj. ISJ Dolj a anunţat că a demarat verificări, dar ancheta este încă departe de a se finaliza. Ce se cunoaşte până acum este doar că s-a constatat că „notele au fost transcrise greşit de profesorii evaluatori“ şi că s-a produs „o regretabilă greşeală“.

Cazul celor doi elevi din Gorj care s-au trezit cu note mai mari cu patru sau cinci puncte la matematică, după contestaţiile la evaluarea naţională, a devenit cunoscut la nivel naţional. Iniţial, unul dintre elevi a primit 2,50, iar după contestaţii 7,90. O altă elevă a primit iniţial 6 la matematică şi după reevaluare s-a ajuns la 10. Până la recorectarea lucrărilor şi publicarea notelor finale, eleva care a luat iniţial 6 la matematică a fost în stare de şoc şi a avut nevoie de tratament medicamentos. Greşeala a fost comisă într-un centru de evaluare din judeţul Dolj. Preşedinte al respectivului centru a fost inspectorul şcolar Ani Drăghici.

Am încercat să aflăm de la aceasta ce s-a întâmplat în centrul respectiv, dar a refuzat să ofere un punct de vedere.

„Avem purtător de cuvânt al inspectoratului şcolar. Nu ştiu dacă pot da eu relaţii despre acest fapt“, a spus inspectorul şcolar Ani Drăghici.

După primele verificări, greşeala este trecută la profesorii evaluatori

ISJ Dolj a anunţat că se desfăşoară verificări pe tema diferenţelor de notare, chiar la câteva zile după ce cazul a ajuns în atenţia opiniei publice.
„Comisia Județeană va analiza diferențele obținute la reevaluarea lucrărilor, iar persoanele respective vor suporta prevederile legale, dacă au fost încălcate prevederile metodologiei“, se arată în primul comunicat pe această temă. Ancheta este departe de a se termina. Am solicitat un răspuns pe această temă încă de săptămâna trecută. L-am primit abia ieri. Ceea ce s-a constatat până acum este că profesorii evaluatori au transcris greşit notele.

„Regretăm cele întâmplate, a fost demarată o acţiune de verificare care să stabilească cauzele ce au generat această situaţie. S-a constatat că dintr-o regretabilă greşeală materială, notele au fost transcrise greşit de către profesorii evaluatori. Se vor aplica prevederile legale în vigoare impuse de situaţia dată şi vom face tot ceea ce depinde de noi, inspectoratul şcolar, astfel încât să nu se mai repete asemenea situaţii“, este al doilea punct de vedere al ISJ Dolj pe această temă.

Cum se corectează lucrările la examen

Conform metodologiei pentru organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale, la evaluarea lucrărilor sunt doi profesori. Aceştia lucrează în încăperi diferite, iar la schimbarea lucrărilor participă şi preşedintele comisiei sau secretarul comisiei. Chiar şi aşa, „transcrierea greşită a notelor“, conform constatării ISJ Dolj, a trecut neobservată.

„Evaluarea lucrărilor scrise din fiecare pachet se efectuează, pe baza baremului de evaluare şi de notare, în cadrul centrului zonal de evaluare, de doi profesori evaluatori, care lucrează, în mod obligatoriu, în săli separate, stabilite de preşedintele comisiei.

Schimbarea lucrărilor de la primul evaluator la al doilea şi invers se va face în prezenţa preşedintelui sau a secretarului comisiei, menţionându-se datele de identificare ale evaluatorului: numele şi numerele lucrărilor corectate“, scrie în metodologia pentru evaluarea naţională.

Greşelile de la evaluare, un subiect spinos la ISJ Dolj


Tot pe la comisia din centrul zonal trece şi calcularea mediei fiecărui candidat şi nici atunci nu s-a observat că erau diferenţe mari între notele de la cele două probe de examen.

„Comisia din centrul zonal de evaluare calculează pentru fiecare candidat media generală la evaluarea naţională, ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la probe. Catalogul electronic, în formă tipărită, se predă de la centrul zonal de evaluare la unitatea de învăţământ. Predarea-primirea se face între preşedinţi şi membrii comisiilor.

Forma tipărită a catalogului electronic complet, în două exemplare, cu notele de la probele scrise şi cu media generală, ştampilat şi semnat de profesorii evaluatori, la rubrica prevăzută în acest scop, şi de preşedintele şi secretarul comisiei din centrul zonal de evaluare, se predă, cu proces-verbal, preşedintelui şi celui de-al doilea delegat al comisiei din unitatea de învăţământ“, mai scrie în metodologie.


Ce s-a întâmplat la evaluarea naţională pare a fi un subiect spinos, care a născut disensiuni în interiorul ISJ Dolj. Sunt inspectori care susţin că „ar trebui să se ia la verificat camerele video pentru a se stabili ce s-a întâmplat. Într-un centru de evaluare funcţionează o comisie cu atribuţii clare, dar se pare că nimic nu este lămurit până acum. Se anunţase şi un corp de control de la minister pe această temă, dar nu a mai ajuns. La mijloc este şocul a doi copii. Cel puţin unul dintre ei a avut nevoie de tratament“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS