13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComedia lui Caragiale, deloc pe placul candidaţilor de la bacalaureat

Comedia lui Caragiale, deloc pe placul candidaţilor de la bacalaureat

Absolvenţii de liceu au susţinut ieri prima probă scrisă a examenului naţional de bacalaureat. În judeţul Dolj, la această probă au fost prezenți 4.140 de candidați, 622 şi-au echivalat proba, iar 152 nu s-au prezentat la examen. Trei candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Cel mai discutat subiect a fost eseul pe baza unei comedii studiate, despre care candidaţii au spus că nu se aşteptau.

După mai bine de trei luni de când au fost suspendate cursurile, absolvenţii de liceu au revenit ieri în bănci pentru a susţine prima probă scrisă examenului naţional de bacalaureat. În judeţul Dolj au fost în bănci 4.140 de absolvenţi de liceu, care au susţinut examenul scris la limba română.
Cerinţele au fost uşor diferenţiate, în funcţie de profil.

Astfel, indiferent de profil, la subiectul I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment din „Amintiri despre George Călinescu“, de Mircea Bandu cu mai multe cerinţe.
La punctul B de la subiectul I, candidaților li s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă mass-media contribuie sau nu la crearea imaginii publice a unei persoane, raportându-se atât la informațiile din textul de la subiectul I, cât și din experiența personală sau culturală.
La subiectul II, candidaților li s-a cerut să prezinte, în minumum 50 de cuvinte, perspectiva narativă dintr-un fragment din „Arhanghelii“, de Ion Agârbiceanu.
La subiectul III, la profilul umanist, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată. Elevii de la profilul real au avut de scris un eseu în care să prezinte particularităţile unei comedii studiate.

„Ultimul subiect este loterie curată“

Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru a răspunde la cerinţele de pe foaia de examen. La ieşirea din săli, părerile au fost împărţite. „A fost uşor. Nu a fost deloc greu. Am rezolvat relativ uşor“, a spus unul dintre candidaţi. Cele mai multe discuţii au fost purtate pe marginea ultimului subiect, eseul care era notat cu 30 de puncte. „A fost uşor. Nu a fost nimic greu, dar nu mă pot pronunţa asupra unui punctaj pentru că ştim cu toţii că ultimul subiect, eseul despre comedie, este loterie curată“, a spus alt candidat.


Au fost însă şi mulţi elevi care au spus că nu se aşteptau la comedie. „Ce să scriu, mamă, că nu am fost trei luni la şcoală şi acum ne-au dat comedia? Dacă iau 6 la examenul ăsta sunt cea mai tare“, a declarat supărată o candidată de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. „Când am văzut ultimul subiect, toţi din clasă ne-am pus mâinile în cap“, a spus alt candidat. Aceleaşi discuţii au fost şi la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. „Ne aşteptam la orice, dar nu la comedie“, a spus unul dintre candidaţi. Trei dintre candidaţi au fost eliminaţi din examen, pentru tentativă de fraudă. Conform metodologiei, aceştia nu vor mai avea dreptul să participe nici la următoarele două sesiuni.

Miercuri, proba obligatorie a profilului

Examenul naţional de bacalaureat va continua marţi, 23 iunie, cu proba la limba și literatura maternă. Miercuri, pe 24 iunie, va fi proba obligatorie a profilului. În funcţie de profil, candidaţii vor susţine examen la matematică sau la istorie. Joi, pe 25 iunie, va fi proba la alegere a profilului și a specializării.
Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.
Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16.00 – 19.00, și pe 1 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00.


În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS