21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de absenţi la ultima probă a evaluării naţionale

Sute de absenţi la ultima probă a evaluării naţionale

Absolvenţii de clasa a VIII-a au susţinut ieri ultima probă scrisă din cadrul evaluării naţionale, la matematică. În judeţul Dolj, la această probă a crescut numărul elevilor absenţi. Primele rezultate ale acestei sesiuni se vor afişa luni, 22 iunie, şi se vor face sub anonimat.

Elevii au trecut ieri prin ultimele emoţii ale examenului naţional. Aceştia au susţinut proba scrisă la matematică. Din datele centralizate de Inspectoratul Şcolar în judeţul Dolj, au fost prezenți 4.384 de candidați. A crescut numărul elevilor absenţi. Nu s-au mai prezentat 433 de elevi, cu 34 mai mult decât la proba scrisă de limba română, la care au fost înregistraţi 399 de absenţi. Nu se cunosc motivele absenteismului. Inspectorii şcolari spun că, la centrele de examen, elevii care s-au prezentat nu au avut temperatura peste 37,3 grade Celsius. Şi nici în timpul examenului nu au fost tentative de fraudă. Elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a le rezolva.

Ultimul subiect a fost mai dificil

La ieşirea din săli, candidaţii au declarat că cel mai dificil a fost ultimul subiect. Unii dintre elevi au reuşit să găsească răspunsul corect şi se aşteaptă la rezultate bune.


„Subiectele la proba de matematică au avut aproape acelaşi grad de dificultate precum cele de la limba română. Adică nu a fost foarte greu. Un grad mai mare de dificultate a fost la ultima problemă. Am stat mai mult să o rezolv pentru a fi sigur că am calculat corect. Mă aştept să iau peste 9,50“, a spus un elev de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova.


Au fost şi elevi care au greşit şi la alte subiecte.

„Subiectele au fost abordabile, nu a fost greu. Cu toate acestea, din cauza emoţiilor, am greşit la unul dintre subiecte. Sper ca aceasta să fie singura greşeală“, a spus un alt candidat de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“.
Elevii au folosit şi de această dată masca pe durata examenului, dar au spus că la acest examen le-a fost mai uşor.
„A fost un pic cam dificil, dar am reuşit să facem faţă cerinţelor. A fost bine şi în sala de examen. Spre deosebire de luni, a fost un pic mai răcoare şi ne-a ajutat să respirăm mai bine“, a spus o elevă de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“, din Craiova.

Candidaţi de la Colegiul Naţional „Carol I” Craiova

Elevii îşi vor găsi notele după un cod primit în sala de examen

Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14.00, în centrele de examen și pe evaluare.edu.ro.
Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16.00-19.00) și 23 iunie (în intervalul orar 8.00-12.00). Elevii nu vor mai căuta nota după nume, ci după un cod.

„În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel. În acest sens, ieri, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen au tipărit din aplicația informatică EvNat un raport ce conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului: ex: JJ0000000 (JJ-indicativul județului). Raportul a fost distribuit fiecărui candidat, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene”, se arată în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.


Tot pe bază de cod vor fi afişate şi rezultatele la avizierele unităţilor şcolare.
„Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media. Decizia a fost luată inclusiv în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor, toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului“, scrie în comunicatul ISJ Dolj.
Rezultatele finale se vor afișa sâmbătă, 27 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS