11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColegiul Național „Carol I“ aniversează 194 de ani on-line

Colegiul Național „Carol I“ aniversează 194 de ani on-line

În fiecare an, pe 20 mai, este ziua aniversară a Colegiului Național „Carol I“ din Craiova. Această școală a luat ființă pe 20 mai 1826. Astăzi, unitatea școlară în care s-au format zeci de personalități ale țării împlinește 194 de ani de existență. Festivitatea aniversară se va derula în on-line, pe pagina de facebook a colegiului, precum și pe platforma educațională Google Classroom.

Festivitatea aniversară pentru cei 194 de ani de existență ai Colegiului Național „Carol I“ din Craiova începe pe 20 mai, la ora 10.00, pe pagina de facebook a unității școlare. Vor fi difuzate mesaje omagiale trimise de ambasade, academicieni, oficialități, instituții de cultură, caroliști de ieri și de astăzi. Conform programului, va fi și un spectacol omagial cu tema „Colegiul «Carol l» la ceas aniversar“.

Elevii vor fi antrenați în diverse competiții on-line, cum ar fi concursul „File din istoria Colegiului Naţional «Carol I»“ pe site-ul profesorului de istorie Valentin Băluțoiu. Vor avea loc concursuri de interpretare literară și premieri în Google Classroom, precum și un concurs de proiecte cu teme cum ar fi „Cum obțin un credit?“. La acestea se adaugă o expoziție de desene şi dezbateri în limba spaniolă și limba franceză pe diverse teme.

Este a doua școală cu predare în limba română

Colegiul Național „Carol I“ din Craiova este a doua școală cu predare în limba română după vestitul Colegiu „Sfântul Sava“ din București.

La început, elevii și profesorii și-au desfășurat activitatea în chiliile Bisericii Obedeanu. Apoi, școala s-a mutat la Biserica Madona Dudu. În 1832, în urma donației vornicului Iordache Otetelișanu, a fost cumpărat terenul pe care funcționează și astăzi liceul. Pe acest teren a fost construit un edificiu care adăpostește instituția de învățământ. Această construcție este imortalizată de pictorul Theodor Aman în faimoasa lucrare „Hora Unirii la Craiova“ (1857). Timpul și-a pus amprenta pe clădirea colegiului, care necesită lucrări de consolidare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS