6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe drepturi au elevii şi cum se pot implica în deciziile din şcoli şi comunitate, la Radio Sud

Ce drepturi au elevii şi cum se pot implica în deciziile din şcoli şi comunitate, la Radio Sud

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Dolj, Alin Diţă vorbeşte la Radio Sud, vineri seara de la ora 21.00 despre drepturile dar şi obligaţiile elevilor. Conform legislaţiei în vigoare elevii nu pot fi sancţionaţi cu absenţe pentru întârziere la oră sau cu o notă mică şi nici nu pot fi daţi afară de la cursuri chiar dacă deranjează profesorul. Ei pot fi însă sancţionaţi de unităţile şcolare, respectând Legea Educaţiei Naţionale dar şi Statul Elevilor. Toate aceste prevederi legislative sunt transmise şi liderilor din şcoli, pregătindu-se o amplă activitate de formare a elevilor din consiliile şcolare.

Elevii din Consiluul judeţean al Elevilor sunt cei care au făcut demersuri pentru înfiinţarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret din cadrul Primăriei Craiova. „Suntem activi în acest Consiliu Consultativ unde analizăm punctele de pe ordinea de zi dar şi facem propuneri care să răspundă cerinţelor actuale ale tinerilor”, a mai spus Alin Diţă.

Vom continua demersurile pentru transport gratuit

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Dolj a mai precizat că vor fi continuate demersurile pentru a se asigura transport gratuit elevilor din Craiova. „Am pornit discuţiile cu conducerea Primăriei Craiova pentru transport gratuit încă din anul şcolar anterior. Nu am reuşit să obţinem acest drept pentru că deocamdată, din câte ni s-a spus, nici nu ar fi suficiente mijloace de transport în comun. A rămas să reluăm discuţiile după ce va veni noua flotă de autobuze”, a mai spus vicepreşedintele CJE Dolj.

De asemenea, elevii se pot implica activ în viaţa comunităţii şi a şcolii şi prin campanii. Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj va începe o campanie care vizează grupurile sanitare din unităţile şcolare. „În acest moment nici o unitate de învăţământ nu are permanent hârtie igienică şi săpun, elemente de bază pentru igienă. Sunt însă şcoli unde toaletele sunt curate dar şi unităţi de învăţământ în care, pe lângă lipsa elementelor necesare igienei personale, lipseşte şi curăţenia. De asemenea, avem şi şcoli în care grupurile sanitare sunt în exterior. Aceste aspecte ar putea fi schimbate dacă le menţinem în atenţia autorităţilor şi vom face asta printr-o campanie”, a precizat Alin Diţă, vicepreşedintele CJE Dolj.


Activitatea liderilor elevilor este intensă. În luna ianuarie a anului 2020 se va întruni Consiliul Naţional al Elevilor, un eveniment care se va organiza la Craiova, după şase ani. „Cel mai recent proiect realizat de Consiliul Naţional al Elevilor este Statul Elevilor de care beneficiem azi. Şi de această dată sperăm să reuşim să pornim proiecte grandioase”, a mai spus elevul craiovean Alin Diţă. Mai multe detalii aflaţi din înregistrarea audio.

Teza la Radio – 8 Noiembrie 2019

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS