6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieConflictul „Odobleja -Voltaire“, din nou în atenţia Consiliului Local Craiova

Conflictul „Odobleja -Voltaire“, din nou în atenţia Consiliului Local Craiova

Conflictul dintre liceele Odobleja -Voltaire a fost pus în discuție joi din nou în ședința Consiliului Local Craiova. Unul din consilierii locali a cerut o sală de sport pentru Liceul „Voltaire“ şi gard care să separe liceele. Totodată, primarul Craiovei a precizat că după acest conflict a trecut la inventarierea tuturor spaţiilor din şcoli. După inventariere măsura va fi ca finanţarea utilităţilor să se facă după numărul elevilor. În paralel, profesorii de la ”Odobleja” au continuat şi ieri protestele. Ei cer să li se restituie clădirea care a fost dată Liceului „Voltaire“. 

Noi solicitări pentru Liceul ”Voltaire”

Subiectul spaţiilor de la Liceul „Odobleja“ a fost adus în discuţie, joi, la şedinţa de Consiliu Local Craiova, la capitolul întrebări şi interpelări.

Consilierul ALDE Dumitru Mănescu a fost cel care a cerut o sală de sport pentru Liceul „Voltaire“.

„Eu sunt în consiliul de administrație de la “Voltaire“ și reprezint aici interesele acestui liceu. Aș vrea să fac niște solicitări în numele profesorilor și elevilor de acolo. Prima și cea mai importantă problemă este cea a sălii de sport. Îmi aduc aminte că domnul primar mi-a promis că această problemă se va rezolva… S-a stabilit că “Odobleja“ are două săli de sport, pe una o închiriază particular, și solicit în numele Liceului “Voltaire“ să rezolvați această problemă“, a spus consilierul ALDE Dumitru Mănescu. 

De asemenea, Mănescu a solicitat să se ia în calcul şi montarea unui gard între cele două unităţi şcolare. „A doua problemă este acel gard care separă spațiul Liceului “Voltaire“. E o problemă cu care nici eu nu aș fi de acord dacă s-ar fi observat, în ultimul timp, o schimbare a relațiilor din acea zonă. Eu nu am observat așa ceva și vă rog frumos să luați în atenție și această solicitare, pe care am făcut-o tot în vară. O problemă mai simplă: aleea de acces pentru elevi are nevoie de niște dale. Când încep ploile, elevii vor merge prin noroi, și se poate rezolva foarte ușor“, a mai spus Mănescu.  

Genoiu: „Conflictul a fost alimentat, în mare parte, de colegii de la PNL”


Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a ţinut însă să sublinieze că, de fapt, conflictul ”Odobleja” -”Voltaire” pe spațiile de învățământ a fost alimentat de PNL. Totodată, edilul a spus că nu este de acord să pună un gard de separare a unor copii. 

„Acest conflict a fost alimentat, în mare parte, de colegii de la PNL. Își bat joc efectiv de niște copii. Sunt total împotriva acelui gard care să separe niște copii. Din informațiile mele, elevii sunt prieteni între ei și se înțeleg. Liceul „Voltaire” a lansat o competiție sportivă între ei și colegii lor de la „Odobleja”, tocmai în sensul de a demonstra că nu există nici o competiție, decât la nivel sportiv și culturală. Nu are nimeni nimic de împărțit acolo, dar cineva alimentează acest conflict“, a spus Mihail Genoiu.

Profesorii de la Liceul ”Odobleja” din Craiova au protestat ieri și la Primăria Craiova

 ISJ Dolj va face o analiză dacă se justifică două săli de sport la un liceu


Primarul a mai spus că directorii unităţilor şcolare trebuie să înţeleagă că spaţiile unităţilor de învăţământ sunt publice.„Din dorința de a face bine, am implicat Consiliul Local pentru a găsi soluția cea mai corectă. Actul de învățământ, programa școlară, modul de împărțire a orarului, a profesorilor și a elevilor pe clase sunt apanajul inspectoratului școlar. Poate că, din dorința de a rezolva, am preluat noi totul și multe s-au spart în capul nostru. Trebuie să înțeleagă toți directorii de școli, licee și colegii că aceste spații sunt publice, nu sunt ale lor și nu pot să dispună asupra lor“, a spus Genoiu. 

În ceea ce priveşte sălile de sport de la „Odobleja“, edilul a mai precizat că a cerut inspectoratului școlar să facă o analiză. 

„La Liceul “Odobleja“, într-adevăr, sălile de sport le ține “Odobleja“. Am cerut inspectoratului să facă o analiză să vadă dacă se justifică două săli de sport la un liceu și nici una la celălalt liceu. Dar nu cred că e cazul să ne băgăm noi să împărțim spațiile, că nu e atributul nostru. Noi suntem cei care îngrijim spațiile, le reparăm și răspundem de ele. Dar cum se împart orele și studiul pe clase este apanajul ISJ“, a mai spus Genoiu.

„Cine are spații excedentare va veni singur să le dea înapoi“


Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a menţionat după conflictul ”Odobleja”-”Voltaire” a trecut deja la inventarierea spaţiilor din toate unităţile şcolare. În paralel, se va face şi o evidenţă a elevilor, care va duce la finanţarea cheltuielilor pentru utilităţi, în funcţie de numărul de elevi.

„Am dispus, împreună cu doamna inspector general, realizarea unei comisii, care, începând de luni, a început să inventarieze spațiile. Toate licele și școlile din Craiova vor fi călcate de această comisie care va inventaria spațiile. În paralel, ISJ va face o evidență a tuturor elevilor din aceste unități de învățământ. Se va stabili care este norma cheltuielilor pe elev și se vor da bani pentru utilități, conform numărului de elevi. Din acel moment, cine are spații excedentare va veni singur să le dea înapoi. Eu m-am săturat să cer și să constat că sunt spații excedentare la „Odobleja” și toată lumea să spună că nu sunt. Cred că este singura soluție: să facem ordine și în privința cheltuielilor, și în privința acestor spații excedentare care sunt pitulate sau folosite în diverse scopuri, închiriate către societăți private“, a mai spus primarul Mihail Genoiu. 

În paralel, profesorii de la Liceul „Odobleja“ din Craiova continuă protestele pentru a-şi lua înapoi clădirea dată Liceului „Voltaire“ prin decizia Consiliului Local Craiova. Profesorii spun că nu vor ceda. Joi au fost proteste atât la Primăria Craiova, cât şi pe scările Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS