10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de candidați și nici un post titularizabil la educatoare și învățători

Sute de candidați și nici un post titularizabil la educatoare și învățători

Ofertă redusă de posturi didactice pentru titularizare în învăţământul doljean. Anul acesta sunt doar 30 de catedre titularizabile şi 970 de candidaţi înscrişi. Cea mai mare concurență se anunță la educatoare și învățători. La aceste specializări sunt câteva sute de concurenți. Aceștia nu vor avea nici un post pe care să îl ocupe pe perioadă nedeterminată.

Înscrierile pentru concursul naţional de ocupare a posturilor didactice s-au încheiat. În judeţul Dolj, anul acesta, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, s-au înscris 970 de candidaţi.

Cea mai mare concurenţă se anunţă la învăţământul preşcolar şi primar. La aceste specializări nu există nici un post titularizabil. Ultimele posturi vacante pe patru ani au fost luate la etapa de transfer.  Pentru concurs însă s-au înscris  221 de candidaţi  la educatoare şi 113 candidați la învăţători. Cadrele didactice care vor participa la concurs pentru aceste specializări vor avea la dispoziţie numai posturi pe perioadă determinată.

Educatoarele și învățătorii vor concura pe posturi mai puține

Şi numărul posturilor pe perioadă determinată a scăzut considerabil faţă de sesiunile anterioare. Dacă anul trecut erau 80 de posturi la educatoare, în această sesiune sunt 42 de posturi. Două dintre acestea sunt la învăţământ special, pentru care candidaţii trebuie să aibă un atestat de psihopedagogie specială. În rest, posturile sunt, în bună parte rezervate, unele dintre ele fiind viabile chiar şi  pe câteva luni.  De exemplu, la o grădiniţă din Craiova un post este viabil începând cu luna septembrie şi până la 1 noiembrie. Un alt post, la grădinița respectivă, este viabil până la 1 ianuarie. Aceste posturi sunt rezervate titularilor, care se află în concediu de creştere a copilului.

Şi la învăţători sunt 39 de posturi pe perioadă determinată, faţă de 78 de catedre cât au fost anul trecut.  Unul dintre acestea, aflat la Şcoala gimnazială Sadova, este viabil doar până la 1 octombrie.

Concurenţă mare se anunţă şi la Limba şi literatura română. La această disciplină s-au înscris 78 de candidaţi şi nu este nici un post vacant, nici măcar pe perioadă determinată. Candidaţii vor avea la dispoziţie doar câteva fracţiuni de normă, în bună parte la şcoli din mediul rural.

La matematică sunt două posturi întregi, unul titularizabil şi altul este viabil pe perioadă determinată, pentru care s-au înscris 70 de candidaţi.

În schimb, la discipline precum biologie, geografie, istorie nu există posturi întregi nici pe perioadă determinată. .

Ce posturi sunt la nivelul județului

În ceea ce privește oferta de posturi la toate disciplinele, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a afişat doar 30 de catedre titularizabile. Mai mult de jumătate sunt catedre pentru specializările arte şi muzică.

Celelalte posturi titularizabile sunt la educaţie fizică şi sport, fizică, fizică aplicată, electrotehnică, machete/ construcţii de maşini, pregătire și instruire practică şi protecţia mediului.

De asemenea, la nivelul județului mai sunt și 221 de posturi pe perioadă determinată. La acestea se adaugă și câteva zeci de fracțiuni de normă la diverse discipline de studiu.

Concursul pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământ se va derula pe 17 iulie. Absolvenţii de studii de licenţă de anul acesta trebuie să îşi valideze înscrierea pentru a participa la examenul scris.

Examenul se va derula în patru centre, organizate pe discippline. Acestea sunt la  Liceul „Henri Coandă”, la Liceul „Matei Basarab”, la Liceul „Traian Vuia” şi la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS