17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieTrei elevi de la Băileşti vor merge la Bruxelles

Trei elevi de la Băileşti vor merge la Bruxelles

Trei elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti au reuşit să fie selectaţi pentru a participa în perioada 21 – 22 martie 2019, la Bruxelles, la a zecea întâlnire anuală organizată de Comitetul Economic și Social European (EECS). La acest eveniment, intitulat „Your Europe, Your Say!“ (Europa ta, Vocea ta!), participă adolescenți cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani din toate cele 33 de țări membre sau în diferite etape de aderare la Uniunea Europeană. Selecţia a fost făcută pe baza unei scrisori de intenţie, dar şi ţinând cont de rezultatele şcolare. Elevii din Băileşti sunt singurii reprezentanţi din România care vor participa la acest eveniment.

Elevi din 33 de școli din întreaga Europă vor merge la Bruxelles, în luna martie, pentru a-și prezenta punctele de vedere, speranțele și așteptările privind viitoarele alegeri europene. Aceștia vor prezenta trei propuneri care conţin prioritățile cele mai importante ale generației lor pentru ca Parlamentul European să poată aborda această problemă. Comitetul Economic și Social European (CESE) dă asigurări că va trimite aceste propuneri legiuitorilor. Evenimentul la care tinerii sunt chemaţi să îşi spună părerea se numeşte „Your Europe, Your Say!“ (Europa ta, Vocea ta!) şi se va derula în zilele de 21 şi 22 martie. Participanţii au trecut printr-o etapă de selecţie organizată de Comitetul Economic și Social European, fiind înregistrate 1.038 de cereri. A fost selectată însă câte o echipă din fiecare ţară membră a Uniunii Europene. De această selecţie au trecut şi trei elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti, care au fost coordonaţi de profesorul Paul Vădeanu. Cei trei elevi din Băileşti sunt: Diana Ștefania Bădele, Mihai Ciprian Croitoru și Sandra Sîrbu.
„Elevii care au fost selectaţi să meargă la Bruxelles au depus o scrisoare de intenţie direct pe site-ul Comitetului Economic și Social European, pe care au conceput-o împreună cu profesorul Paul Vădeanu, care, de-a lungul timpului, a scris mai multe poiecte europene. La selecţie au contat şi rezultatele şcolare ale elevilor. Ei sunt copii cu rezultate bune şi participă la diverse activităţi şi concursuri şcolare. Diana Ştefania Bădele a reuşit de curând să se califice la Olimpiada Naţională de Geografie. De asemenea, au fost solicitate şi activităţile de voluntariat pe care le-au derulat. Au reuşit să îndeplinească toate criteriile şi au fost selectaţi. Sunt singurii elevi din România care vor participa la acest eveniment alături de elevi din alte 32 de ţări europene. Cu toții vor participa la ateliere de lucru în care vor fi prezentate şi dezbătute diferite teme și propuneri ale tinerilor privind rolul alegerilor pentru Parlamentul European în procesul democratic de la nivelul Uniunii, al măsurilor de îmbunătățire a participării la vot și, mai ales, privind relația dintre tineri și angajamentul politic și social de la nivel european. Cei de la Bruxelles vor să cunoască opinia tinerilor despre Uniunea Europeană şi aşteptările pe care le au“, a precizat Gabriel Tica, managerul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti.
În perspectiva acestui eveniment, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative și membru al Comitetului Economic şi Social European, a avut o întâlnire cu un grup de 32 de elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“, cu tema „Ce fel de Europă vreau?“. Această pregătire a evenimentului de la Bruxelles a constat într-o dezbatere privind îmbunătățirea participării tinerilor la vot, întărirea democrației reprezentative la nivelul UE. Participanții au identificat moduri inovative de implicare politică a tinerei generații, altele decât participarea la alegeri.
Comitetul Economic și Social European precizează pe site că prin această inițiativă își propune să se asigure că punctele de vedere, experiențele și ideile tinerei generații sunt luate în considerare în procesul de elaborare a politicilor UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS