11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe şcoli şi grădiniţe mai dispar de pe harta Doljului

Ce şcoli şi grădiniţe mai dispar de pe harta Doljului

În Dolj, an de an scade numărul clădirilor cu destinaţie şcoli sau grădiniţe. Situația se menţine şi pentru anul şcolar următor. Conform propunerilor pentru reţeaua şcolară a anului şcolar 2019-2020, de pe harta educaţională a Doljului dispar cinci grădiniţe şi două şcoli primare. Motivele desfiinţării diferă de la un caz la altul. Sunt unităţi şcolare care funcţionau în clădiri private în unele cazuri şi nu au mai fost încheiate alte contracte sau situaţii în care funcţionau în clădiri improprii. Sunt însă şi cazuri în care numărul copiilor a scăzut şi vor fi mutaţi la şcolile de centru, iar clădirile care vor fi eliberate vor rămâne cu lacătul pe uşă.

Şcolile şi grădiniţele care dispar anual de pe harta educaţională a judeţului Dolj sunt unităţi care şi în anii anteriori au fost supuse comasărilor. „În anul şcolar 2019-2020, în învăţământul de stat au rămas 120 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, iar numărul structurilor arondate a suferit modificări, fie ca urmare a scăderii populaţiei şcolare pe fiecare nivel în parte, fie pentru că funcţionau în spaţii închiriate“, a precizat Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Conform reţelei şcolare pentru anul şcolar 2019-2020, în Craiova nu va mai fi Grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa Piticilor“, care era structură a Grădiniţei cu program prelungit „Traian Demterescu“. Unitatea de învăţământ funcţiona într-o clădire privată de pe strada Împăratul Traian. Inspectorii şcolari spun că preşcolarii acestei grădiniţe vor fi mutaţi în sediul central al Grădiniţei „Traian Demetrescu“. Şi în judeţ o să dispară grădiniţe. Astfel, la Argetoaia, Consiliul Local a propus desfiinţarea Grădiniţei cu program normal Macrea şi mutatea copiilor la Şcoala Profesională „Constantin Argetoianu“ din Argetoaia. Propunerea este pentru anul şcolar următor, dar primarul spune că deja a fost pusă în aplicare. „Grădiniţa era într-o casă particulară şi nu mai puteam rămâne acolo pentru că nu a mai vrut proprietarul. Am mutat deja copiii la şcoala de centru, dar pentru o perioadă. În comună se va construi în curând o grădiniţă nouă cu patru grupe“, a precizat primarul Lucian Vânătoru. În Argetoaia, în anii anteriori a mai fost închisă şi şcoala primară din satul Novac. Clădirea a rămas cu lacătul pe uşă. „Copiii fac naveta la Şcoala Profesională din Argetoia. Clădirea şcolii din Novac este închisă. O să o reabilităm ca şi pe cea de la Piria, ca să o păstrăm în condiţii bune“, a spus primarul din Argetoaia, Lucian Vânătoru.

Grădiniţe din care copii deja au fost mutaţi

Şi în comuna Bistreţ a fost propusă reorganizarea reţelei şcolare pentru anul 2019-2020, în care nu se mai regăseşte Grădiniţa cu program normal Bistreţ, cu menţiunea ca preşcolarii să fie mutaţi la Şcoala Gimnazială Bistreţ. „Copiii de la Grădiniţa cu program normal Bistreţ au fost deja mutaţi, pentru că în clădirea respectivă erau condiţii improprii. Este un spaţiu nemodernizat, cu igrasie. Acum ei îşi desfăşoară activitatea la şcoală pentru că a fost modernizată prin Programul Operaţional Regional şi au căldură, le este bine. În toamnă vor fi mutaţi într-o grădiniţă nouă, care acum este în construcţie“, a precizat Cristiana Antonie, primarul comunei Bistreţ.
Şi la Giurgiţa este propusă pentru închidere o grădiniţă, cea din satul Curmătura. „Copiii au fost deja mutaţi la Şcoala Gimnazială Giurgiţa, pentru că mai erau trei-patru. Clădirea în care funcţiona grădiniţa a fost renovată în urmă cu nouă ani şi va intra în conservare“, a precizat Vicky Bonea, primarul comunei Giurgiţa. O altă grădiniţă care nu o să se mai regăsească în reţeaua şcolară este Grădiniţa Muiereni, din comuna Goieşti. Copiii vor fi mutaţi la Şcoala Gimnazială Goiești.

Şcoli primare care dispar

Şi în ceea ce priveşte şcolile primare apar modificări. În comuna Drănic, pentru anul şcolar următor a fost propusă desfiinţarea şcolii primare Foişor şi mutarea copiilor la Şcoala Gimnazială Drănic. Primarul spune că măsura a fost luată pentru că nu mai erau copii. „Practic, nu mai sunt copii. Am luat iniţiativa de a-i muta şi pe cei din satul Foişor, pentru că am vrut să nu mai avem învăţământ în regim simultan. Clădirea a fost modernizată în primul meu mandat, cel din 2008-2012. A fost schimbat şi tot mobilierul, dar dacă nu mai avem copii va intra în conservare“, a precizat Andrei Marian Dănuţ, primarul comunei Drănic.
Edilul a precizat că în Drănic mai este învăţământ simultan în satul Booveni: „La şcoala din satul Booveni avem o grupă mixtă. Învaţă în aceeaşi sală copii din clasele I, a II-a, a III-a și a IV-a. Părinţii nu au vrut însă să îi mutăm pe copii la şcoala de centru, pe motiv că sunt prea mici. Transportul le era însă asigurat cu microbuzul şcolar“.
O altă şcoală primară care nu va mai funcţiona în 2019-2020 este Şcoala Primară Gabru din comuna Vârvoru de Jos. „O să îi mutăm pe copii de la Gabru la Şcoala Gimnazială Vârvoru de Jos pentru că au mai rămas foarte puţini. Clădirea nu va intra în conservare, acolo mai sunt câţiva copii de grădiniţă şi clădirea este prinsă pe cererea de finanţare de la Ministerul Educaţiei. Am depus cererea atunci când erau copii“, a precizat Nicu Tabacu, primarul din Vârvoru de Jos.
Potrivit datelor pe care le are Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, numărul şcolilor cu statut de structură a scăzut continuu. Dacă în anul școlar 2017-2018 erau 187 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, care aveau 373 de structuri, în anul școlar 2018-2019 sunt 367 de structuri, iar în anul şcolar următor vor fi 360.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS