Elevă din Craiova, admisă la graphic design în Anglia

Eleva Andra Ghițuică, admisă la o universitate din Anglia, alături de dirigintele său, Silviu Dragomir Bertoni (FOTO: Claudiu Tudor)


    Eleva Andra Ghițuică, admisă la o universitate din Anglia, alături de dirigintele său, Silviu Dragomir Bertoni (FOTO: Claudiu Tudor)

Elevii de liceu reușesc să impresioneze de multe ori prin alegerile pe care le fac. După ani întregi dedicați unui domeniu, pentru studiile superioare decid să urmeze cu totul alte specializări. Andra Ghițuică, elevă la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, este un exemplu în acest sens. A studiat la profilul științele naturii, dar vrea ca licența să și-o facă pe graphic design. A și fost acceptată la Laughborough University din Anglia. Eleva spune că de mică a fost pasionată de desen și că a reușit să acumuleze cunoștințe urmărind tutoriale în limba engleză.

Universitățile de peste granițe au devenit tot mai atractive pentru o parte din liceenii din Craiova. Aceștia participă la târguri de profil sau aplică direct pe platformele de admitere. În general, aplică elevii care învață la colegii. „De vreo patru ani există această preocupare. Dorința de a pleca peste graniță este mai mare. Anul trecut am plecat spre Viena, Liverpool, Toulouse, Amsterdam. Și în acest an școlar am mers cu elevii la un târg de oferte educaționale ale universităților din străinătate, organizat la București. Elevii vor să plece să studieze peste granițe pentru că perspectiva angajării este concretă. În țară opțiunile sunt limitate. Sper ca universitățile din țară să vină cu specializări care să-i atragă“, a spus Silviu Bertoni, profesor de istorie la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova. Și anul acesta sunt elevi de la acest colegiu care deja au fost acceptați la diverse universități de top. Chiar eleva sa, Andra Ghițuică, se numără printre tinerii care au primit deja confirmare că pot studia în Anglia. A studiat la specializarea științele naturii, dar nu dorește să fie medic și s-a orientat spre graphic design. A aplicat și a fost acceptată la Laughborough University din Anglia. Schimbarea opțiunii a fost determinată de pasiunea sa pentru desen. „Am ales să studiez graphic design în Anglia, pentru că întotdeauna am fost pasionată de desen și mereu am vrut să fac ceva cu această pasiune. Am primit întotdeauna sprijin din partea profesorilor să mă descopăr și să îmi susțin hobby-ul. La liceu, chiar dacă sunt la un profil real, am fost îndrumată spre competiții de desen de la care am revenit cu premii, inclusiv în ultimii doi ani de liceu. Am fost îndrumată spre astfel de competiții și în clasa a XII-a, când nu mai aveam în programă arte plastice”, a spus eleva. Dorința de a se îndrepta către o universitate din străinătate a apărut imediat după ce a absolvit gimnaziul. „Inițial am fost elevă la filologie bilingv-engleză tocmai pentru că voiam să studiez intensiv engleză, să pot comunica mai bine. Apoi am ales științele naturii, pentru că eu credeam că pentru a fi acceptat la o universitate bună, de peste granițe, trebuie să susțin bacalaureatul la matematică. Până la urmă nu a fost așa“, a spus Andra.


A învățat pe baza tutorialelor

Pentru admiterea la universitatea din Anglia, toți pașii au fost făcuți online. „În primul rând, am aplicat în ianuarie pe o platformă online, a guvernului britanic, care a transmis aplicația către toate facultățile. Am completat doar un formular. Am aplicat singură și după aceea am primit răspuns de la fiecare facultate. Am fost acceptată la facultatea la care îmi doream, din Laughborough. Pentru admitere am trimis o scrisoare de intenție și o recomandare. Am depus și un portofoliu cu lucrările mele. Pe baza portofoliului am fost acceptată“, a spus Andra Ghițuică. Portofoliul pe care l-a trimis a fost realizat pe baza unor cunoștințe pe care Andra le-a dobândit fiind autodidactă. „Am învățat din pasiune, de pe internet, uitându-mă la tutoriale. Am aplicat folosind aceste cunoștințe, pe care le-am dobândit accesând site-uri în limba engleză, unde am învățat să folosesc și diverse programe de lucru. Designerii grafici creează și combină simboluri, imagini și text într-o formă reprezentativă. Un exemplu sunt copertele cărților, dar și tot ce înseamnă design editorial, reclame“, a spus eleva. Pentru a se specializa ca designer grafic, Andra va urma cinci ani de studii. „Primul an va fi unul de pregătire, în care voi studia nu numai graphic design, ci și fashion design și mai apoi, după promovare, voi face un contract cu facultatea pe patru ani. În ultimul an de studiu voi pleca într-un an de practică să lucrez practic“, a mai spus Andra. Eleva spune că sistemul de învățare – predare va fi diferit de cel din România. „Am ales o universitate din Anglia pentru că am vrut să îmi duc pasiunea spre alt nivel. Am căutat facultăți din țară, dar nu mi s-au părut suficient de ofertante în acest domeniu. Diferă foarte mult stilurile de predare și de evaluare. De exemplu, în Anglia se pune accent foarte mult pe învățarea practică și nu voi avea nici un examen scris. Și asta am vrut“, a spus Andra Ghițuică. După ce va absolvi studiile superioare, Andra își dorește să lucreze ca freelancer.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 29 mai 2018

Actualitate

» Benzina și motorina se scumpesc vertiginos
» Antalya, destinația ideală pentru o vacanță de 5 stele
» Senatul a adoptat propunerea legislativă care vizează prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale
» Senatul a adoptat propunerea legislativă care vizează prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale
» Aurul, la cea mai mare valoare din ultimul an 
» Mehedinţi: „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, la final
» Senatul a respins proiectul privind autonomia ţinutului secuiesc
» ANSVSA – recomandări privind modul de păstrare și preparare a alimentelor pe perioada verii
» O grevă generală va perturba miercuri transporturile în Grecia
» PSD ia în calcul convocarea unei sesiunii extraordinare pentru modificarea Codurilor penale
» Iohannis îl primește miercuri pe Prințul Charles
» Lingouri de aur de 100.000 de euro, parte din cauțiunea depusă de Sebastian Vlădescu – surse
» Doi polițiști și un trecător, uciși de un bărbat înarmat în Liege

Publireportaj

» Produsele avicole din Rojişte, tot mai căutate
» „DEZVOLTAREA WHITE KISS SRL PRIN ACHIZIȚIE ECHIPAMENTE STOMATOLOGICE”
» Derulare proiect „Extindere și remodelare corp clădire existent în vederea înființării unei structuri de primire turistică”
» „DEZVOLTAREA VITAPLUS MEDCLIN PRIN DOTARE CENTRU MEDICAL”
» ONRC: Numărul insolvenţelor a urcat cu peste 17%, iar cel al suspendărilor cu 35%, în primele patru luni

Local

» Tenismana distinsă cu aur mondial a promovat bacul cu 8,48
» Accident cu victimă la Şimian
» S-au încheiat lucrările la Târgul de la Râureni
» 500 kg de alimente, confiscate la Berislăveşti
» Percheziţii la persoane bănuite de contrabandă

Dolj

» Magla, administratorul Termo, pe făraș?
» A furat o rața de pe lacul din Parcul „Romanescu“
» Şoferii – „vânaţi“ cu pistoale-radar
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Preafericitul cetățean de onoare al Craiovei
» Râurile Jiu și Amaradia, poluate cu petrol
» Craiova: “Brățările prieteniei”, activitate educativă desfășurată la Centrul „Anastasia”
» Dolj: Cercetat pentru tentativă de furt

Gorj

» Firma Leoni îşi începe activitatea la Bumbeşti-Jiu
» Casa Tineretului va fi reabilitată cu fonduri de la CNI
» Târgu Jiu, inundat la fiecare ploaie
» Spaţiul de agrement al Primăriei Rovinari, vandalizat
» Gorj: Hotel amenajat cu muncitori „la negru”
» Gorj: Bărbat, de 69 de ani, găsit spânzurat în locuinţa din Rovinari
» Dolj: Tineri prinşi imediat după ce sustrăseseră componente de la un autoturism

Olt

» Olt: Două minore de 15 ani, aflate pe o bicicletă, accidentate de o mașină la Osica de Sus

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident cu victimă la Şimian

Vâlcea

» Vâlcea: Depistați în timp ce sustrăgeau material lemnos
» Vâlcea: Un tir a blocat traficul după ce i-a explodat un cauciuc
» Râmnicu Vâlcea: Copiii vor avea parte de câteva manifestări speciale de 1 Iunie

Sport

» Filieșenii, bucuroși că au realizat obiectivul
» „U“ Craiova începe negocierile cu jucătorii
» Voleibalistele de la „Buzești“, medaliate cu bronz la Gimnaziadă
» Nouă campioane EHF și doi antrenori, Cetățeni de Onoare

Educatie

» Cei mai buni matematicieni din România și Franța, la Craiova

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top