9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii titulari, avantajați să ocupe noi posturi

Profesorii titulari, avantajați să ocupe noi posturi

Janina Vașcu, inspector școlar general adjunct, președintele comisiei județene pentru mobilitatea personalului didactic

Anul acesta nu sunt foarte multe posturi pentru debutanții care vor să se titularizeze. În schimb, profesorii care sunt titulari în Dolj sau în alte județe vor putea scăpa de detașare pe perioadă determinată și își pot găsi un nou post la etapa de transfer prin concurs, spune inspectorul școlar general adjunct, Janina Vașcu. De asemenea, au intervenit și alte modificări la calendarul privind mișcarea personalului didactic.

Profesorii debutanți au și anul acesta puține șanse de a se titulariza, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Situația este similară cu cea din anii anteriori. „În județul Dolj nu am avut niciodată posturi titularizabile pentru cererea pe care am avut-o din partea debutanților care au dorit să intre în sistem. În ultimii trei ani au fost foarte puține posturi pentru învățători și educatoare, câte două-trei posturi în fiecare an. În rest, au mai fost posturi la disciplinele tehnice și la muzica specializată. În rest, au fost multe fracțiuni de normă. Și acum sunt multe fracțiuni de normă“, a spus inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu, președintele comisiei județene de mobilitate.
Cele mai multe șanse de titularizare le au profesorii suplinitori, care predau pe posturi declarate vacante pentru următorii patru ani și care au prioritate anul acesta. „Schimbarea care a avut loc anul acesta este dată de articolul 4 din metodologie, care stabilește ordinea în care se desfășoară etapele de mobilitate. Anul acesta au prioritate suplinitorii, pentru că înainte de etapa de pretransfer și de etapa de concurs național avem titularizarea în baza articolului 253 din Legea Educației. Știm că e vorba de cadre didactice suplinitoare care au obținut cel puțin 7 sau peste 7 la concursul de titularizare, care au avut decizie internă sau eliberată de Inspectoratul Școlar Județean Dolj și predau pe un post vacant pe patru ani cu aprobarea Consiliului de Administrație. Aceste cadre didactice pot solicita Inspectoratului Școlar aprobarea titularizării“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct, Janina Vașcu.
Suplinitorii se pot titulariza pe posturile pe care predau doar dacă acestea nu vor fi afectate în etapele de completare a normei sau în etapa de soluționare a restrângerii activității. De altfel, președintele comisiei de mobilitate a spus că este posibil să mai apară posturi care să fie marcate pentru titularizare pe articolul 253. „Există multe posturi care nu au fost marcate pentru care profesorii suplinitori au dreptul să opteze“, a subliniat inspectorul școlar Janina Vașcu.

Titularizări și pe catedre viabile pe un an

Posturile rămase libere după etapele de mobilitate vor fi repartizate candidaților care participă la concursul național de titularizare, ce va avea proba scrisă pe 11 iulie. La acest concurs pentru ocuparea unui post pe perioadă nedeterminată, avantajați vor fi profesorii titulari, care își doresc să obțină o nouă catedră.
„Noutatea acestui concurs de titularizare constă în faptul că cadre didactice deja titulare pe posturi din județul Dolj sau din alt județ care se detașau anual acum vor fi mai avantajate. După ce se face repartiția pe posturi cu viabilitate patru ani, pentru suplinitori care iau peste 7, urmează repartizarea titularilor care optează pentru catedre vacante care au viabilitate chiar și un an și se pot titulariza pe acele posturi. Această posibilitate a fost dată de o nouă etapă inclusă anul acesta în metodologie, transferul prin concurs, pe care nu l-am întâlnit în metodologiile din anii anteriori“, a mai spus inspectorul școlar general Janina Vașcu.
Conform modificărilor apărute la calendarul mișcării personalului didactic și în acest an, candidații care ocupă posturi pe perioadă determinată vor fi repartizați în ședințe publice care se vor derula în a doua jumătate a lunii august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS