14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieFosta directoare a Şcolii nr. 21 din Craiova, victorie în instanţă

Fosta directoare a Şcolii nr. 21 din Craiova, victorie în instanţă

Profesorul Camelia Buzatu a fost exclusă de Ministerul Educației din Registrul Național de Experți în Management Educațional, decizie care a fost anulată în instanță

Decizia Ministerului Educației Naționale dată în cazul unui cadru didactic din Dolj a fost întoarsă în instanță. Este vorba de profesoara Camelia Buzatu, care a fost radiată de minister din Registrul național al experților în management educațional, luându-i dreptul de a ocupa o funcție de conducere. Radierea a fost făcută chiar înainte de a fi validată ca director adjunct prin concursul din 2016, Camelia Buzatu fiind pe primul loc atunci pentru Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova. Decizia ministerului a fost răsturnată de curând la Curtea de Apel Craiova, Camelia Buzatu fiind recunoscută ca fiind în Registrul național al experților în management. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că deocamdată nu se pune problema de a schimba rezultatele concursului pentru manageri. Validarea profesorului Camelia Buzatu ca director adjunct va fi posibilă numai în cazul unei decizii judecătorești pe speța concursului.

Concursul de ocupare a posturilor de director și director adjunct organizat în 2016 continuă să fie un subiect de actualitate în învățământul preuniversitar doljean. Unul dintre candidații la funcția de director adjunct la Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ nu a fost validat pentru post, deși obținuse cel mai mare punctaj. Este cazul profesoarei Camelia Buzatu, care a pierdut dreptul de a ocupa o funcție de conducere ca urmare a unei decizii a Ministerului Educației prin care a fost radiată din Registrul național al experților în management educațional. Profesoara a contestat decizia ministerului la Tribunalul Dolj și apoi la Curtea de Apel Craiova, considerând că i s-a făcut o nedreptate. Procesul s-a terminat cu o sentință favorabilă. „Pe 21 decembrie, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Dolj s-au validat rezultatele concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct. Eram pe primul loc la director adjunct la Școala gimnazială «Gheorghe Țițeica» din Craiova. În aceeași zi a apărut însă o decizie de la Ministerul Educației Naționale prin care eram radiată din Corpul național de experți în management educațional. Radierea a fost făcută ca urmare a unei reclamații depuse la Inspectoratul Școlar de un anume Dumitru Duma, care nu există. Reclamația a fost trimisă mai departe la Ministerul Educației. Și așa am ajuns să fiu exclusă pentru funcția de director adjunct. M-am văzut neîndreptățită clar. Și am dat în judecată și ministerul, și inspectoratul școlar și mi s-a dat dreptate“, a spus cadrul didactic.

Totul a pornit de la un calificativ mai vechi

Reclamația care a schimbat rezultatele concursului pentru directori din 2016 face referire la un calificativ „bine“, pe care Camelia Buzatu l-a primit în 2009, pe atunci inspector școlar general fiind Lelioara Nicola. În urma calificativului scăzut, potrivit legii, Camelia Buzatu a pierdut funcția de director și putea fi radiată și din Registrul național al experților în management Educațional, dar în 2009 Camelia Buzatu a contestat calificativul în instanță. În cele din urmă, procesul a fost suspendat. „În 2009, când ocupam funcția de manager la Școala gimnazială «Gheorghe Țițeica», am primit un calificativ «bine» și nu «foarte bine». Am contestat atunci calificativul în instanță. Procesul s-a suspendat. Am mers apoi la Inspectoratul Școlar Județean Dolj pentru a fi îndrumată în ceea ce privește situația mea în Registrul național al experților în management educațional, pentru că acel calificativ avea legătură și cu registrul. Mi s-a spus că nu am ce anume să fac, că la Ministerul Educației sunt în continuare ca expert. În 2016 a fost cineva care a știut acest lucru și a folosit totul împotriva mea“, a spus Camelia Buzatu. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că nu au făcut altceva decât să sesizeze ministerul în legătură cu o situație, în care un candidat ar fi trebuit radiat din corpul experților din 2009. „Am primit o reclamație, am verificat și am trimis apoi datele la Ministerul Educației Naționale. Am cerut punctul de vedere al reprezentanților ministerului pentru că am găsit inclusiv o declarație scrisă a doamnei Buzatu prin care spunea că, dacă va pierde procesul și va rămâne cu calificativul «bine», se angajează să ceară radierea din Corpul de Experți. Acest demers nu a mai fost făcut pentru că dosarul s-a perimat. Și nici nu a mai făcut demersurile la minister pentru a i se clarifica situația în registrul experților. Am cerut atunci clarificări. Nu Inspectoratul Școlar a radiat-o. Inspectoratul Școlar a fost chemat în judecată, dar instanța a respins acțiunea pentru că nu aveam calitate procesuală“, a precizat Dana Coșei, juristul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Decizia de a exclude Inspectoratul Școlar Județean Dolj din proces a fost luată la Tribunalul Dolj, instanță la care procesul s-a pierdut. Dosarul 587/63/2017 a fost pus pe rol la Curtea de Apel Craiova, unde procesul a fost câștigat prin hotărârea dată pe 5 decembrie. „Admite recursul. Casează sentința și în rejudecare admite acțiunea. Dispune anularea măsurii radierii recurentei reclamante din Registrul național al experților în managementul educaţional aferent județului Dolj. Definitivă“.

Nu se schimbă rezultatele concursului

Juristul Inspectoratului Școlar Județean Dolj spune că hotărârea judecătorească dată de Curtea de Apel Craiova în cazul profesoarei Camelia Buzatu are în vedere doar revenirea în Registrul național al experților în management educațional, dar nu implică și schimbarea rezultatului concursului pentru director adjunct din 2016. Pentru a prelua funcția de director adjunct, Camelia Buzatu ar trebui să aibă o nouă hotărâre judecătorească pe această speță.
Camelia Buzatu spune că va continua demersurile pentru a i se face dreptate. „M-am întors la catedră la Colegiul Național «Frații Buzești» ca profesor de fizică, unde am avut rezultate și la olimpiade școlare. Am început demersurile în instanță după concursul de directori pentru că am considerat că mi s-a făcut o nedreptate. Pur și simplu cred că nu am fost dorită ca director adjunct la Școala gimnazială «Gheorghe Țițeica» pe care am condus-o ani buni ca director. Am preluat-o cu 650 de elevi și am lăsat-o cu peste 1.000 de copii. Voi continua să cer să mi se facă dreptate. Voi deschide un nou proces și poate voi primi dreptul de a fi validată pentru funcția de director adjunct și drepturile salariale aferente perioadei în care trebuia să fiu validată“, a spus cadrul didactic. Având în vedere decizia Ministerului Educației din decembrie 2016 de a fi exclusă din Registrul național al experților în management educațional, Camelia Buzatu a susținut un nou concurs și în ianuarie 2017, fiind validată și atunci ca expert în management educațional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS