11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcolile nu mai pot avea clase cu elevi puțini

Școlile nu mai pot avea clase cu elevi puțini

Unitățile de învățământ trebuie să facă planul de școlarizare pentru anul următor și să renunțe la clasele cu efective sub minimum de elevi

Unitățile școlare din învățământul preuniversitar își fac în această perioadă planul de școlarizare pentru anul viitor. Una din reguli va fi să nu mai aibă clase cu efective mai mici decât numărul minim prevăzut de Legea educației, întrucât trebuie să se încadreze în bugetul care se face din finanțarea per elev. Această prevedere impune practic comasări de clase în unitățile școlare.

Până pe 28 decembrie, unitățile școlare din județul Dolj trebuie să definitiveze și să transmită la Inspectoratul Școlar Județean numărul de clase pe care îl vor pentru anul următor. În realizarea planului de școlarizare trebuie să ia toate măsurile necesare astfel încât să nu mai existe clase cu efective mai mici decât numărul minim prevăzut de legislație, întrucât bugetul nu va ajunge. Prin urmare, în unitățile școlare va fi nevoie să se comaseze clasele cu elevi puțini și astfel se vor reduce și normele sau posturile didactice.
Această regulă este impusă atât la grădinițe, cât și la școli și licee, precum și la învățământul postliceal. Numărul minim de copii prevăzuți într-o grupă este stabilit de articolul 63 din Legea educației. Astfel, la învățământul preșcolar, grupa cuprinde în medie 15 preșcolari, dar nu mai puțin de zece și nu mai mult de 20. La învățământul primar, clasa cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 25. Pentru învățământul gimnazial, clasa cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 30, iar la învăţământul liceal, profesional și postliceal, clasa cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 30. Proiectul de școlarizare și planul de fundamentare vor fi dezbătute în consiliul profesoral și aprobate apoi de Consiliul de Administrație. Potrivit inspectorului școlar general Monica Sună, odată cu planul de școlarizare se va fundamenta și rețeaua școlară, adică se va stabili și numărul de școli cu personalitate juridică, dar și dacă va fi nevoie să se închidă sau se redeschidă anumite clădiri. „Consiliile locale sunt cele care vor stabili rețeaua școlară“, a precizat inspectorul școlar general.

Mii de elevi învață la simultan

Reducerea claselor cu efective mai mici decât minimum prevăzut de Legea educației va aduce și o creștere a învățământului cu predare în regim simultan. În prezent, sunt peste 3.500 de copii cuprinși în acest sistem. Potrivit datelor existente în sistemul informatic, 10,88% din populația școlară de la învățământul primar din Dolj învață în clase cu regim simultan. În aceste cazuri, elevi de clasa pregătitoare și I învață în aceeași grupă cu cei de clasa a III-a, iar cei de clasa a II-a învață cu cei de clasa a IV-a. Astfel de situații se întâlnesc în special la unitățile de învățământ cu statut de structură, care au rămas în satele mici, unde sunt doi elevi pentru clasa I, trei elevi pentru clasa a III-a, cum ar fi în localitățile Botoșești-Paia, Cernătești, Câr­na, Balasan – structură a Școlii din Băilești, Mischii. La gimnaziu, 2,5% din populația școlară învață în sistem simultan. Este vorba de aproximativ 500 de elevi. Și astfel de exemple se găsesc la Dioști şi la Seaca de Pădure. De asemenea, în Craiova, ca unitate cu clase cu predare în regim simultan este Școala cu clasele I-VIII Făcăi, structură a Liceului Tehnologic de Transporturi Auto, dar și cea din Mofleni, structură a Școlii „Anton Pann“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS