14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieGrădinițele din Dolj au peste 4.000 de locuri la grupa mică

Grădinițele din Dolj au peste 4.000 de locuri la grupa mică

În Dolj sunt aprobate 4.658 de locuri la grupa mică, dintre care 1.691 de locuri sunt în unități de învățământ cu program prelungit (Foto: Arhiva GdS)
În Dolj sunt aprobate 4.658 de locuri la grupa mică, dintre care 1.691 de locuri sunt în unități de învățământ cu program prelungit (Foto: Arhiva GdS)

Ministerul Educației Naționale a stabilit calendarul înscrierii la grădinițe. Prioritate vor avea copiii care sunt deja în sistemul de învățământ preșcolar și pentru care înregistrarea pentru anul școlar următor se va face în perioada 8 – 22 mai, iar începând din 22 mai se înscriu și copiii care vor frecventa grupa mică, dar și cei care sunt mai mari și nu sunt înscriși la nici o unitate de învățământ preșcolar. În Dolj sunt aprobate 15.370 de locuri în grădinițe cu program normal și program prelungit, dintre care peste 4.658 de locuri sunt la grupa mică. 

În județul Dolj, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj pentru anul școlar următor s-au aprobat 525 de grupe care totalizează 9.859 de locuri în unitățile școlare cu program normal și 5.511 locuri în 216 grupe la unitățile școlare cu program prelungit. Potrivit procedurilor de înscriere aprobate de Ministerul Educației Naționale în perioada 8 – 22 mai se vor depune cererile pentru reînscrierea copiilor care deja frecventează unitățile de învățământ preșcolar. Pentru ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare care cuprinde copii de cinci ani, grupa mijlocie pentru copii de patru ani și grupa mică pentru copii de trei ani. În baza HG nr. 1252/2012 și în limita locurilor disponibile, pot fi înscriși în grupa mică și copii cu vârsta cuprinsă între doi și trei ani. „În Dolj, pentru grupa mică sunt aprobate 2.967 de locuri la program normal până la ora 13.00 și 1.691 de locuri la grădinițe cu program prelungit“, a declarat Nicoleta Lițoiu, inspector școlar în cadrul ISJ Dolj.
Pentru situațiile în care numărul solicitărilor va depăși locurile disponibile se vor aplica criterii generale de departajare, dar și criterii specifice pe care le hotărăște fiecare unitate de învățământ până pe 19 mai și care nu trebuie să fie discriminatorii. La departajare, pe criteriile generale vor avea prioritate copiii care sunt orfani de unul sau de ambii părinți, apoi cei care au un frate în unitatea școlară respectivă și cei care au un certificat de încadrare într-un grad de handicap.

În Craiova, cele mai multe locuri sunt la grupa mică

Pentru înscrierea copiilor care nu sunt la nici o unitate de învățământ, în Craiova, grădinițele cu program prelungit mai au foarte puține locuri la grupa mijlocie sau la grupa mare. Frecventarea orelor de la grupa mare este importantă pentru copii pentru că dobândesc deprinderi pentru școală. „La grupa mare au în programă elemente importante pentru viața de școlar, învață să recunoască literele, cifrele, lectura pe imagini și învață chiar să despartă cuvinte în silabe, dar cuvinte simple“, a precizat Florentina Niculeanu, directoare la Grădinița cu program prelungit „Piticot“ Craiova din cartierul Craiovița Nouă. La această unitate școlară, cele mai multe locuri libere sunt la grupa mică, iar pentru celelalte grupe se așteaptă să treacă perioada de reînscriere a copiilor deja înmatriculați. „Pentru grupa mare sunt 85 de locuri, exact câți copii sunt deja în grupa mijlocie și care vor intra în etapa de reînscriere. Pentru grupa mijlocie avem prefigurate cinci locuri libere pentru că sunt 65 de copii care frecventează deja grădinița și care ar putea depune cerere în perioada 8 – 22 mai. În schimb, la grupa mică formăm trei clase și avem alocate 60 de locuri libere și pentru care se vor depune cerere începând cu 22 mai“, a mai precizat Florentina Niculeanu, directorul Grădiniței cu program prelungit „Piticot“.
Sunt și unități de învățământ preșcolar la care nu mai au locuri libere decât la grupa mică. „La grupa mare nu avem locuri pentru înscriere din exterior. Copiii vin la noi din grupa mică și nu mai pleacă. Avem 50 de locuri pentru grupa mică, pentru copii cu vârsta de trei ani“, a spus Popa Marinela de la Grădinița cu program prelungit „Pinocchio“ din zona Rovine. Nici la Grădinița „Tudor Vladimirescu“, situată pe bulevardul Carol I din Craiova, nu mai sunt locuri la grupa mare, ci doar la grupa mică. „La grupa mare nu mai avem locuri. Pentru grupa mică am cerut 60 de locuri, trei clase, două în sediul de la centru și o grupă la sediul situat în blocul K 29 de pe strada Frații Golești, la fosta Grădiniță nr. 29. Înscrierile se fac la sediul central de pe bulevardul Carol. De obicei, avem multe solicitări și ne pregătim pentru astfel de situații de departajare inclusiv cu criterii specifice, pe care le vom stabili la sfârșitul săptămânii“, a precizat Veronica Georgescu, directoarea Grădiniței cu program prelungit „Tudor Vladimirescu“ din Craiova.

Locuri puține la grădinițele centrale

La unitățile de în­vă­ță­mânt preșcolar cu sediul în centrul Craiovei, locurile disponibile sunt și mai puține. La Grădinița cu program prelungit „Traian Demetrescu“ din centrul vechi al orașului, care are în subordine mai multe structuri, respectiv Grădinița „Iedera“ și Grădinița „Căsuța Piticilor“, situate pe strada Împăratul Traian, și Grădinița cu program normal „Sfântul Stelian“, mai sunt câteva locuri la grupele mari, dar la grupa mică, deși sunt trei clase aprobate la program prelungit, au rămas doar 23 de locuri libere, pentru că în acest an școlar sunt copii cu vârsta între doi și trei ani care vor fi reînscriși.
„Avem aprobate locuri pentru 200 de copii. Pentru grupa mare, mai sunt disponibile aproximativ zece locuri și la grupa mijlocie tot zece. Pentru grupa mică avem aprobate trei clase la program prelungit, dar mai sunt 23 de locuri libere, pentru că avem deja copii între doi și trei ani care frecventează grădinița și care se vor reînscrie în această grupă. În plus, tot la grupa mică sunt 20 de locuri la program normal până la ora 13.00 la Grădinița «Sfântul Stelian», cu sediul pe strada Câmpia Islaz“, a precizat Melania Enache, directorul Grădiniței cu program prelungit „Traian Demetrescu“ din Craiova. Pe perioada reînscrierilor și înscrierilor la grădiniță, unitățile de învățământ sunt obligate să asigure transparența ocupării locurilor și vor afișa numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018 pe grupă de vârstă, criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor, dar și numărul de copii reînscriși și înscriși zilnic. De asemenea, sunt obligate să afișeze la loc vizibil informațiile privind statutul, adică dacă au autorizație să funcționeze provizoriu sau sunt acreditate de Agenția pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS