19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePeste 57.000 de elevi din Gorj au început şcoala

Peste 57.000 de elevi din Gorj au început şcoala

Elevii din Gorj au revenit pe băncile şcolilor
Elevii din Gorj au revenit pe băncile şcolilor

Unităţile de învăţământ din judeţul Gorj şi-au deschis porţile pentru 57.542 de elevi. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, numărul total de unităţi şcolare din judeţ este de 112, inclusiv Palatul Copiilor, din Târgu Jiu. Cele mai multe şcoli şi licee de pe raza judeţului se află în mediul rural. Este vorba de 62 de unităţi de învăţământ. Acestea găzduiesc însă mai puţin de jumătate din numărul total de elevi care învaţă în şcolile din Gorj. Astfel, în grădiniţele, şcolile primare şi gimnaziale şi în liceele din mediul rural sunt înmatriculaţi 21.913 copii, diferenţa învăţând la unităţile de învăţământ din oraşe. Trendul din ultimii ani este de scădere a populaţiei şcolare, însă, în anumite localităţi, cum ar fi Târgu Jiu, se înregistrează creşteri uşoare, în special al numărulului de copii care intră în învăţământul preşcolar.
În noul an şcolar a fost înregistrată şi o premieră în ceea ce priveşte baza materială folosită de elevi şi de cadrele didactice. Toate unităţile de învăţământ de pe raza judeţului beneficiază de autorizaţie sanitară de funcţionare eliberată de autorităţile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
„În judeţul Gorj, în noul an şcolar există 112 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, inclusiv Palatul Copiilor. Toate clădirile în care se desfășoară activităţi didactice sunt autorizate din punct de vedere sanitar de către autorităţile responsabile în domeniu. Mai sunt şi şcoli cu autorizaţie provizorie, dar există autorizaţia de funcţionare emisă. În ceea ce priveşte manualele, acestea sunt asigurate în toate şcolile în procent de sută la sută. Mai sunt probleme în ceea ce priveşte distribuirea rechizitelor care se acordă pentru elevii cu posibilităţi materiale reduse. Licitaţia a fost organizată şi urmează să înceapă etapa de primire a cererilor din partea părinţilor şi să fie făcute evaluările necesare pentru ca rechizitele să ajungă la acei elevi ai căror părinţi înregistrează venituri sub un anumit prag“, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS