Scandalul „Repartiția“: Profesorii, trași pe sfoară în ședințele publice

Candidații s-au înghesuit la orele de istorie de la „Ștefan Velovan“, singurele în Craiova


https://www.youtube.com/embed/eJ5oXOLBFz4

Caz incredibil la ședința publică din 23 octombrie a ISJ Dolj: orele de istorie au fost negociate ca la piață, deși întâlnirea era monitorizată cu camera de filmat.

ISJ Dolj a scos în ședința publică din 23 octombrie circa 1.500 de ore disponibile în învățământul preuniversitar, după ce în presă a explodat scandalul „Repartiția“, relatat de GdS în ultimele săptămâni. Printre episoadele prezentate se numără cazul Colegiului Național (CN) „Ștefan Velovan“, unde au rămas 13 ore disponibile de istorie, după ce titularul postului, profesoara Elena Răileanu, și-a dat demisia și a ieșit din sistem.

Orele vacante nu au fost scoase în ședințele publice din 22 și 26 septembrie. În urma dezvăluirilor din GdS, directorul Ionuț Pătularu a raportat la ISJ doar șapte ore disponibile, care au fost afișate pentru ședința din 23 octombrie. Evenimentul organizat în amfiteatrul Liceului „Charles Laugier“ din Craiova a fost abordat în GdS („Inspectorul Țacu, moșier la ISJ Dolj“ – 25 octombrie). La ședința respectivă, reprezentanții ISJ Dolj s-au arătat deranjați de camera de filmat și au încercat să-i intimideze pe ziariști pentru a nu înregistra repartiția orelor vacante. Acum înțelegem de ce.

Târguială pentru orele de istorie


Ședința publică din 23 octombrie a creat nemulțumiri în rândul participanților, care ne-au sesizat o serie de aspecte ciudate. Sesizările ne-au determinat să revenim asupra materialului filmat și să analizăm cu atenție cum s-a derulat repartiția orelor la istorie, disciplină de la care a pornit tot acest scandal. Mărul discordiei au fost cele șapte ore disponibile de la „Ștefan Velovan“. Abia s-a anunțat disciplina, că pe scenă au și năvălit candidații la orele vacante. În fruntea lor s-a aflat profesoara Totu Liana – Claudia, cadru didactic titularizat în 2014 la Târgoviște pe limba latină, la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu“ (9) și Colegiul Național „Constantin Cantacuzino“ (9). În luna septembrie, Totu a ajuns profesor detașat la cerere la Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești, dar pe o catedră majoritară pe istorie (zece ore), completată cu limba latină (opt ore). În ședința publică, prioritari au fost strigați profesorii care cereau detașare. S-au prezentat profesoarele Totu Liana – Claudia și Rugu Mihaela, care au fost departajate pe bază de dosar. Confom punctajelor, pe primul loc se afla Rugu Mihaela (65,25 puncte), urmată de Totu Liana – Claudia (56,25 puncte). Cu toate acestea, participanții au avut parte de o surpriză neplăcută: întâietate a avut candidatul cu punctajul mai mic, pe motiv că „nu are norma completă“!

Profesoara Totu a susținut că are doar 14 ore la Băilești și a cerut completare patru ore din cele libere la CN „Ștefan Velovan“. Orele de la „Ștefan Velovan“ au fost cerute fără succes și de contracandidata cu punctaj mai mare, Rugu Mihaela. Inspectorul de resurse umane Mădălina Neațu i-a tăiat aripile spunând: „Dacă ne gândim la noțiunea de titular, începem cu completarea“. Inspectorul Dan Țacu a părut uimit că profesorul s-a putut detașa pe o normă incompletă (14 ore): „Titular în alt județ și ați luat numai 14 ore până acum?“. Totuși, acesta i-a propus să ia patru ore la „Velovan“ și în completare restul de trei ore, dacă acestea din urmă nu „ajută pe cineva“. Profesorul a primit un mic ajutor și de la inspectorul general adjunct Lavinia Craioveanu: „Rămân la dumneavoastră și renunțați la Băilești“. Candidata cu cel mai mare punctaj, Rugu Mihaela, s-a arătat debusolată, dar a fost lămurită de Lavinia Craioveanu: „Nu era corect ca un titular să rămână cu 14 ore și altul să-și aleagă“. Ulterior, ISJ a trecut la atribuirea orelor rămase, printre care și restul de trei ore de istorie de la „Velovan“. Acestea au fost revendicate de aceeași Rugu Mihaela, care voia să renunțe la trei ore de la Brădești. Din nou, a fost îndepărtată, pentru că i s-a cerut să renunțe la toate cele șase ore pe care le avea la Brădești. În consecință, au urmat la rând suplinitorii cu examen din 2014. Orele de la „Velovan“ nu au mai fost strigate ca disponibile, ci doar cele de la Călărași, Dăbuleni și Predești (în total zece ore). Cu toate acestea, au fost revendicate de candidatul Constantin Gabriel Călușeriu. Timp de câteva minute, candidatul le-a cerut insistent, dar a fost respins pe rând de inspectorii Neațu și Țacu. „Nu e cam greu la patru școli, domnule profesor?“/ „Aș putea să nu iau orele de la Dăbuleni“/ „Dacă tot vă duceți la Călărași… Mai este un kilometru până la Dăbuleni“/ „Eu sunt din Craiova și nu aș mai face naveta două zile“/ „Depinde de orarul pe care îl face directorul unității școlare“/ „Înțeleg ce spuneți dumneavoastră, dar eu așa aș vrea“. Inspectorul general adjunct Lavinia Craioveanu a insistat din nou: „Le spargem. Mai bine la ia doamna (Totu) pe toate șapte și rămân trei ore la Băilești, să le dea la plata cu ora“. La insistențele lui Gabriel Călușeriu, inspectorii au concluzionat: „Îi dăm așa!“. Târguiala nu s-a încheiat aici, pentru că pe scenă a venit un alt candidat, Irina Vlădulescu, cu o notă mai mare (7,60), care a luat cele trei ore de la „Velovan“, iar Călușeriu a trebuit să se mulțumească doar cu restul.

Un nou document neînregistrat la ISJ

După ședință, repartizarea a fost din nou contestată la GdS de către participanți. Aceștia se întreabă cum avea profesoara Totu normă incompletă (14 ore), din moment ce se detașase de la Târgoviște pe o normă completă la Băilești. Aceeași întrebare am adresat-o și noi inspectorilor școlari. „A făcut o cerere prin care a renunțat la patru ore de istorie“, a explicat Dan Țacu. Pentru a proba legalitatea repartizării, inspectorii au arătat un document care ridică mai multe semne de întrebare. Este vorba despre o cerere semnată de Liana Totu, redactată pe 22 septembrie (data ședinței publice în care ar fi primit orele, cu precizarea că repartiția a fost primită în intervalul orar 15.00 – 15.30, conform programării publicate de ISJ Dolj) și înregistrată la Liceul „Mihai Viteazul“ pe 6 octombrie, prin care profesoara solicită aprobarea renunțării la patru ore de istorie începând cu 1 octombrie! Mai mult, adresa este trimisă de școală la ISJ Dolj prin fax pe 29 octombrie (ora 15.25), cu mult după ședința publică din 23 octombrie. În plus, adresa cu pricina nu are număr de intrare la ISJ Dolj! Atunci, de unde știau reprezentanții ISJ că Totu are norma incompletă? Mai mult decât atât, directorul Liceului „Mihai Viteazul“, Gabriel Tica, a declarat că la școală profesoara Totu are o singură decizie de detașare semnată de inspectorul școlar general, pe o catedră completă de istorie (zece ore) și latină (opt ore). Totuși, ciudata cerere nu îi este străină directorului. „Are decizie pe zece ore de istorie și opt de latină din 22 sau 23 septembrie. Eu nu am primit altă decizie la școală. Mi s-a părut ciudat că renunță la ore și am pus-o să facă o cerere“, a declarat directorul. Povestea orelor de istorie nu se termină însă aici. Cel puțin în ceea ce privește cazul „Velovan“, reprezentanții ISJ Dolj ne-au anunțat că profesorii titulari renunță, începând cu 1 noiembrie, la cele șase ore pe care colegiul nu le-a scos în ședință publică. Oare cum vor ajunge și la cine vor ajunge aceste ore?Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 31 octombrie 2014

Actualitate

» Ministerul Educației și Sindicatele au semnat contractele colective de muncă
» Sabin Pautza: Un compozitor este un arhitect
» Modernizări la Spitalul de Neuropsihiatrie
» DSP Gorj controlează staţiile de tratare a apei din judeţ
» CFR înlocuieşte traversele pe segmentul Topleţ – Băile Herculane
» Vremea în weekend
» Craiova: Acţiune de plantare de trandafiri iniţiată de Fundaţia Gazeta de Sud

Interviu

» Scriitoarea și profesoara Adriana Răducan : Tinerii acestui timp trăiesc cu patimă viaţa

Publireportaj

» Achiziţii de peste 6 milioane de lei pentru ambarcaţiuni în anul 2014

Local

» Mehedinţi: Angajaţii RAAN au primit 500 lei din restanţa salarială după două zile de proteste
» Olt: Simpozionul Naţional “Eugen Ionescu – prima sută de ani” ediţia a VI-a, la Slatina
» Ziua și protestul la RAAN
» Vâlcea, printre judeţele cu cele mai puţine operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară
» Doar 7 locuri de muncă sunt disponibile în judeţul Mehedinţi

Dolj

» Aleile pietonale din piețe trec la primărie
» Lansări de carte și premii de debut la Colocviile „Scrisul Românesc“
» Condiţiile din şcoli şi penitenciare au ajuns la Avocatul Poporului
» Modernizări la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova
» Noroi pe strada Caracal
» Accident cu șase mașini și opt răniți
» Divinitatea şi istoria se întâlnesc în Valea lui Pătru
» Reporteri pentru mediul înconjurător – 100 de trandafiri pentru Rozariul Olteniei
» Colocviile „Scrisul Românesc“
» Dolj: Doi cetăţeni sirieni depistaţi la PTF Calafat cu documente italieneşti false
» Craiovenii sărbătoresc Halloween-ul cu Radio Sud
» Teatrul Naţional din Craiova la Festivalul Internaţional de Teatru “Shakespeare” de la Tel Aviv
» Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din Craiova

Gorj

» Întreruperi energie electrică de luni
» Colegiul Medicilor Gorj, decapitat de Înalta Curte
» Gorj: Companie mixtă pentru investiţia chineză de la termocentrala Rovinari
» Peste 304.000 de gorjeni, aşteptaţi la urne
» Gorj: DSP a solicitat 25.000 de vaccinuri antigripale Ministerului Sănătăţii

Sport

» Nu vă mai jucați cu nervii noștri!
» Cupa României la marş, în centrul Băniei
» Baschetbalista Grety Minculeasa trăieşte visul american
» Pandurii II a câștigat greu cu ACSVM Craiova
» Handbal (f): SCM Craiova continuă seria incredibilă de victorii
» Fotbal – Hagi l-a vizitat pe Nicuşor Bancu la spital
» Judo – Andreea Chiţu – argint, Corina Căprioriu – bronz, la Grand Prix IJF de la Abu Dhabi
» Fotbal – Meciul România – Irlanda se dispută cu spectatori
» Botoșaniul la rând
» Fotbal – CSU II Craiova, victorie frumoasă cu Știința Malu Mare
» Tenis – Simona Halep a primit un tricou al echipei Real Madrid
» Fotbal – CSU Craiova și Pandurii își află miercuri adversarele din sferturile Cupei

Educatie

» Rozariul din Bănie

Magazin

» Bancul zilei
» Submarin handmade
» Fruct minune anticancer
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!

Top