17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieInspectorul Țacu, moşier la ISJ Dolj

Inspectorul Țacu, moşier la ISJ Dolj

La ISJ Dolj, disciplina pare să nu fie la ea acasă
La ISJ Dolj, disciplina pare să nu fie la ea acasă

În loc să aplice sancțiuni pentru neregulile scoase la iveală de scandalul „Repartiția“, ISJ Dolj se războiește cu reporterii GdS. Inspectorul Dan Țacu a hărțuit joi ziariștii veniți să filmeze ședința publică de atribuire a orelor vacante din învățământul preuniversitar. Funcționarul plătit din bani publici și aflat în exercițiul funcțiunii consideră că o ședință publică nu poate fi înregistrată fără acordul său. Inspectorul general Georgică Bercea nu a aplicat nici o sancțiune de la începutul acestui scandal. Profesorii care au primit ore ca urmare a anchetei GdS s-au bucurat că s-a făcut dreptate.
ISJ Dolj a organizat joi, în amfiteatrul Liceului „Charles Laugier“ din Craiova, o nouă ședință publică pentru repartizarea orelor vacante din învățământul preuniversitar. Ședința condusă de inspectorii de resurse umane (RU) Dan Țacu și Mădălina Neațu a debutat cu un conflict între aceștia și reporterii GdS, veniți să filmeze cum împarte ISJ orele vacante. Pornind de la un caz în care șapte ore vacante de istorie de la Colegiul Național Economic (CNE) „Gheorghe Chițu“ din Craiova au fost repartizate fără ședință publică, GdS a realizat o anchetă pe acest subiect. Cu ajutorul profesorilor care ne-au sesizat direct la sediul redacției sau prin e-mail și fax, am reușit să scoatem la iveală neregulile din sistem. În urma articolelor din GdS, Colegiile „Gheorghe Chițu“, „Ștefan Velovan“ și „Constantin Brâncuși“ au scos în ședință publică ore disponibile la disciplinele istorie și chimie.

Tupeu de inspector școlar

ISJ Dolj nu a dat până acum nici o sancțiune în cazurile semnalate de ancheta GdS. Reprezentanții inspectoratului și-au permis să șicaneze redactorii GdS, cerând ca ședința publică să nu fie filmată. „Luați aparatele și scoateți-le de aici! Știți că nici fotografii nu puteți să faceți fără acordul nostru. Trebuie să cereți acceptul tuturor ca să filmați. Acordul meu nu-l aveți ca să filmați“, a spus inspectorul Dan Țacu. Tupeul acestuia nu s-a oprit însă aici. În momentul în care reporterul GdS a pus pe masă un reportofon, acesta a reacționat: „E reportofon! Trebuie să aveți acceptul nostru. Și nu-l aveți. Mergeți în sală și-l țineți acolo. Țineți-l în buzunar. Faceți ce vreți cu el“. Țacu nu a scăpat ocazia să facă și câteva ironii la adresa presei. Îndepărtând microfonul de pe pupitru, acesta i-a spus unui coleg: „Marian, l-a pierdut domnul“. Adresându-se ziariștilor, acesta a afirmat: „Ca să filmați candelabrele aveți nevoie de acceptul doamnei directoare“. Inspectorii ISJ Dolj aflați în exercițiul funcțiunii au încercat să pună presiune pe reporterii GdS în stilul ședințelor PCR, apelând la câțiva aplaudaci din sală. În schimb, profesorii care au primit ore ca urmare a scandalului „Repartiția” s-au bucurat că sistemul a fost învins, cel puțin în cazul acestor probleme punctuale.
Spre exemplu, în urma anchetei GdS, Colegiul Național (CN) „Ștefan Velovan“ a scos în ședința publică șapte dintre cele 13 ore vacantate de istorie, după plecarea în Franța a profesoarei Doina Elena Răileanu. Acestea au fost repartizate în ședința de joi Lianei Claudia Totu (4) și Irinei Vlădulescu (3). GdS a relatat, de asemenea, cazul orelor de chimie de la CNE „Gheorghe Chițu“ (5) și Colegiul Tehnic de Arte și Meserii (CTAM) „Constantin Brâncuși“ din Craiova (12), ocupate fără ședință publică de Ștefan Mazilu, cu ultimul examen din 2012. În ședința de joi, orele de la „Constantin Brâncuși“ au fost ocupate de profesoara Luciana Cojocaru. În schimb, Ștefan Mazilu a rămas cu orele de la „Gheorghe Chițu“ (5) și a fost nevoit să ia ore la Robănești și Bucovăț pentru completarea normei. Potrivit ISJ Dolj, toate orele disponibile în județ au fost repartizate în ședința publică de joi. Cititorii care vor să ne sesizeze în continuare nereguli pe acest subiect o pot face la sediul redacției noastre (Câmpia Islaz, nr. 97 A) sau la adresa de e-mail [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS