19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAbsolventele Colegiului Pedagogic au obţinut rezultate de excepţie

Absolventele Colegiului Pedagogic au obţinut rezultate de excepţie

http://www.youtube.com/watch?v=x4g3fRb7zgg

Rezultate deosebite în acest an școlar pentru Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ din Craiova. Absolventele acestui colegiu au reușit să obțină primele locuri la Facultatea de Medicină și Farmacie din Craiova, la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj și, mai mult decât atât, cele care au dorit să înceapă activitatea în învățământ au reușit să obțină posturi sau chiar să se titularizeze.

După ce, la examenul național de bacalaureat, Colegiul Național Pedagogic din Craiova s-a remarcat printr-un procent de promovabilitate de peste 92%, în urma examenelor de admitere în învățământul superior, dar și a examenului de titularizare, s-a remarcat faptul că absolventele acestui liceu au reușit să obțină cele mai bune rezultate de până acum. O parte din tinerele de 19 ani vor preda din toamnă la școli și grădinițe din Dolj sau chiar în alte orașe ale țării.
„După cum  știm, examenul de titularizare este unul din cele mai dificile, poate cel mai greu din învățământ. Peste 55% din absolvente au reușit să obțină notă de titularizare și o parte chiar au ocupat posturile titularizabile. Avem ca exemplu pe Dorina Georgiana Burlacu, care a reușit să se titularizeze, devenind și studentă la Facultatea de Litere, secția română-engleză. De asemenea, Claudia Roșu va fi și ea din toamnă la catedră, fiind totodată și studentă la Facultatea de Sociologie. Dacă este să continuăm cu exemplele de la admiterea în învățământul superior, locurile I și II la Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină din Craiova au fost ocupate de gemenele Alina Ioana și Ana Maria Nisipeanu. Locul I la Facultatea de Psihologia Educației de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj a fost ocupat de Anne Marie Mișcoci, titularizată și în învățământul preuniversitar cu media 9,43. La Facultatea de Litere din Craiova, prima candidată admisă la română-italiană este tot o elevă a Colegiului Pedagogic, iar locul VI de la specializarea română-engleză este ocupat tot de o elevă a noastră, Loredana Condoiu“, a precizat Ionuț Pătularu, directorul Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“.

Profesorii de la clasă, modele pentru carieră

Tinerele care vor preda din toamnă în unitățile de învățământ au ca model pentru cariera lor cadrele didactice de la clasă. Chiar dacă, în unele cazuri, vor face naveta, tinerele speră să reușească să-și urmeze modelele.
„Am obținut post de titular în comuna Vela, cu media 9,55 la examenul de titularizare. Sunt bucuroasă. Voi fi învățătoare. Voi urma și cursurile Facultății de Litere. Practic, voi  face naveta, nu știu cum mă voi descurca. Poate mă voi detașa, în timp. Nu vreau, deocamdată, să fac altceva. Am urmat Liceul Pedagogic și ar fi o irosire de timp să nu urmez învățământul. Este o meserie frumoasă pentru fete, pentru că implică creativitate. În plus, vreau să îmi urmez modelul de la clasă, pe profesoara de pedagogie, Tania Țăndăreanu“, a spus Dorina Georgiana Burlacu. Și pentru educatoare, tot cadrele didactice din liceu sunt model. „Am obținut post la Școala «Lascăr Catragiu». Sper să fie la nivelul așteptărilor mele. Îmi doresc să rămân în învățământ, de aceea am ales să urmez Facultatea de Litere. M-a ajutat foarte mult profesoara de pedagogie de la clasă. Este un model pentru mine și în carieră“, a spus Elena Roxana Chirea. Absolventele știu exact cum vor să-i influențeze pe viitori elevi. „Cu 8,78 am primit un post de suplinitor la Radovan, ca educatoare. Sper să fie o experiență plăcută și să am multe de învățat, chiar dacă naveta va fi grea, ținând cont că am fost admisă ca studentă la Facultatea de Sociologie. Cred că o să fie greu, dar sper să fie și frumos. Vreau ca preșcolarilor mei să le dezvolt capacitatea de gândire, dar și abilitățile. Grădinița este importantă pentru preșcolari, le creează baza pentru școală. În primul rând, pleacă cu mentalitatea că se pot descurca și fără părinți și vor ști să socializeze cu colegii“, a spus Claudia Roșu.

Titularizată la București, admisă prima la Cluj

La catedră va fi din toamnă și Anne Marie Mișcoci. Absolventa Colegiului Național „Ștefan Velovan“ din Craiova a reușit să se titularizeze la o grădiniță din sectorul 6 din Capitală. Totodată, a devenit studentă a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, fiind prima admisă la Facultatea de Psihologia Educației. Cum va reuși să se împartă între cele două destinații, rămâne un aspect sub semnul întrebării.
„Am obținut un post de educatoare la o grădiniță foarte bună din București. Mi-am urmat visul de a merge și la o facultate bună în domeniul educației, Facultatea de Psihologia educației din Cluj. Admiterea a fost pe bază de examen scris, pe care l-am promovat cu nota 10. Îmi doresc să stau în Cluj. Sper că voi obține o detașare la 1 septembrie și sunt sigură că mă voi descurca bine cu amândouă. Abia aștept să mă întâlnesc cu preșcolarii mei, să contribui la evoluția lor ca persoane și toată viața să-și aducă aminte de educatoarea lor“, a spus Anne Marie Mișcoci.
Și tinerele care nu au susținut în acest an examenul de titularizare își doresc ca de anul viitor să-și înceapă activitatea în învățământ. „Am ales să stau un an acasă. Anul acesta nu am susținut examenul de titularizare. Acum vreau să mă bucur de primul an de studenție la Litere. Cred că de anul viitor mă voi întâlni cu elevii. Vreau să devin profesor de limba și literatura română pentru că îmi doresc să colaborez cu elevi de gimnaziu sau liceu”, a declarat Loredana Condoiu.

Primele admise la Farmacie  

Sunt și eleve ale Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova care nu au ales să urmeze o carieră în învățământ, ci au dat la Medicină sau la Farmacie. Două absolvente, surori gemene, au reușit să fie primele admise la Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină din Craiova. „Am intrat la Facultatea de Farmacie pe primul loc. Am ales Farmacia pentru că încă din școala generală am fost pasionată de științele exacte. A fost un an greu de pregătire, dar examenul în sine a fost încununarea muncii“, a spus Alina Ioana Nisipeanu. Locul următor a fost ocupat de sora geamănă, care are aceleași aptitudini. „Am ales să merg la Farmacie pentru că în timpul liceului am fost la profilul de ştiințele naturii și mi-am dorit să studiez mai mult chimia și biologia. Ca și carieră, cel mai probabil voi lucra într-o farmacie“, a spus Ana Maria Nispeanu. De altfel, o altă elevă a Colegiului Național Pedagogic a fost admisă cu 9,98 la Facultatea de Medicină. Potrivit conducerii liceului, este anul cu cele mai bune rezultate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS