14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePercheziţii la Şcoala Generală nr. 4 pentru acuzaţii de fraudă

Percheziţii la Şcoala Generală nr. 4 pentru acuzaţii de fraudă

Poliţiştii şi procurorii gorjeni au efectuat mai multe percheziţii ieri la sediul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu“ (nr. 4) din Târgu Jiu, pentru fraudarea examenului de evaluare naţională. Ancheta vizează mai multe suspiciuni de fraudă în ceea ce priveşte modul în care s-a derulat soluţionarea contestaţiilor pentru mai multe lucrări care au fost recorectat, dar şi anumite subiecte primite de elevii care au participat la examen. În vederea anchetatorilor s-au aflat ieri mai multe cadre didactice şi chiar informaticianul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu, cunoscută şi sub denumirea de Şcoala Generală nr. 4. Oamenii legii au primit informaţii conform cărora anumite punctaje ar fi avut de suferit, în urma evaluării lucrărilor, şi au dorit să verifice dacă a existat vreo fraudă în ceea ce priveşte punctarea corectă a unor lucrări, dar şi dacă subiectele au ajuns la elevi înainte de examen. Percheziţiile au avut loc ieri la prânz, cu numai o zi înainte ca rezultatele finale să fie afişate la avizierul unităţii de învăţământ.

Profesori audiaţi, calculatoare verificate

Potrivit unor surse judiciare, în atenţia procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj şi a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au intrat lucrările, pentru care există suspiciunea de fraudă, cadre didactice şi câteva calculatoare din cadrul unităţii de învăţământ, folosite la examenul de evaluare naţională. Anchetatorii au procedat chiar la audierea la faţa locului a mai multor cadre didactice implicate în examenul de evaluare naţională. Părinţii şi elevii de clasa a VIII-a au rămas fără replică în momentul în care au aflat că la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu a început o anchetă pentru suspiciuni de fraudare a examenului de evaluare naţională.

Ion Işfan nu ştia nimic

Şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a fost luată prin surprindere de ancheta procurorilor la Şcoala Generală nr. 4. Ion Işfan, inspectorul şcolar general din Gorj, a declarat că nu a ştiut nimic în legătură cu cele sesizate şi că anchetatorii trebuie să îşi facă datoria. „Eu nu am primit nici o informaţie în legătură cu ancheta care se face la unitatea de învăţământ respectivă, nici de la anchetatori şi nici de la cei care au făcut sesizarea. Cine greşeşte plăteşte. O să vedem ce rezultate vor aduce aceste verificări, dacă se vor confirma sau nu. Oricine poate să sesizeze, iar organele competente trebuie să facă verificări, în cazul în care există suspiciuni de fraudă. E bine să nu rămână nimeni nelămurit în ceea ce priveşte corectitudinea examenului“, a precizat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Suspiciuni şi în 2011

Nu este pentru prima dată când la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu“ apar suspiciuni de fraudare a examenului de evaluare naţională. În anul 2011, au existat mai multe sesizări din partea elevilor, conform cărora profesorii i-au lăsat pe candidaţi să vorbească între ei şi chiar să primească SMS-uri cu informaţii referitoare la răspunsurile la anumite cerinţe. Verificările conducerii de la acea vreme a Inspectoratului Şcolar Judeţean nu au confirmat suspiciunile de fraudă. În urma examenului de evaluare naţională din acest an au existat 249 de contestaţii la limba și literatura română, în timp ce 121 au vizat notele obținute la matematică. Rezultatele finale pentru cei care au depus contestaţii vor fi făcute publice la 1 iulie. Judeţul Gorj s-a clasat pe locul al patrulea la nivel naţional în privinţa procentului de promovabilitate la examenul de evaluare naţională, cu 81,06%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS