14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieIncidente la evaluarea națională

Incidente la evaluarea națională

http://www.youtube.com/watch?v=-w6LoYieGcI

Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut ieri ultima probă a evaluării naționale, la matematică. Examenul nu a fost lipsit de incidente. Câteva localități din județ nu au avut curent electric și s-a apelat la generatoare pentru preluarea și multiplicarea subiectelor. Probleme au fost și în rândul candidaților, un elev fiind eliminat pentru fraudă.

Frauda a fost înregistrată la centrul de examen de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. Un candidat a fost eliminat după ce comisia de supraveghere a găsit asupra acestuia telefonul mobil.
„Au avut și pe ușa de la sala de examen lipit regulament că nu au voie să intre în sală cu telefonul mobil. În plus, candidații au fost avertizați de reprezentanții comisiilor de supraveghere să nu țină asupra lor telefoane mobile sau alte surse de inspirație. Cu toate acestea, un candidat de la Colegiul Național Pedagogic nu s-a conformat și a fost eliminat. Pe lucrarea lui a fost scris «fraudă» și a fost trecută nota 1. Candidatul nu va rata admiterea la liceu. Nota 1 de la matematică se va aduna cu cea de la limba și literatura română și va reprezenta 75% din media de admitere la liceu, restul de 25% va fi media anilor de gimnaziu“, a declarat inspectorul școlar general adjunct Luminița Popescu, președinta Comisiei județene pentru Evaluarea Națională. Situații speciale au fost și la preluarea și multiplicarea subiectelor în câteva localități din Dolj, care au rămas fără curent electric din cauza ploilor.
„În localitățile Grecești, Teslui, Drăgotești și Teasc nu a fost curent electric. Pentru a prelua și multiplica subiectele, s-a apelat la generatoare. Totul s-a făcut în timp util și nu au fost întârzieri“, a subliniat președintele comisiei județene pentru evaluarea națională.

Geometria i-a pus în dificultate

Examenul scris la matematică a durat două ore. La final, elevii au afirmat că subiectele au fost de nivel mediu. Aceștia au întâmpinat dificultăți la problemele de geometrie de la ultimul subiect. Printre cerințe, candidații au avut să calculeze volumul și aria unei cutii, precum și perimetrul unui triunghi.
„În prima parte am avut exerciții de algebră, foarte ușoare, iar în partea a doua au fost cerințe de geometrie, ceva mai complexe. Mă aștept să iau peste 6. Sper la un 8“, a declarat Bogdan Stoica, acesta susținând evaluarea la Școala „Sfântul Dumitru“ din Craiova. Dificultatea problemelor de geometrie a fost subliniată și de candidații care au ieșit din examen după o oră și jumătate.
„Am terminat prima. Mi s-a părut mai dificil la română decât la matematică. Am avut însă și cerințe pentru care am stat mai mult să mă gândesc, în special la ultimul subiect, unde cred că am și greșit. Sper să iau un 9 ca să fiu admisă la Colegiul Național «Nicolae Titulescu», profilul filologie“, a precizat Laura Ene. Mai emoționați decât elevii au fost părinții, care au așteptat pe tot parcursul examenului la poarta unităților de învățământ vești legate de subiecte.
„Din ce am auzit, la matematică a fost mai ușor decât la română. Dar când sunt subiectele foarte simple, copiii greșesc mai ușor. Am mari emoții. Stau aici de la ora 9.00, de când a început examenul. Sper să ia o notă bună, pentru că vrea să opteze pentru un liceu mai bun, pe științe. Ținta este unul din Colegiile «Carol I», «Buzești», «Elena Cuza». Dacă nu va reuși aici, va opta și pentru celelalte licee care au profil real“, a declarat Adriana Turbatu.
Primele rezultate ale elevilor la probele de limba și literatura română și matematică se vor afișa vineri, 27 iunie, până la ora 16.00. În aceeași zi se pot depune și contestațiile. Rezultatele finale vor fi publicate pe 1 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS