20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieNoi metode de titularizare în învăţământ

Noi metode de titularizare în învăţământ

Ministerul Educaţiei Naţionale schimbă din nou regulile de titularizare în învăţământul preuniversitar prin Ordinul nr. 3275/2014. Modificările legislative aduc noi posibilităţi de titularizare valabile din 1 septembrie. Noutăţi sunt şi pentru suplinitori.

Un cadru didactic poate deveni titular începând cu 1 septembrie dacă a fost repartizat sau solicită un post care nu a fost ocupat în sesiunea din vară. De asemenea, poate deveni titular şi pe o catedră constituită în mai multe unităţi de învăţământ, cu condiţia ca postul respectiv să aibă maximum patru ore în trunchiul de discipline opţionale. Repartizările pe posturi se vor face în şedinţe publice organizate de inspectoratele şcolare şi au dreptul să facă solicitări de titularizare doar dascălii care au obţinut minimum nota şapte în sesiunile 2008-2013. De altfel, se va lua în calcul ultima notă pe baza căreia a mai fost repartizat în sesiunile anterioare. În cazul în care unul dintre candidaţi a obţinut în intervalul menţionat mai sus şi o notă sub cinci la examenul naţional de titularizare nu poate încheia contract pe perioadă nedeterminată. Se pot titulariza şi debutanţii doar cu condiţia să promoveze examenul naţional de definitivat. Dacă nu promovează definitivatul, cadrul didactic ocupă postul vacant, dar cu contract pe perioadă determinată, valabil pentru anul şcolar 2014-2015. Examenul de definitivat reprezintă şi primul criteriu de departajare în cazul în care sunt mai mulţi candidaţi pe un post. Dacă această condiţie este îndeplinită de toţi candidaţii, atunci prioritate va avea cel care are domiciliul în localitatea în care este postul didactic. Şi dacă nici în acest fel nu se ajunge la un singur rezultat, ultimul criteriu va fi ierarhizarea în funcţie de media de repartizare.

Primele titularizări, în luna aprilie

Ordinul dat de ministrul educaţiei menţine în vigoare şi articolul nr. 253 din Legea educaţiei, care prevede că un cadru didactic se poate titulariza dacă ocupă un post vacant de şase ani şi are media şapte la sesiunile naţionale de examen din perioadele 2008-2013. Articolul este păstrat chiar dacă a fost declarat neconstituţional. Titularizarea în aceste prevederi legale se face în luna aprilie. Cererile pentru un astfel de post se depun la inspectoratele şcolare până pe 23 aprilie şi sunt analizate de comisia de mobilitate, în perioada 24-28 aprilie.
Noutăţi sunt şi pentru suplinitorii care au mai multe specializări. Aceştia îşi pot constitui catedra din mai multe discipline, cu condiţia ca orele cele mai multe să le aibă în specialitatea la care au susţinut examenul naţional de titularizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS