15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCei mai buni portari din istorie

Cei mai buni portari din istorie

În copilărie portarii nu erau prea apreciați pentru că în general între buturi stăteau acei băieți care nu se pricepeau prea bine la fotbal. Ei bine, când vine vorba despre fotbalul profesionist, situația este cu totul și cu totul diferită pentru că acest post este unul extrem de important.

De-a lungul timpului au fost foarte mulți goalkeeperi care au impresionat. Lev Yashin, Iker Casillas sau Peter Schmeichel sunt doar câțiva dintre aceștia. În cele ce urmează vei afla detalii despre acei portari care au rămas în istoria „Sportului Rege”.

Petr Cech

Petr Cech început fotbalul la Chmel Blsany, iar apoi a mai evoluat pentru Sparta Praga, Rennes, Chelsea și Arsenal. Pe parcursul a 180 de meciuri în Premier League a ținut poarta intactă de 100 de ori. A stabilit astfel recordul pentru goalkeeperul care a reușit cel mai rapid să atingă această cifră.

Este singurul portar care a câștigat 4 Mănuși de Aur cu 2 cluburi diferite. La echipa națională a Cehiei a evoluat în 124 de partide. A fost votat în echipa ideală de la EURO 2004 pentru că și-a ajutat naționala să ajungă în semifinalele competiției.

Edwin van der Sar

Goalkeeperul din Țările de Jos a făcut parte din acea superbă echipa a lui Ajax care a câștigat Liga Campionilor în 1995. A mai evoluat apoi pentru Juventus, Fulham și Manchester United. În palmaresul sau sunt 26 de trofee majore. În sezonul 2008-2009 stabilea un record pentru că nu a primit gol timp de 1.311 minute.

Deține recordul pentru cel mai vârstnic jucător care a câștigat Premier League pentru că făcea asta la 40 de ani și 205 zile. A fost declarat cel mai bun goalkeeper în Europa de 2 ori, în anii 1995 și 2009. Este unul dintre cei mai valoroși portari din istorie.

Gordon Banks

De-a lungul carierei sale a evoluat în 679 de meciuri la nivel de club și în 73 de partide pentru naționala Angliei. Banks este considerat ca fiind unul dintre cei mai de succes portari din istoria acestui sport.

FIFA l-a numit Goalkeeperul Anului de nu mai puțin de 6 ori. Echipele din Anglia pentru care a evoluat cel mai mult sunt Leicester și Stoke City. Cei de la Ia IFFHS l-au plasat pe locul al 2-lea în topul celor mai buni portari din secolul XX, fiind devansat doar de legendarul Lev Yashin.

Dino Zoff

A fost căpitanul naționalei Italiei atunci când aceasta a câștigat Campionatul Mondial din 1982. El este cel mai vârstnic jucător care a triumfat în această competiție, la vârsta de 40 de ani.

La acel turneu final a ținut poarta intactă în 2 rânduri și a fost declarat cel mai bun portar de la acea Cupă Mondială. A fost cel mai bun portar și de la EURO 1968, când din nou a ajutat Italia să câștige și celebrul trofeu continental.

A evoluat pentru Udinese, Mantova, Napol și Juventus. Dacă vrei să pariezi pe Serie A, aici găsești case de pariuri legale online în România la care îți poți deschide cont rapid.

Manuel Neuer

Pe Neuer englezii l-au numit „sweeper-keeper” pentru faptul că are un joc foarte bun de picior și de multe ori arată ca și cumar evolua și pe poziția de libero.

Cei de la IFFHS l-au ales unul dintre cei mai buni goalkeeperi între anii 2011 și 2020. Și-a început cariera la Schalke, în 2005 și din 2011 evoluează pe Allianz Arena. Cifrele lui sunt impresionante, ținând cont doar că a câștigat 11 titluri în Bundesliga.

Totodată, cu Bayern Munchen a reușit să câștige de 2 ori și Liga Campionilor, în 2013 și 2020. În 2014 în cursa pentru Balonul de Aur a terminat pe locul al 3-lea, după Lionel Messi și Cristiano Ronaldo. Are o Cupă Mondială în palmares cu naționala Germaniei în 2014.

Oliver Kahn

Avem de aface tot cu un portar german, care a făcut primii pași în fotbal în 1975, la juniorii lui Karlsruher. În 1994 ajunge la Bayern Munchen unde stă nu mai puțin de 14 sezoane, până în anul 2008, când decide să agațe ghetele în cui.

Cu gruparea bavareză are printre altele nu mai puțin de 8 titluri de campion în Bundesliga și a reușit să câștige o dată și Liga Campionilor, în 2001. A fost declarat în 3 rânduri de către IFFHS ca fiind cel mai bun portar și a fost de 2 ori cel mai bun fotbalist german al anului.

Se mândrește că a făcut parte din lotul Germaniei care a câștigat EURO 1996. Este singurul goalkeeper care a fost declarat cel mai bun jucător de la un Campionat Mondial, iar asta se întâmpla la turneul final din 2002.

Peter Schmeichel

Este un fost portar danez care a revoluționat postul de goalkeeper. Cele mai mari performanțe le-a obținut în tricoul lui Manchester United, club la care a evoluat nu mai puțin de 8 sezoane, fiind transferat din țara natală, de la Brondby.

Cu gruparea de pe Old Trafford a reușit să câștige 5 titluri în Premier League, dar și multe alte trofee interne. În palmaresul său este și o Ligă a Campionilor pe care a cucerit-o cu această echipă în 1999.

În acel an United reușea o triplă istorică, pe lângă Liga Campionilor, ea câștigând și campionatul și Cupa Angliei. Cei tineri poate nu știu, dar cu el între buturi Danemarca avea să producă cea mai mare surpriză din istoria EURO, când a câștigat trofeul în 1992.

Iker Casillas

Intervențiile sale fabuloase i-au adus pseudonimul „San Iker”, iar pentru cei care nu vorbesc spaniolă, traducerea în limba română ar fi „Sfântul Iker”. A fost unul dintre cei mai talentați goalkeeperi și asta datorită faptului că era foarte atletic și avea reflexe extraordinare.

Are peste 1.000 de meciuri jucate în carieră, majoritatea dintre ele în tricoul lui Real Madrid. La această formație a fost crescut și a debutat în 1999, iar de aici a plecat abia în 2015, la FC Porto, unde a mai stat încă 5 sezoane.

Cu gruparea blanco Iker Casillas a câștigat printre altele de 3 ori Liga Campionilor și 5 titluri în Primera Division. Și cariera lui la naționala Spaniei este impresionantă pentru că din postura de căpitan a ridicat atât Cupa Mondială, în 2010, cât și trofeul EURO, în 2008 și 2012.

Lev Yashin

Goalkeeperului sovietic i se spunea „Păianjenul Negru” sau „Pantera Neagră”. Este considerat ca fiind unul dintre cei mai buni portari din istorie. Și nu degeaba, pentru că este singurul jucător care a evoluat pe acest post care are în palmares Balonul de Aur, obținut în 1963.

Mulți consideră că el a revoluționat poziția de goalkeeper. A reușit să mențină poarta intactă în peste 270 de meciuri și este campion olimpic în 2 rânduri, în 1956 și 1960. Se mândrește că a fost la 4 Cupe Mondiale, între anii 1958 și 1970.

Conform celor de la FIFA, el este portarul din fotbalul profesionist cu cele mai multe penalty-uri aparate din istorie. Cu naționala URSS a reușit să câștige EURO în anul 1960 și își merită așadar locul în acest top.

Gianluigi Buffon

S-a născut pe 28 ianuarie 1978 și italianul este considerat ca fiind de mulți cel mai bun goalkeeper din istorie. A debutat la profesioniști în 1994 pentru Parma, club la care s-a întors în 2021 și cel mai probabil de aici se va retrage.

A mai fost de-a lungul carierei la Juventus, unde a stat, incredibil, 19 ani, dar și la PSG, pentru care a evoluat timp de un an. Ce mai e de spus despre un jucător care are în palmares 10 titluri în Serie A?

În 2003 cei de la UEFA îl alegeau ca fiind Cel mai bun jucător din Europa. Este campion cu naționala Italiei în 2006, iar în tricoul acestei selecționate are 176 de apariții. La Mondialul din 2006 a ținut poarta intactă în 5 partide, stabilind un record la acea vreme.

Citește și: Justin Trudeau și soția lui, Sophie Grégoire Trudeau, divorțează

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS