16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajClinica de Neonatologie a SCJU, speranţă de viaţă pentru bebeluşii prematuri

Clinica de Neonatologie a SCJU, speranţă de viaţă pentru bebeluşii prematuri

În Clinica de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova vin pe lume, anual, mii de bebeluşi. Unii dintre aceştia, al căror număr este destul de mare, se nasc prematur. Întreaga echipă de la Neonatologie se află într-o luptă continuă pentru a reuşi să le ofere şanse mari de supravieţuire. Iar lupta lor nu rămâne nerăsplătită, fiindcă de cele mai multe ori minunile se întâmplă. Numai anul trecut, în Clinica de Neonatalogie au fost îngrijiţi peste 2.200 de nou-născuţi, dintre care peste 300 au fost prematuri.

Mihaela Gheonea, şefa Clinicii de Neonatologie din cadrul SCJU, ne-a povestit despre activitatea secţiei pe care o conduce şi despre cum reuşesc să lupte alături de bebeluşi pentru ca aceştia să devină puternici şi să depăşească orice obstacol din clipa în care vin pe lume.

Gazeta de Sud: Câte nașteri au avut loc în Clinica de Neonatologie a SCJU Craiova în 2022? Dar de la începutul acestui an?
Mihaela Gheonea: În anul 2022, în Clinica Neonatologie a SCJU Craiova s-au înregistrat 2220 de nou-născuți, dintre care peste 300 de prematuri, iar de la începutul acestui an până la 1 iunie, 722 de nașteri la termen și peste 100 de prematuri.

SCJU intenţionează să modernizeze şi să extindă compartimentul de terapie intensivă neonatală

GdS: Ce dotări pune la dispoziție Clinica de Neonatologie în acest moment? Ce dotări v-ați mai propus să aduceți secției în viitorul apropiat?
M.G: Clinica Neonatologie a SCJU Craiova își desfășoară activitatea de îngrijire a nou-născuților ca unitate de nivel terțiar (singura cu acest grad de complexitate din Oltenia) și în același timp desfășoară în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova o intensă activitate educațională pentru sute de studenți ai Facultății de Medicină anual, precum și pregătirea în specialitate prin rezidențiat a tinerilor medici Neonatologi și Pediatri. Ca structură organizatorică, clinica are 70 de paturi care revin celor trei compartimente: neonatologie – 40 de paturi, prematuri – 20 de paturi și terapie intensivă – 10 paturi.

În compartimentul de neonatologie se asigură îngrijiri medicale de bază ale nou-născutului, se promovează alimentația naturală, se efectuează vaccinări conform legislației în vigoare în România: antihepatită B, antituberculoză (BCG), precum și screening neonatal pentru fenilcetonurie, hipotiroidism congenital, mucoviscidoză, screening auditiv, etc. Compartimentul de prematuri asigură îngrijirea până la externare a nou-născuților prematuri. De asemenea, a nou-născuților cu restricție de creștere intrauterină și a celor care necesită continuarea îngrijirilor inițiate în terapia intensivă. Acest compartiment este prevăzut cu incubatoare și lămpi de fototerapie.

Terapia Intensivă, plină aproape în permanenţă

La Terapie Intensivă se asigură asistență medicală nou-născuților care au nevoie de intervenții terapeutice complexe pentru supraviețuire. Este vorba despre nou-născuți la termen, nou-născuți prematuri din clinică sau transferați din alte maternități din oraș, județ sau din regiunea Oltenia. Cele 10 locuri (din păcate ocupate integral cvasi-permanent) sunt dotate cu rampe pentru gaze medicale, incubatoare performante cu lămpi de fototerapie, mese de resuscitare neonatală pentru stabilizarea nou-născuților în primele ore de la naștere, aparate de ventilație asistată a nou-născuților, suport respirator neinvaziv, monitorizare cardiorespiratorie, pulsoximetrie, pompe volumetrice de perfuzie, incubator de transport, imagistică/ecografie, etc.

În luna martie a acestui an s-a depus în cadrul PNRR un proiect amplu privind modernizarea și extinderea compartimentului de terapie intensivă neonatală din clinica noastră. După implementare, acesta va permite un atingerea unui standard al îngrijirilor acordate la nivel internațional de ultimă oră. Acesta va îngloba atât aparatură performantă cât și facilități moderne de pregătire a personalului.

Terapia Intensivă neonatală, compartimentul contracronometru

GdS: Din câte persoane este alcătuită echipa medicală de la Neonatologie. Pe ce posturi este distribuită echipa?
M.G: Echipa Clinicii de Neonatologie a SCJU Craiova are un număr de 83 de profesioniști în sănătate. Fiecare are rolul său foarte important: infirmiere, îngrijitoare, asistente medicale și de asistență socială, medici specialiști și primari neonatologi. Conform normativelor legislative în vigoare, specialitatea de Neonatologie și în special componenta sa de terapie intensivă neonatală necesită una dintre cele mai numeroase încadrări ca număr de personal dintre specialitățile medicale, astfel încât procesul de dezvoltare a resursei umane este unul prioritar și permanent.

GdS: Aparatura din prezent vă permite să puteți îngriji bebeluși care se nasc cu probleme de sănătate mai grave?
M.G: Aparatura existentă în prezent ne permite să acordăm îngrijiri unui spectru larg al patologiei neonatale. Fiind foarte complexă și costisitoare, se fac mari și permanente eforturi din partea SCJU Craiova pentru a se putea asigura service-ul acestor aparate și a se face aprovizionarea cu materialele lor consumabile. Aceasta este o cursă alertă și continuă de urmărire, deoarece neonatologia e un domeniu aflat în plină expansiune la nivel mondial, care ridică neîncetat ștacheta nivelului de îngrijiri care sunt disponibile nou-născuților.

Ca atare, o parte dintre aparatele existente (și mă refer aici la aparatele de ventilație asistată și la cele de suport respirator neinvaziv) sunt insuficiente și sunt intens folosite. Din acest punct de vedere, este coordonată la nivel național disponibilitatea de paturi de terapie intensivă între unitățile terțiare. Este o adevărată provocare logistică transportul/alocarea nou-născuților către spitalul unde au cele mai bune șanse de îngrijire.

Fetiţă de 800 de grame, salvată de medicii de la Neonatologie

GdS: Ne puteţi povesti despre cazul unui bebeluş născut cu probleme care v-a impresionat?
M.G: Sunt mulți copii de care ne amintim cu drag și mândrie profesională. De exemplu, prematuri care au avut nevoie de îngrijiri complexe și prelungite în terapie intensivă. Deși sunt extrem de fragili, au multă putere să treacă peste momentele complicate.

Îmi vine în minte o fetiță care s-a născut cu o greutate de 800 de grame după numai 26 de săptămâni de gestație. Acest lucru înseamnă imaturități majore ale funcțiilor și sistemelor, practic incompatibile cu viața în absența unui suport specific. A fost nevoie să fie intubată și ventilată mecanic timp de cinci săptămâni. S-a susținut creșterea și dezvoltarea timp de patru luni în Terapia Intensivă până la externare. Mama ne-a trimis la împlinirea vârstei de 1 an imagini cu zâmbetul victorios al fetiței care face primii săi pași. Putem și noi să învățăm de la ei, pentru că e incredibil cât luptă să trăiască. Aceste momente reprezintă cea mai mare recompensă și motivație a noastră.

Citeşte şi: Consultații și testări genetice gratuite, în cadrul Centrului Regional de Genetică Medicală al SCJU Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS