14.2 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMandala Bistro, expresia culinară a doctrinei ayurvedice

Mandala Bistro, expresia culinară a doctrinei ayurvedice

Ayurveda e știința medicală a civilizației hinduse. În această medicină, hrana nu e doar hrană, ci și medicament, astfel că atunci când mâncăm ținând cont de preceptele ayurvedice, alimentele sunt terapeutice prin excelență, iar mâncarea constituie, în sine, o sursă de sănătate.

Mandala BISTRO se concentrează, însă, pe un meniu exclusiv de natură vegetariană, încercând să ofere clienților un produs finit care să răspundă atât exigențelor ayurvedice, cât și celor privitoare la acest tip de dietă.

Unul dintre principiile ayurvedice e rasa, cuvânt sanskrit ce semnifică gust. Gustul e prima reacție ce are loc în momentul în care un medicament sau un preparat culinar intră în contact cu organul gustativ. Doctrina medicală hindusă cunoaște șase gusturi (dulce, acru , sărat, iute , amar, astringent) care se formează grație diferitelor combinări ale celor cinci elemente (eter, aer, foc, apa, pământ). Predominanța elementului Pământ se regăsește în gustul semințelor și al oleaginoaselor în genere. Dar nu numai. Acest element dă și gustul cărnurilor, ciupercilor, legumelor rădăcinoase, grâului, fasolei, orezului, fructelor uscate și se regăsește și în minerale. Apa dă gust laptelui și produselor lactate, fructelor zemoase, sucului nucii de cocos, legumelor, precum castraveții, zucchini și roșiile, dar și sării. Preponderența Focului determină gustul condimentelor precum ardeii iuți, piperul negru, scorțișoara, cuișoarele, ghimbirul, usturoiul și ceapa. Fructele acre precum lămâia, ananasul, grapefruit-ul sau fructele de pădure, toate se află în arealul gustativ în care predomină elementul foc. Aerul e prezent în legumele crude precum broccoli, varza simplă sau cea de Bruxelles, în cartofi și în vinete, în fasolea neagră și în năut. Al cincilea element, Eterul, dă gust sucurilor proaspete de legume, algelor și tutunului.

Fiecare dintre cele șase gusturi are o preponderență de două elemente. Astfel, în gustul dulce predomină Pământul și Apa, în cel acru Pământul și Focul, în cel sărat Apa și Focul, în cel iute Aerul și Focul, gusturile amar și astringent având o preponderență de Aer și Eter, respectiv de Aer și Pământ.

Bucătăria ayurvedică nu e doar o bucătărie orientală delicioasă și plină de arome exotice, dar e în primul rând una informată. Hrana preparată conform acestei gastronomii are în spatele ei o știință milenară extrem de complexă, iar Mandala BISTRO vrea să răspundă acestui complex de atribute: gust și cunoaștere. Ceea ce își propune Mandala BISTRO, cu alte cuvinte, este să ofere clienților o mâncare sănătoasă, exotică, plină de gust și preparată pe considerente de natură științifică. Desigur, știința folosită de Mandala BISTRO e cea ayurvedică, adică o teorie medicală ce folosește alimentul în scop purgativ și terapeutic. Ayurveda se adresează în primul rând unui mod de viață sănătos, unui om ce dorește să își păstreze sănătatea nativă și care evită dezechilibrele ce îi pot afecta organismul și starea generală de bine.

Mandala BISTRO constituie expresia culinară a doctrinei ayurvedice și vrea să ofere într-un bol de hrană toată această optică de lifestyle expusă aici și pe care occidentalii au împrumutat-o din India și Orient.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS