5.8 C
Craiova
sâmbătă, 31 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate ANIȘOARA STĂNCULESCU, candidat PMP la Primăria Craiova: ”Am soluții viabile pentru transportul și distribuția energiei termice în Craiova”

ANIȘOARA STĂNCULESCU, candidat PMP la Primăria Craiova: ”Am soluții viabile pentru transportul și distribuția energiei termice în Craiova”

An  după an, orașul nostru se confruntă cu aceleași probleme legate de energia termică, mai ales la venirea sezonului rece.

Vin la primărie să aplic soluția cea mai bună, cea care este benefică peste tot în marile orașe europene.

De ce nu e bună soluția descentralizată cu centrale termice de cartier sau centrale termice de apartament?

Iată pe scurt câteva argumente greu de combătut:

  • Crește poluarea în interiorul orașului (mai multe coșuri de evacuare a gazelor arse) iar noi toți vorbim de Craiova-oraș verde!
  • Are o eficiență mult scăzută față de un grup în cogenerare, grup ce produce atât energie termică cât și energie electrică.  
  • Va genera  consumuri mult mai mari de combustibil fosil (gaze naturale) față de variantă centralizată, ori tendința europeană este „0” emisii de CO2 până în 2050!
  • Bulversează tot orașul! Alimentarea cu gaze naturale pentru întreg orașul Craiova ar trebui reproiectată ca să facă loc pentru alimentarea cu gaz a centralelor de cartier sau a miilor de centrale individuale.

Care e PLANUL MEU pentru eficientizarea sistemului centralizat?

Am un plan pe care l-am construit împreună cu specialiști care mă vor ajuta ca primar să îl pun în practică. Iată principalele puncte ale acestui plan:

  • Trecerea rețelei primare de agent termic (conducte subterane și supraterane-140 km) din proprietatea Complexului Energetic Oltenia în proprietatea Primăriei Craiova, prin înființarea unei societăți noi împreună cu fosta societate Termo Craiova, aflată în insolvență, cu Ministerul Economiei și Consiliul Local Craiova. Numai în acest fel se vor atrage fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea rețelei de agent primar care, în prezent, are pierderi de agent termic de 20%.
  • Construirea unui nou grup pe gaze naturale în cogenerare de inalta eficienta la CET Craiova.Numai în acest fel se va elimina complet cărbunele din CET și se va reduce masiv poluarea actuală cu praf, emisii de oxizi de azot și sulf . Emisiile de CO2 vor fi reduse cu 60%. Un lucru important: Grupul energetic nou în cogenerare are deja studiul de fezabilitate întocmit și se poate aplica la Comisia Europeană pentru finanțare din Fondul de Modernizare constituit conform art.10d din Directiva CE nr.410/2018.
  • În paralel cu construcția grupului nou pe gaze, obiectivul meu este să facilităm montarea pe fiecare bloc, pe fiecare proprietate, a unor panouri solare astfel încât apa caldă să fie asigurată în acest mod cel puțin în timpul verii, reducând astfel consumul de gaze naturale și implicit poluarea în municipiul Craiova. (spre exemplu, în Turcia – Antalya- nu există casă, bloc care să nu aibă panouri solare pe acoperiș).Acest proiect are finanțare 100% din fonduri europene!

Parte a Planului Meu este și materializarea ideii că energia termică poate fi asigurată și prin reciclarea deșeurilor menajere și transformarea lor în agent termic ca un aport consistent la încălzirea orașului.

Cum văd eu managementul deșeurilor in Craiova?

Un management eficient al deșeurilor, adaptat orientărilor europene presupune: realizarea infrastructurii pentru colectare selectivă, colectarea selectivă generalizată în vederea reciclării, introducerea  tehnologiilor noi de prelucrare (piroliza, de exemplu) a  tuturor categoriilor de deșeuri municipale.

Gropile de gunoi ale municipiului Craiova sunt aproape pline sau se vor umple în scurt timp. O tonă de deșeu menajer procesat prin tehnologia de piroliză generează:

  • 300 kg ulei de piroliză, cu un preț mediu de 300 Eur/t
  • 400 kg de biochar, cu un preț mediu de 84 Eur/t

Prin urmare, o tonă de deșeu generează venituri de peste 100 euro prin valorificarea uleiului de piroliză și a biocharului rezultate.

Surse de finanțare sunt multiple. Totul este ca voința politică si expertiza să lucreze împreuna pentru accesarea lor.Iată 4 din aceste surse:

POS Mediu, Axa prioritară 2 – Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate istoric.

POIM Axa prioritară 3 – Dezvoltarea infrastucturii de mediu în condiții de management eficient al resurselor.

Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD).

Mecanismul de redresare și reziliență (MRR)

Sunt Inginerul Anișoara Stănculescu și candidez din partea PMP la funcția de Primar al municipiului Craiova.

#ÎnServiciulDumneavoastră

#PentruCraiovaTuturor

REDUCEM POLUAREA! ASIGURĂM CONFORTUL TERMIC AL POPULAȚIEI!

VALORIFICĂM DEȘEURILE MUNICIPALE!CREĂM LOCURI NOI DE MUNCĂ!

Acesta este angajamentul meu pentru Craiova!

,,Comandat de PMP Dolj, executat de SC Media Sud Europa Sa – In Insolventa SRL, cod AEP 21200020.”

(ID – 15601)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Lansarea proiectului„Creșterea competitivității societății ANDU LAUGRUP SRL prin achiziția...

Tipul materialului: Comunicat de presă Titlul proiectului: ,,Cresterea competitivitatii societatii ANDU LAUGRUP SRL prin...

Slovacia a început testarea Covid-19 a întregii populaţii

Slovacia a început astăzi testarea pentru Covid-19 a întregii populaţii, prin teste antigen rapide care dau rezultatul în mai puţin de 15...

Nou record de infecţii în Polonia, care închide cimitirele...

Premierul Poloniei a anunțat închiderea cimitirelor din această țară de Sărbătoarea Tuturor Sfinților, celebrată duminică, precum şi sâmbătă și luni, pentru a...

Comisarul european pentru sănătate cere ţărilor UE să impună...

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a cerut astăzi ţărilor membre ale Uniunii Europene să impună restricţii populaţiei, pentru a combate răspândirea...

Proteste violente în multe ţări musulmane împotriva declaraţiilor lui...

Proteste violente au avut loc astăzi în multe ţări musulmane, după ce atacurile teroriste de ieri din Franţa l-au determinat pe preşedintele...

Nou record de infectări Covid-19 în Ungaria, care îşi...

Guvernul ungar a prelungit astăzi pentru încă o lună închiderea frontierelor pentru cetăţenii străini, în încercarea de a frâna pandemia de coronavirus,...