10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAjutor financiar de la stat, oferit părinților, pentru plata bonei. Agenția Bebeti organizează cursuri on-line pentru bone

Ajutor financiar de la stat, oferit părinților, pentru plata bonei. Agenția Bebeti organizează cursuri on-line pentru bone

O lege care prevede plata unui ajutor financiar familiilor cu copii mici pentru a susține cheltuielile cu o bonă va intrăa în vigoare pe 31 mai. Numai că pentru a putea accesa banii de la stat, bona trebuie să aibă un titlu oficial de calificare în această meserie. Agenția Bebeti vine în sprijinul familiilor cu copii și organizează cursuri on-line de bone. Două mămici s-au gândit cum să dezvolte o afacere care să îmbine necesitatea părinţilor de a găsi o bonă, cu nevoia femeilor de a câştiga bani lucrând că bone.

Ana-Maria Cruceru (economist) şi Cristina Plăiaşu (avocat) au creat Agenţia Bebeti, pentru plasarea de bone şi menajere în Craiova. În octombrie 2018, au pornit la drum cu agenţia, pe care au acreditat-o şi care este singura din Craiova care are acest specific. La ora actuală, cele două antreprenoare s-au adaptat condițiilor pieței muncii și situaţiei de urgență prin care trecem. Agenţia Bebeti a trecut la organizarea de cursuri on-line de bone, în contextul în care statul acordă un sprijin financiar pentru plata bonei care va avea grijă de copii. Cu condiția ca acea bonă să aibă atestat.


Ajutor financiar de la stat pentru familiile cu copii, pentru plata bonei


Cristina Plăiaşu dă detalii despre actul normativ, prin care familiile cu copii mici pot beneficia de ajutor financiar pentru a plata serviciilor unei bone atestate în această meserie. Iată cum poate fi accesat ajutorul financiar de la stat.

Din 31 mai 2020, va intră în vigoare Legea nr. 35/2020 prin care autoritățile locale sunt obligate să acorde un ajutor financiar familiilor cu copii de vârstă preșcolară, pentru plata serviciilor oferite de bonă, cu condiția ca persoana care desfășoară această activitate să dețină un titlu oficial de calificare ca bonă. Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă/grădiniță sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță.Conform legii, pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 de lei pe membru de familie și care se află în una dintre următoarele situații:

a) este părintele la care copilul locuiește în mod statornic;

b) are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia;

c) este persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților.

Venitul net lunar reprezintă media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele şase luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar.

Cristina Plăiaşu


Cum se acordă ajutorul financiar


Ajutorul financiar se acordă lunar pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează: a) până la 2.100 lei – 710 lei; b) de la 2.101 lei până la 2.500 lei – 550 lei; c) de la 2.501 lei până la 3.000 lei – 390 lei; d) de la 3.001 lei până la 3.500 lei – 250 lei.
Pot beneficia de ajutor financiar persoanele cu domiciliul în România, care fie sunt angajați cu contract de muncă, fie desfășoară activități independente, fie sunt șomeri sau sunt înregistrați ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar cu condiția să nu fi refuzat mai mult de două oferte de muncă din partea AJOFM.Nu poate beneficia de ajutorul financiar persoana care se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:

a) este asistent maternal profesionist în conformitate cu legislația în vigoare;

b) copilul este în întreținerea acestei persoane în regim de plasament de urgență;

c) este asistentul personal al copilului sau beneficiază de indemnizația aferentă drepturilor persoanelor cu handicap;

d) se află în perioada de concediu pentru creșterea copiilor;

e) nu și-au achitat impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate.


Ajutorul financiar se acordă pe bază de cerere și documente doveditoare
a) copie după documentul de identitate al solicitantului;

b) copie după certificatul de naștere al copilului/copiilor pentru care se solicită ajutorul;

c) copia documentului prin care se atestă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor;

d) dovezi privind veniturile nete realizate în ultimele 6 luni de membrii familiei;

e) copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă, respectiv contract de muncă sau contract de prestări servicii. 
Mai multe detalii pot fi lecturate AICI.


Bone cu diplome, prin Agenția Bebeti


Agenția Bebeti s-a adaptat noilor cerințe ale pieței muncii. Agenția organizează cursuri on-line pentru bone, în urma cărora bonele primesc un atestat. Cursul costă 600 de lei pentru fiecare persoană care îl parcurge. Posibilităţile de plată sunt flexibile. Viitoarele bone pot plăti în trei rate, pe durata cursului. De asemenea, părinţii care doresc bone pot să ajute o astfel de persoană şi să îi suporte o parte din costul cursului sau cursul integral. 

„O persoană care parcurge cursul de bone şi obţine diplomă poate să lucreze şi în străinătate, pentru că diploma este recunoscută. Poate să lucreze şi în România. Poate să îşi facă o Persoană Fizică Autorizată pe baza cursului respectiv. Sau poate să fie angajată cu contract de muncă exact pe Codul COR de babysitter şi să aibă, astfel, vechime în muncă. Şi, mai mult decât atât, le putem găsi şi noi mai uşor un loc de muncă bine plătit, prin agenţia de recrutare pe care o avem. Acum există şi posibilitatea că părinţii să îi încheie bonei, pe persoană fizică, contract individual de muncă“, a explicat în trecut Cristina Plăiaşu. 

Ana-Maria Cruceru


Agenția Bebeti organizează cursuri on-line de bone


„Cu toate că ne aflăm într-un moment dificil, știm că lucrurile se vor întoarce la normal, poate un normal puțin adaptat situației actuale. În continuare, noi, părinții, vom avea nevoie de o bonă, o menajeră sau o îngrijitoare pentru cei vârstinici, servicii pe care Agenția Bebeti le poate oferi în acest moment. Între timp, Agenția noastră poate organiza ON-LINE cursurile de bone acreditate ANC, cu posibilitatea găsirii imediat a unui loc de muncă“, a precizat Ana-Maria Cruceru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS