25.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Publireportaj Conferinţa Internațională Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică Ediția a XXVI-a, la Muzeul Olteniei

Conferinţa Internațională Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică Ediția a XXVI-a, la Muzeul Olteniei

În perioada 12-14 septembrie, Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează a XXVI-a ediție a Conferinţei Internaționale „Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică“.

Deschiderea conferinței va avea loc joi, 12 septembrie, ora 10.00, în sala de ședințe nr. 1 a Consiliului Județean Dolj.

Conferința se înscrie într-una din funcțiile importante ale muzeului, aceea de cercetare științifică a patrimoniului natural și cultural universal, și a fost organizată anual pe parcursul ultimelor decenii, iar cei 70 de participanți sunt specialiști din toate domeniile biologiei (cercetători renumiți din cadrul multor institute de cercetări biologice, cadre universitare și muzeografi), din țară și străinătate.

În acest context, amintim participarea unor reprezentanți din cadrul unor prestigioase instituții de profil, precum: Institutul de Protecția Plantelor din Bari (Italia), Academia de Științe din Bratislava (Slovacia), Universitatea Politehnică din Albania, Universitatea Medeniyet din Istanbul, Școala Națională de Studii Veterinare din Algeria, Institutul de Zoologie din Chișinău (Republica Moldova), Academia de Științe din Minsk (Belarus) și Compania Petrolieră Albpetrol Sh (Tirana/Albania).

Centrul Județean pentru Protecția Naturii Turismului și Dezvoltare Rurală Durabilă, instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Consiliului Județean Dolj, va participa la acțiunea Secției de Științele Naturii.

Studiile științifice prezentate în cadrul conferinței sunt, în general, rezultatul unei îndelungi cercetări a micro și macroorganismelor din diverse ecosisteme sau sunt rodul analizei unor fenomene geologice și climatice petrecute în diverse bioregiuni, context în care menționăm titluri de interes pentru public precum: „Eșantioane din Muzeul Aurului de la Brad“, „Cât este de eficientă protecția biodiversității prin arii naturale protejate în România“,

„Inventarierea presiunilor asupra corpurilor de apă de suprafață și starea ecologică de-a lungul cursului inferior al râului Jiu“, „De la ecologie și planificare spațială la ecologie urbană și teritorială“, „Medii poluate și rezistența la antibiotic“.

Expunerea lucrărilor va începe în plenum, între orele 11.30 și 13.00, și va continua pe secțiuni (Geologie-Paleontologie, Biologie vegetală, Biologie animală, Ecologie și Protecția Mediului), la sediul Secției din str. Popa Șapcă, nr. 8, începând cu ora 15.00 până la ora 19.30.

Toate lucrările care vor fi susținute au primit girul unui colegiu științific reprezentat de personalități academice din țară și străinătate și vor fi tipărite în Anuarul Oltenia. Studii și comunicări. Științele Naturii, ajuns la cel de-al XXXV-lea număr. Menționăm că, începând din anul 2008, revista este indexată de către CNCSIS în categoria B și este inclusă în diferite baze de date internaționale (ex. Thomson- Reuters, EBSCO ș.a.).

În programul conferinței este cuprinsă și o excursie documentară aplicativă, care are ca scop evidențierea și promovarea patrimoniului natural și a obiectivelor culturale și istorice din teritoriul Olteniei.

Concluziile comunicărilor științifice prezentate vor fi dezbătute la sediul secției, în cadrul unor mese rotunde, sâmbătă, 14 septembrie, înainte de încheierea manifestării.

Pentru o bună desfășurare a acestui eveniment științific internațional, informăm publicul craiovean că, în zilele de 12 și 13 septembrie, nu se pot efectua vizite în cadrul expozițiilor permanente de la Secția de Științele Naturii a muzeului, urmând ca din data de 14 septembrie să se reia programul normal de vizitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Comisia Europeană lansează un plan de acţiune anti-rasism

Comisia Europeană a lansat astăzi un plan...

ȘTIRI GdS

Inițiative generoase pentru diversificarea ofertei culturale și turistice a...

35 de milioane de euro este valoarea principalelor investiții pe care Consiliul Județean le-a finalizat sau le are în derulare în domeniul...

Scrisoare deschisă adresată membrilor și simpatizanților USR

Ați auzit multe lucruri despre mine în această campanie și foarte puține dintre ele sunt adevărate. De aceea, am decis să mă...

Ambasadorul Elveției în România, în vizită la șantierul fabricii...

Craiova, 16 septembrie, 2020 - Clariant, companie inovatoare și sustenabilă axată pe produse chimice de specialitate, a primit recent vizita Excelenței Sale...

Anișoara Stănculescu – ,,Să dăm posibilitatea craiovenilor să decidă...

Toți candidații la primăria Craiova vorbesc de smart-city, ceea ce e un lucru bun. Să digitalizăm serviciile publice, să ușurăm viața cetățenilor...

„Filantropia“, primul spital construit după Revoluţie în România

Lia Olguţa Vasilescu a fost primarul Craiovei care a considerat sănătatea o prioritate şi a investit masiv în spitale.

Ieșim la vot? Ce alegem?

Traversăm o perioadă de pandemie, auzim zilnic mesaje la radio sau la televizor prin care ni se repetă să evităm aglomerațiile, deplasările...