11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDr. Sandra Bena, medic primar la Centrul Onco-Life Craiova: „Nu trebuie să mai privim cancerul ca pe un sfârşit iminent“

Dr. Sandra Bena, medic primar la Centrul Onco-Life Craiova: „Nu trebuie să mai privim cancerul ca pe un sfârşit iminent“

Incidenţa cancerelor a crescut în ultimul timp, iar vârsta pacienţilor este din ce în ce mai mică. Fenomenul este unul îngrijorător, atrage atenţia medicul Sandra Bena. Care sunt pricipalii factori ce ne pot îmbolnăvi, ce măsuri preventive trebuie să luăm şi cum putem lupta cu cancerul, aflaţi din interviul pe care ni l-a oferit Sandra Bena, medic primar la Onco-Life Craiova, centru care are în evidenţă aproape 1.000 de pacienţi din întreaga Oltenie.
Gazeta de Sud: Numărul persoanelor care suferă de cancer a crescut în ultimul timp. Cu ce fenomene vă confruntaţi dumneavoastră, având în vedere că sunt sute de pacienţi în evidenţele Onco-Life?
Sandra Bena: În ultimii ani am observat că a crescut foarte mult incidenţa la vârstele tinere, deci sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi care au vârsta de 30 de ani, chiar mai puţin, cu localizări ale neoplasmului care mai demult apăreau mai târziu. La femei, spre exemplu, cancerul de sân apărea postmenopauză. Un alt fenomen îngrijorător este faptul că apare de multe ori a doua sau a treia localizare, deci pacienţi pe care îi avem în evidenţă cu o localizare şi, la un moment dat, apare o a doua localizare sau a treia, care nu este o metastază de la primul cancer, este, pur şi simplu, un cancer de sine stătător. Aşadar, creşte incidenţa cancerelor şi scade vârsta pacienţilor.
GdS: Care sunt factorii ce pot declanşa cancerul?
S.B.: Cred că sunt aceleaşi cauze care favorizează apariţia cancerului pe care le ştim dintotdeauna, dar probabil că efectul lor a crescut în ultima vreme. Poluarea, stresul, gradul de civilizaţie sunt factori favorizanţi pentru apariţia cancerului.
GdS: Ce putem face pentru a ne păstra cât mai mult sănătatea?
S.B.: Trebuie făcute controale, trebuie pus la punct programul de screening – mai ales medicii de familie trebuie implicaţi în acest proiect -, pentru cancerul mamar, pentru cancerul de col, pentru cancerul colorectal. Screening înseamnă investigaţii care să depisteze cancerul fără să bănuieşti că ar exista: mamografie pentru cancerul de sân, examenul Papanicolau pentru cancerul de col uterin, hemoragii oculte pentru cancerul colorectal, PSA pentru cancerul de prostată, mai ales ţinând cont de incidenţa familială, pentru că acolo unde există persoane care au cancer, şi membrii familiei trebuie să se investigheze.


GdS: Cât de des trebuie să mergem la medic, în funcţie de vârstă?
S.B.: Dacă avem în familie cancer, măcar o dată pe an. Dacă sunt suspiciuni de leziuni precanceroase, de exemplu, e recomandat ca pacienţii să meargă la medic de două ori pe an.
GdS: Se spune că, în general, cancerul nu doare. Este adevărat?
S.B.: Este adevărat pentru că doare mai ales în stadiile terminale, dar nu este o regulă. Într-adevăr, sunt paciente care au spus că nu au venit la medic pentru că nu le-a durut nimic.
GdS: Care sunt avantajele de a descoperi cancerul în stadiul incipient?
S.B.: Cancerul are cinci faze, inclusiv zero. În această fază, este incipient, în sensul că tumora nu a străpuns bariera ca să se poată răspândi în sânge, de exemplu. Nu s-a străbătut membrana bazală, nu este invaziv, iar operaţia înseamnă vindecare sută la sută. Avantajele descoperirii în stadiul incipient a cancerului sunt că prognosticul de viaţă şi chiar de vindecare creşte foarte mult, iar costurile scad foarte mult pentru că de foarte multe ori operaţia este suficientă pentru a vindeca boala.
GdS: Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer?
S.B.: Cancerul mamar, cancerul colorectal, cancerul pulmonar. Bărbaţii peste o anumită vârstă au predispoziţie mai mare pentru cancerul de prostată.
GdS: Ne putem feri de cancer?


S.B.: Având în vedere că nu s-a găsit o etiologie, ca în cazul unei boli infecţioase, deşi se lucrează foarte mult în sensul acesta, este important să avem o viaţă echilibrată din toate punctele de vedere: să mâncăm sănătos, să fim mai puţin stresaţi, să mergem la medic regulat. Este foarte important ca oamenii să nu se sperie de boală şi să asculte de medic. Nu trebuie să mai privim cancerul ca pe un sfârşit iminent. Nu este aşa! Medicina a evoluat mult, au apărut multe molecule noi care prelungesc foarte mult viaţa şi care dau un confort foarte bun. (…) Având în vedere terapiile moleculare şi toate noutăţile care au apărut în ultimii ani, există speranţă. La începutul carierei mele nu existau tratamentele acestea.
GdS: Care sunt elementele care contează în lupta cu cancerul?
S.B.: Gândirea pozitivă, încrederea în medic şi capacitatea de a lupta şi de a crede că există soluţii.
GdS: Care este mesajul pe care îl transmiteţi potenţialilor pacienţi?
S.B.: Să meargă periodic la medicul de familie şi chiar să ceară să facă manevrele de screening, mai ales cei din familiile care au avut asemenea cazuri. Este vorba, spre exemplu, de fiicele femeilor care au cancer mamar sau fiii bărbaţilor care au cancer colorectal.
GdS: Ce înseamnă Onco-Life pentru o persoană care are acest diagnostic?
S.B.: Interes sută la sută pentru pacient şi niciun alt interes colateral. Acesta este secretul nostru. Ne găsiţi în Craiova, pe str. Calea Bucureşti nr. 6.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS