10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanteMinisterul Finanţelor se împrumută de la băncile comerciale, în ianuarie 2020, de circa 5 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor se împrumută de la băncile comerciale, în ianuarie 2020, de circa 5 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna ianuarie 2020, că se împrumută de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, informeaza Agerpres.

Din aceasta suma, 300 milioane de lei sunt imprumuturi printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount. Si 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se pot adăuga 615 de milioane de lei, prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Astfel, imprumuturile din luna ianuarie ar depasi 5 miliarde de lei.

Suma este mai mică cu 930 de milioane de lei

Suma este mai mică cu 930 de milioane de lei faţă de cea programată pentru luna decembrie. Suma va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Pe 9 ianuarie este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount. Licitatia este în valoare de 300 de milioane de lei. Va fi pe o perioadă de 364 de zile. Data scadenţei fiind la 11 ianuarie 2021.

MFP se împrumută de la băncile comerciale

De asemenea, Finanţele au programat şi şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark. Acestea au o valoare totală de 4,1 miliarde de lei. Vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 800 de milioane lei (două emisiuni). De 600 de milioane lei (două emisiuni). Si vor fi si 500 milioane lei (două emisiuni), respectiv 300 milioane lei (o emisiune).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS