21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanteCe măsuri fiscale ne-au schimbat viaţa în 2019

Ce măsuri fiscale ne-au schimbat viaţa în 2019

O serie de noutăţi fiscale au afectat viaţa multor români în 2019. Unii au fost scutiţi de nişte taxe şi accesorii. Alţii a trebuit să plătească sume mari la stat. Tot în 2019 au apărut noutăţi legate de utilizarea caselor de marcat fiscale şi de impozitarea bacşişului.

Anul 2019 a fost marcat de schimbări fiscale. Modificările legislaţiei din domeniul fiscal nu au fost la nivelul celor din anul 2018, dar au existat. Cele mai importante modificări au fost cele legate de amnistierea unor contribuţii la asigurările de sănătate, pe care guvernul le introdusese în mod eronat.

De asemenea, au fost scutiri sau anulări de dobânzi şi penalităţi, în anumite condiţii. Detaliem cele mai importante modificări, cu impact asupra persoanelor fizice şi asupra celor mai multe firme.

Schimbări fiscale. Mica amnistie fiscală

OUG nr. 31/2019 pentru acordarea unor facilităţi fiscale este numită „mica amnistie fiscală“. Ordonanţa a anulat contribuţii la asigurările sociale de sănătate (CASS) şi accesorii stabilite pentru persoane fizice. Au fost şterse datoriile persoanelor fizice care s-au trezit anul acesta că ar datora CASS calculat din iulie 2015.

Primiseră decizii de impunere persoane care nu datorau acea contribuţie la CASS. În cele din urmă, acestea au beneficiat de schimbări fiscale. Este vorba de persoane care lucrau de ani buni în străinătate, cu acte în regulă, şi datorau acolo contribuţii la sănătate care s-au trezit că aveau şi în ţară de plată astfel de contribuţii.

Statul şi-a dat seama de inepţie şi a anulat aceste datorii la CASS. Asemenea decizii de impunere primiseră şi persoanele care încasaseră venituri de 40-50 de lei, însă datorau CASS în sumă mult mai mare decât venitul realizat.

Schimbări fiscale. Ordonanţa care a şters milioane de lei din datoriile românilor

OG 6/2019 a fost denumită şi „marea amnistie fiscală“. Potrivit actului normativ, persoanele fizice şi firmele care îşi plăteau până pe 16 decembrie 2019 datoriile principale întregistrate până la 31 decembrie 2018 beneficiau de anularea accesoriilor. Adică, statul le ştergea dobânzile şi penalităţile acumulate.

GdS a arătat că, în cazul persoanelor fizice, accesoriile ajunseseră la aproape jumătate din nivelul datoriilor către ANAF. În cazul firmelor, dobânzile şi penalităţile calculate ajunseseră aproape o treime din sumele datorate. Contribuabilii cu datorii trebuia să depună o cerere la ANAF pentru a beneficia de ştergerea accesoriilor şi să plătească datoriile principale integral, până pe 16 decembrie, inclusiv.


Conform datelor de la ANAF, în Dolj, 4.741 de firme aveau datorii. Suma totală datorată de aceste firme era de 167,5 milioane de lei. De asemenea, 606 persoane fizice din Dolj aveau datorii la ANAF. Suma totală datorată de aceştia era de 7,5 milioane de lei.


Până la începutul lunii decembrie doar câteva sute de persoane fizice şi de firme beneficiaseră de „marea amnistie fiscală“, conform datelor de la Fisc.
În prima parte a lunii decembrie doar 476 de firme şi persoane fizice au cerut la Fisc să li se anuleze accesoriile. Nu mulţi au putut să îşi achite debitele principale.


Între timp, firmele corecte, care îşi plătesc lună de lună impozitele, sunt nemulţumite de faptul că firmele cu datorii beneficiază de amnistie fiscală. Firmele corecte susţin că prin amnistia fiscală, statul încurajează neplata la termen a impozitelor.

Bacşişul trebuie trecut pe bonul fiscal

Încă o noutate fiscală care interesează multe persoane este cea legată de legea bacşişului. Ministerul Finanţelor Publice a modificat, în august 2019, legea bacşişului. Din septembrie, bacşişul se trece pe bonul fiscal şi se impozitează cu 10%.


Se lasã la opțiunea operatorului economic posibilitatea marcãrii bacșișului pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, în funcție de situația de fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacșișului este cunoscutã de cãtre emitentul bonului fiscal.


Bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formã de articol. Noul articol va purta denumirea de „bacșiș“.

Case de marcat noi, funcţionale din 2019

2019 a fost primul an în care s-au utilizat noile case de marcat. Termenul-limită de utilizare a caselor de marcat cu jurnal electronic fusese amânat de mai multe ori. În cele din urmă, în 2019 a devenit obligatoriu. Toate firmele care lucrează cu numerar, indiferent de dimensiunea acestora, au avut obligaţia legală de a achiziţiona şi de a utiliza case de marcat cu jurnal electronic.

Firmele au înlocuit casele de marcat pe cheltuiala lor. Astfel, în locul caselor de marcat vechi, cu jurnal pe rolă de hârtie, au apărut case de marcat moderne. Lunar, informaţiile înregistrate de casele de marcat cu jurnal electronic sunt colectate pe un stick şi transmise către ANAF. Tot în 2019, ANAF ar fi trebuit să conecteze toate casele de marcat la serverele proprii şi să colecteze în timp real informaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS