33.1 C
Craiova
joi, 2 iulie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri ANAF a demarat o amplă campanie de controale

ANAF a demarat o amplă campanie de controale


ANAF a demarat, începând de ieri, o amplă acțiune de control în vederea combaterii evaziunii fiscale și pentru creșterea conformării la declarare a obligațiilor fiscale. 

În această campanie este vizată, în principal, zona București – Ilfov. În vederea desfãsurãrii în bune condiții a acțiunii, efectivele au fost suplimentate cu 200 de inspectori. 
În acest an vor fi desfãșurate 150.000 de controale care au această tematică de control. 

Controalele sunt efectuate în baza analizelor de risc și vor pune accent pe prevenție și îndrumare.  Controalele vor determina identificarea în timp real a erorilor, care, dacă sunt remediate în timp util, vor determina plata unor obligații fiscale accesorii mai mici, în comparație cu cele rezultate în urma unei inspecții fiscale generale. Contribuabilii au posibilitatea de a-și corecta declarațiile și de a se conforma la plata obligațiilor, potrivit legii.  În cazul în care contribuabilii verificați refuză să se conformeze sau sunt constatate abateri semnificative, aceștia vor face obiectul unor investigații suplimentare. 

Ce vizează controalele ANAF       

Controalele vizează, în principal, domeniile alimentație publică, construcții, transport, comerț. De asemenea, împreună cu Inspecția Muncii, se va verifica şi munca la negru. În cadrul acțiunii, inspectorii antifraudă vor verifica inclusiv modul în care contribuabilii respectă obligația legalã privind dotarea si utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic. 

Reamintim faptul că Ministerul Finanțelor Publice a propus, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electroni. Proiectul este publicat pe site-ul www.mfinante.ro
 

Măsura este necesară deoarece operatorii economici care încalcă obligația de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare. O perioadă îndelungată, Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală au desfășurat numeroase campanii de informare cu privire la obligativitatea dotării agenților economici cu noile case de marcat, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți. 
         

Facilităţi fiscale pentru contribuabilii cu dificultăţi băneşti

În ceea ce privește plata obligațiilor fiscale, reamintim contribuabililor că, în cazul în care se află în dificultate generată de lipsa temporarã a disponibilităților bănești, au posibilitatea de a solicita organului fiscal eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale. 
Prin Ordonanța privind instituirea unor facilități fiscale, au fost prevăzute măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei.

Aceştia pot face un plan de restructurare, plată eșalonată, monitorizare și supraveghere fiscală, pe perioada înlesnirilor. Același act normativ prevede și anularea accesoriilor aferente debitelor înregistrate la data de 31.12.2018 și care sunt sub un milion de lei, în cazul în care sunt achitate obligațiile fiscale principale, până la data de 15 decembrie 2019. 

ANAF pune la dispoziția contribuabililor adresa de email [email protected], la care aceștia pot transmite propuneri si sugestii. Tot aici contribuabilii își pot exprima opinia cu privire la acțiunea de verificare la care au fost parte, astfel încât conducerea instituției să aibă cunoștință de eventualele probleme cu care contribuabiliii s-au confruntat, pe parcursul verificărilor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Serbia reintroduce restricţii şi redeschide spitale COVID-19

Autorităţile sârbe au înăsprit joi măsurile de restricţie implementate împotriva noului coronavirus în urma unei creşteri îngrijorătoare a cazurilor de COVID-19 şi...

MAE: Recomandări pentru călătoria în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă românilor care călătoresc în Grecia să completeze online, anterior călătoriei, formularul online solicitat de autorităţile elene.

Mediaş – „U“ Craiova / „Leii“, aşteptaţi la aeroportul...

Jucătorii Universităţii Craiova sunt „sufocaţi“ de dragostea suporterilor după ultimele rezultate. Cum şansele la titlu sunt imense, suporterii Ştiinţei fac tot posibilul...

Craiova: Concert coral în Parcul „Romanescu”

Filarmonica „Oltenia” Craiova va prezenta vinei, 3 iulie, de la ora 19.00, un concert coral ,la Teatrul de Vară din Parcul Romanescu....

Consiliera ministrului Silaghi, trimisă în judecată pentru trafic de...

Mihaela Vasilica Szechely, consiliera fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un...
00:00:43

O fetiță s-a născut fără mâini și picioare

O fetiță din India s-a născut fără mâini și picioare din cauza unei tulburări genetice rare, Tetra-Amelia. Medicii și familia fetei au...