21 C
Craiova
marți, 14 iulie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Agricultura Ploile sunt o minune pentru agricultură. Se face grâul

Ploile sunt o minune pentru agricultură. Se face grâul

Numai câteva sute de hectare, din cele 147.000 însămânţate cu grâu în Dolj sunt afectate de seceta din ultima perioadă. În linii mari, ploile din ultima perioadă ajută culturile de toamnă să se dezvolte bine, spun specialiștii în agricultură.

Seceta prelungită din ultima perioadă nu a afectat în proporții foarte mari culturile însămânţate în Dolj, informează specialiștii de la Direcția Agricolă Dolj, la solicitarea GdS. Este vorba despre cultură mare însămânțată în toamnă, respectiv grâu și orz. Dar și de cultură de floarea-soarelui, care se însămânţează în primăvară.

Dacă înainte de aceste ploi, fermierii avuseseră probleme cu însămânțarea culturilor din cauza deficitului de apă din sol, acum lucrurile s-au reglat. „Știm că în alte zone ale țării au fost mari probleme din cauza secetei. La noi, în Dolj, au fost puține suprafețe afectate de secetă. În special în sudul județului, unde știm că sunt de regulă probleme. Însă lucrurile s-au mai reglat după ploile din ultimele zile.

Câteva sute de hectare de grâu, afectate de secetă

În multe zone din județ s-a refăcut deficitul hidric din sol. De exemplu, la nivelul județului sunt afectate de secetă câteva sute de hectare de grâu, după estimările noastre. Dar aceste câteva sute de hectare înseamnă destul de puțin față de suprafață totală însămânțată cu grâu în toamna anului trecut.

În plus, la unii fermieri seceta a produs pagube din cauza tehnologiei și a soiului de plante ales. Unii aleg soiuri timpurii, alții preferă soiuri rezistente la secetă. Acum, depinde și ce au ales și cum au avut norocul”, a precizat, pentru GdS, directorul Direcției Agricole Dolj, Adrian Popa.

El a menționat că în Dolj au fost înființate aproximativ 147.000 de hectare cu grâu. Un calcul ne arată că din totalul suprafeței însămânţate cu grâu, seceta ar fi afectat un procent de 2-3% din cultura respectivă. Și nici acele culturi nu sunt afectate în totalitate, în unele zone.

Au fost distruse de secetă anumite culturi în zona localităților Calopăr, Dăbuleni și în alte comune, susține Adrian Popa, dar nu pe suprafețe extinse.La aceste suprafețe se adaugă alte mii de hectare însămânţate cu orz și floarea-soarelui. Nici la aceste culturi nu sunt pagube însemnate, din cauza secetei, spune specialistul de la Direcția Agricolă.


Vor fi producții bune de grâu, orz și floarea-soarelui


Ploile căzute în ultimele zile în majoritatea zonelor din județ sunt o binecuvântare pentru agricultură. Atât pentru legumicultura în spații deschise, cât și pentru cultură mare, în special. Cu alte cuvinte, anul acesta sunt speranțe la producții bune de grâu, orz și chiar și de floarea-soarelui, după ploile care au căzut în ultimele zile.

„Ploile au făcut mult bine agriculturii, zilele acestea. Pe ansamblu, ne așteptăm la producții bune de grâu, de orz și chiar și de floarea-soarelui anul acesta”, susține directorul Direcției Agricole Dolj.


Grindina a afectat grădini și culturi din Poiana Mare, Dăbuleni și altele


Directorul Direcției Agricole Dolj a precizat că au fost căderi de grindină în unele zone. In zona Dăbuleni, precum și în zona Poiana Mare, Desa și în alte localități. Pagubele produse legumiculturii nu au fost, însă, însemnate. „Am avut și luni echipe în teren să verifice, am avut și marți. Grindina nu a făcut la noi mari ravagii ca în alte zone ale țării. Au fost unele gospodării afectate, dar pe arii restrânse”, a precizat Adrian Popa, pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Oltean ucis de un cioban gelos

Oltean ucis de un cioban gelos.

Austria interzice cursele aeriene directe din România, începând de...

Austria va interzice începând de joi, 16 iulie, cursele aeriene regulate directe din zece state, printre care România şi toate ţările din...

Ridicarea restricțiilor de zbor, mai multe controale la graniță

Guvernul Greciei plănuiește să controleze răspândirea coronavirusului în cea mai mare măsură posibilă în același timp cu menținerea deschisă a sectorului turistic...

Manchester United a ratat şansa de a urca pe...

Manchester United a ratat ocazia de a urca pe podiumul campionatului Angliei. Trupa lui Ole Gunnar Solskjær a fost egalată în ultimele...

Liga 1 / Alex Cicâldău şi Dan Nistor s-au...

Succesul Universităţii Craiova în faţa FCSB-ului nu avea cum să treacă neobservat. La fel şi evoluţiile lui Alex Cicâldău şi Dan Nistor,...

Platforma pentru emiterea formularelor de călătorie în Grecia, nefuncțională...

Platforma pentru emiterea formularelor de călătorie în Grecia a fost nefuncțională în noaptea de luni spre marți, problemele fiind rezolvate în cursul...