4.5 C
Craiova
luni, 25 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Agricultura Pomii fructiferi înfloriți, afectați de temperaturile extreme

Pomii fructiferi înfloriți, afectați de temperaturile extreme

Temperaturile scăzute din ultimele zile afectează caişii, piersicii și corcoduşii, spun specialiștii în agricultură. Grâul este protejat de stratul de zăpadă, dacă acesta nu a fost viscolit.

Primăvara atipică, în care ninsorile și temperaturile sub 0 grade şi-au făcut subit apariția, afectează agricultura din sudul țării. După iarna blândă cu temperaturi ridicate și lipsită de precipitații, plantele au intrat în vegetație. Zăpada, gerul și viscolul din ultimele zile au produs distrugeri în agricultură.

Nu vom avea producție locală de caise, piersici, corcodușe

Cei mai afectați sunt pomii fructiferi aflați în plină inflorescență, spun specialiștii din agricultură. Pe timpul nopții, s-au înregistrat, în Oltenia, -2, -3 grade. A fost destul de frig luni noapte spre marți încât pământul și unele plante să înghețe.

„Temperaturile scăzute pentru această perioadă fac rău pomilor fructiferi. În special celor care au înflorit. Sunt afectați caişii, corcoduşii, piersicii. Toți cei care erau înfloriți, când a dat înghețul, sunt afectați. La astfel de pomi fructiferi s-ar putea să se înregistreze calamitate totală. Producția acestora va fi compromisă anul acesta. Restul pomilor, care nu au înflorit, nu sunt afectați de îngheț. Nici viţa de vie nu va fi afectată“, a precizat, pentru GdS, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, Adrian Popa.

Grâul nu este afectat în proporție mare

Directorul Adrian Popa a menționat că temperaturile scăzute nu fac rău culturii de grâu. Zăpada îl protejează, la fel ca în timpul iernii. Protecția vine acolo unde zăpada nu a fost viscolită. „Grâul nu este afectat de temperaturile nocturne. Cultura de grâu rezistă până la -8, chiar -10 grade pe timpul nopții. Sperăm ca la grâu să nu fie probleme în această perioadă“, a mai precizat directorul Direcției pentru Agricultură Dolj.

Totuși, unii specialiști spun că acolo unde grâul a pornit în vegetație și a crescut mai mare, ar putea fi afectat de viscol și zăpadă.

Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea sunt foarte bune pentru agricultură, a explicat directorul Adrian Popa. Acesta a menționat că după iarna lipsită de precipitații, ploile și zăpada de zilele acestea refac puțin din cantitatea de apă atât de necesară în sol.

Vremea se încălzește

Stratul de zăpadă nu va rezista prea mult. De mâine, temperaturile vor fi în creștere, la o maximă de 3 grade pe timpul zilei, în Oltenia. Și vor ajunge la 0 grade pe timpul nopții. În cursul zilei de joi sunt așteptate 7 grade Celsius pe timpul zilei.

Pe timpul nopții vor fi temperaturi peste limita înghețului. În weekend, temperatura ar putea ajunge la 14-16 grade, pe timpul zilei.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un sfert din locuitorii Madridului, în carantină totală

Regiunea Madrid, unde trăiesc peste 160 de mii de...

ȘTIRI GdS

CEO le va oferi angajaților vouchere de vacanță de...

Angajații Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor beneficia și anul acesta de vouchere de vacanță, cu toate că societatea a încheiat anul trecut cu pierderi...

Autoritățile vor să finalizeze lucrările la Calea Eroilor până...

Autoritățile din Târgu Jiu vor să finalizeze lucrările la Calea Eroilor până la vizita specialiștilor UNESCO. Lucrările ar fi trebuit să fie demarate în...

Crește numărul celor care dau statul la coadă pe...

Numărul celor care își achită impozitul online este în creștere în municipiul Târgu Jiu. Pandemia de coronavirus i-a determinat pe tot mai mulți cetățeni...

Azi ajunge în România a șasea tranșă de vaccin...

A șasea transă de vaccin Pfizer, care constă în 92.430 de doze, sosește astăzi în țară, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind...

Marcel Tănăsescu, propus la conducerea RAT Craiova pentru următorii...

Marcel Tănăsescu este propus la conducerea RAT SRL Craiova pentru următorii patru ani.

Fără salarii majorate în familia „Administraţie“ de la Craiova

Funcționarii publici din cadrul Primăriei Craiova și Consiliului Județean Dolj vor fi plătiți și în 2021 la fel ca în 2020, chiar dacă a crescut salariul de bază minim brut pe ţară.