19.6 C
Craiova
sâmbătă, 6 iunie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Agricultura Pomii fructiferi înfloriți, afectați de temperaturile extreme

Pomii fructiferi înfloriți, afectați de temperaturile extreme

Temperaturile scăzute din ultimele zile afectează caişii, piersicii și corcoduşii, spun specialiștii în agricultură. Grâul este protejat de stratul de zăpadă, dacă acesta nu a fost viscolit.

Primăvara atipică, în care ninsorile și temperaturile sub 0 grade şi-au făcut subit apariția, afectează agricultura din sudul țării. După iarna blândă cu temperaturi ridicate și lipsită de precipitații, plantele au intrat în vegetație. Zăpada, gerul și viscolul din ultimele zile au produs distrugeri în agricultură.

Nu vom avea producție locală de caise, piersici, corcodușe

Cei mai afectați sunt pomii fructiferi aflați în plină inflorescență, spun specialiștii din agricultură. Pe timpul nopții, s-au înregistrat, în Oltenia, -2, -3 grade. A fost destul de frig luni noapte spre marți încât pământul și unele plante să înghețe.

„Temperaturile scăzute pentru această perioadă fac rău pomilor fructiferi. În special celor care au înflorit. Sunt afectați caişii, corcoduşii, piersicii. Toți cei care erau înfloriți, când a dat înghețul, sunt afectați. La astfel de pomi fructiferi s-ar putea să se înregistreze calamitate totală. Producția acestora va fi compromisă anul acesta. Restul pomilor, care nu au înflorit, nu sunt afectați de îngheț. Nici viţa de vie nu va fi afectată“, a precizat, pentru GdS, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, Adrian Popa.

Grâul nu este afectat în proporție mare

Directorul Adrian Popa a menționat că temperaturile scăzute nu fac rău culturii de grâu. Zăpada îl protejează, la fel ca în timpul iernii. Protecția vine acolo unde zăpada nu a fost viscolită. „Grâul nu este afectat de temperaturile nocturne. Cultura de grâu rezistă până la -8, chiar -10 grade pe timpul nopții. Sperăm ca la grâu să nu fie probleme în această perioadă“, a mai precizat directorul Direcției pentru Agricultură Dolj.

Totuși, unii specialiști spun că acolo unde grâul a pornit în vegetație și a crescut mai mare, ar putea fi afectat de viscol și zăpadă.

Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea sunt foarte bune pentru agricultură, a explicat directorul Adrian Popa. Acesta a menționat că după iarna lipsită de precipitații, ploile și zăpada de zilele acestea refac puțin din cantitatea de apă atât de necesară în sol.

Vremea se încălzește

Stratul de zăpadă nu va rezista prea mult. De mâine, temperaturile vor fi în creștere, la o maximă de 3 grade pe timpul zilei, în Oltenia. Și vor ajunge la 0 grade pe timpul nopții. În cursul zilei de joi sunt așteptate 7 grade Celsius pe timpul zilei.

Pe timpul nopții vor fi temperaturi peste limita înghețului. În weekend, temperatura ar putea ajunge la 14-16 grade, pe timpul zilei.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Valentina vrea să meargă mai departe

O văd şi acum aşezată la birou....

ȘTIRI GdS

Ediția din 2020 a turneului de la Luxemburg a...

Ediţia din acest an a turneului de tenis de la Luxemburg, din circuitul WTA, care urma să aibă loc între 19 şi...

Proteste SUA: În Denver polițiștii nu au voie să...

O instanță a decis vineri ca poliția din Denver să înceteze să mai folosească împotriva manifestanților gaze lacrimogene, gloanțe din cauciuc și...

Valentina vrea să meargă mai departe

O văd şi acum aşezată la birou. A fost unul dintre studenții care au obţinut o bursă pe Fundaţia Gazetei şi a...

Weekend prelungit de Rusalii: Trafic aglomerat spre mare și...

Weekend-ul prelungit de Rusalii deja începe să producă efecte în trafic. Poliția Română a anunțat în această dimineață trafic aglomerat pe Autostrada...

Proteste SUA. Bărbat împins. 57 de polițiști din Buffalo...

Cincizeci şi şapte de poliţişti din Buffalo, New York, şi-au dat demisia, vineri, din trupele speciale de intervenţie după ce doi colegi...

Universitatea Craiova a primit licența să poată juca în...

FRF a anunțat astăzi că șapte echipe care au solicitat licența de participare în cupele europene, în ediția 2020-2021, au primit aviz...