16.2 C
Craiova
joi, 9 iulie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Agricultura Pomii fructiferi înfloriți, afectați de temperaturile extreme

Pomii fructiferi înfloriți, afectați de temperaturile extreme

Temperaturile scăzute din ultimele zile afectează caişii, piersicii și corcoduşii, spun specialiștii în agricultură. Grâul este protejat de stratul de zăpadă, dacă acesta nu a fost viscolit.

Primăvara atipică, în care ninsorile și temperaturile sub 0 grade şi-au făcut subit apariția, afectează agricultura din sudul țării. După iarna blândă cu temperaturi ridicate și lipsită de precipitații, plantele au intrat în vegetație. Zăpada, gerul și viscolul din ultimele zile au produs distrugeri în agricultură.

Nu vom avea producție locală de caise, piersici, corcodușe

Cei mai afectați sunt pomii fructiferi aflați în plină inflorescență, spun specialiștii din agricultură. Pe timpul nopții, s-au înregistrat, în Oltenia, -2, -3 grade. A fost destul de frig luni noapte spre marți încât pământul și unele plante să înghețe.

„Temperaturile scăzute pentru această perioadă fac rău pomilor fructiferi. În special celor care au înflorit. Sunt afectați caişii, corcoduşii, piersicii. Toți cei care erau înfloriți, când a dat înghețul, sunt afectați. La astfel de pomi fructiferi s-ar putea să se înregistreze calamitate totală. Producția acestora va fi compromisă anul acesta. Restul pomilor, care nu au înflorit, nu sunt afectați de îngheț. Nici viţa de vie nu va fi afectată“, a precizat, pentru GdS, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, Adrian Popa.

Grâul nu este afectat în proporție mare

Directorul Adrian Popa a menționat că temperaturile scăzute nu fac rău culturii de grâu. Zăpada îl protejează, la fel ca în timpul iernii. Protecția vine acolo unde zăpada nu a fost viscolită. „Grâul nu este afectat de temperaturile nocturne. Cultura de grâu rezistă până la -8, chiar -10 grade pe timpul nopții. Sperăm ca la grâu să nu fie probleme în această perioadă“, a mai precizat directorul Direcției pentru Agricultură Dolj.

Totuși, unii specialiști spun că acolo unde grâul a pornit în vegetație și a crescut mai mare, ar putea fi afectat de viscol și zăpadă.

Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea sunt foarte bune pentru agricultură, a explicat directorul Adrian Popa. Acesta a menționat că după iarna lipsită de precipitații, ploile și zăpada de zilele acestea refac puțin din cantitatea de apă atât de necesară în sol.

Vremea se încălzește

Stratul de zăpadă nu va rezista prea mult. De mâine, temperaturile vor fi în creștere, la o maximă de 3 grade pe timpul zilei, în Oltenia. Și vor ajunge la 0 grade pe timpul nopții. În cursul zilei de joi sunt așteptate 7 grade Celsius pe timpul zilei.

Pe timpul nopții vor fi temperaturi peste limita înghețului. În weekend, temperatura ar putea ajunge la 14-16 grade, pe timpul zilei.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Directorul adjunct al Penitenciarului Jilava a fost demis

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) anunţă încetarea...

ȘTIRI GdS

Horoscop

BerbecAlegerile făcute astăzi s-ar putea să aibă un impact emoțional puternic pentru tine. Chiar dacă va fi vorba de mici schimbări, pentru...

Bancul zilei

Un bărbat abordează o femeie foarte frumoasă într-un hipermarket: Nu vă supăraţi, mi-am pierdut soţia prin magazin. V-ar deranja...

Intervenții majore în infrastructura rutieră. Străzi și parcări, modernizate...

Craiovenii au beneficiat, în ultimii ani, de intervenții majore în domeniul infrastructurii rutiere. Printr-un acord-cadru de modernizare străzi, nu mai puțin de...

Higitop.ro, magazin de cosmetice şi detergenţi cu livrare a...

Activitate în comerț încă din 1994 și o mulţime de clienţi fideli ce revin în magazinul fizic din Craiova i-au convins să...

FCSB s-a calificat în finala Cupei înainte de meciul...

FCSB s-a calificat fără emoții în finala Cupei României după o dublă mai mult decât accesibilă cu Dinamo. După victoria cu ...

Un angajat al Penitenciarului Brăila, confirmat pozitiv la testul...

Un angajat al Penitenciarului Brăila a fost confirmat pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2, anunţă miercuri Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).