16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDespre elasticitate și fiscalitate în Sănătate

Despre elasticitate și fiscalitate în Sănătate

Deciziile privind creșterea fiscalității nu sunt niciodată binevenite, indiferent de domeniul vizat, doar că, uneori, creșterea fiscalității este rodul unor calcule matematice meschine, nicidecum al unui raționament economic complex. Alteori, raționamentele corecte se transformă, prin amendamente meschine, în surse de instabilitate economică.

Ne-au lipsit jucăriile? 

Impunerea unui impozit suplimentar de 1% pentru fiecare actor major care pune pe piață medicamente compensate, într-o piață naţională care a pierdut de mult timp lupta cu celelalte, reprezintă o nouă doză de vitriol aruncată pe antreprenorii din industria farmaceutică. Pentru a ocoli acest impozit, producătorii de medicamente, distribuitorii și lanțurile de farmacii vor începe un joc absurd, acela de a-și reduce propriile cifre de afaceri, totul în dauna pacientului. Competiția e lăsată deoparte, deși competiția este principalul factor de dezvoltare a pieței.

 Știm cu toții că oferta reprezintă un mix de produse din toate categoriile, care includ produse cu evoluție incertă, ce necesită cheltuieli de promovare, dar și celebrele produse de tip ”pietre de moară”, produse cu adaos comercial mic sau efectiv nerentabile.  Delistarea produselor de acest tip va crea o piață paralelă, într-o zonă gri, cu circuite de distribuție paralele, la limita legalității.

Dat fiind faptul că mecanismul prețurilor compensate este complex, că prețurile de vânzare sunt deja limitate la minimul altor state, că avem deja o fiscalitate crescută artificial prin taxa de clawback, la finalul acestei aventuri fiscale vom ajunge să renegociem întreg sistemul de compensare mult în defavoarea pacienților. 

Pentru că, dacă transformăm frustrările și ifosele persoanelor cu putere de decizie în măsuri fiscale, riscăm să pierdem jucătorii corecți iar fiscalitatea să devină caducă, nemaiavând asupra cui să o aplicăm. 

Prinși între plagiat și analfabetism

Marea problemă a plagiatorilor noștri este aceea că și-au însușit rezultatele cercetării fără să fi depus vreodată efortul de a cerceta vreun domeniu. Cum vor ști aceștia să aprecieze efortul de cercetare al altora? Mai grav decât atât este faptul că au plagiat măsuri fiscale ale altor state fără să-și fi făcut propriile măsurători de impact sau să fi depus efortul minimal de a studia efectul acestor măsuri în țările respective. 

După o minimă cercetare, ar fi observat cel puțin trendurile altor țări europene care fac eforturi să readucă capacitățile de producție de medicamente relocate în Asia, nicidecum să le aplice impozite discriminatorii. Cum cele mai mari capacități sunt deja în Asia, cum vor mai fi producătorii europeni competitivi în lupta lor cu importatorii din această zonă? Face România eforturi să-și mențină propriii producători de medicamente pe piața națională?  Mai ales că mecanismele de verificare a calității din țara noastră nu pot fi bănuite că ar fi infailibile.

Ce poate fi mai rău?

Cum prețul maximal al medicamentelor este stabilit prin ordin al ministrului și publicat în Canamed, adaosul comercial al farmaciei este stabilit independent de costurile reale de vânzare ale produsului, adaosul comercial al farmaciei fiind fixat la 35 lei pentru toate medicamentele al căror preț depășește 300 lei. De aceea, foarte puține farmacii asigură stocuri pentru medicamentele scumpe chiar și în condițiile actuale.

Ne putem aștepta la reducerea competiției pe anumite segmente de piață tradițional nerentabile, care asigură tratament pentru sute de mii de pacienți. Un exemplu concret: la medicamente al căror preț nu depășește pragul de 2 euro/cutie, se poate ajunge la reducerea cantităților produse sau importate, pentru a nu mai depăși pragul de 50 milioane euro cifră de afaceri. De asemenea, pe o piață farma în care obiectivul este să nu depășești pragul cifrei de afaceri, este de așteptat o retragere a discount-urilor oferite lanțului de distribuție sau o diminuare semnificativă a acestora, fapt care ar duce la insolvențe și falimentarea multor farmacii locale. Are rost să asiguri un medicament care costă 3500 lei, bani ce vor fi compensați 100% de casa de asigurări peste 6 luni, dacă îți crești artificial cifra de afaceri iar impozitul pe cifra de afaceri depășește adaosul comercial?

Ce este elasticitatea și cum ”deformează”?

Conform definiţiei, elasticitatea este proprietatea unei variabile economice de a-și modifica mărimea sub influența altei variabile. Dacă în fizica mecanică, forța elastică și deformarea pot fi calculate aplicând legea lui Hooke, elasticitatea, reacția pieței și impactul măsurilor fiscale asupra competitivității nu pot fi măsurate decât post-impact, când sunt inventariate efectele acestor măsuri și metodele de adaptare (optimizare fiscală). 

Practic, piața este asemănătoare unui balon, elastică, reacționează imediat fără să știm exact în ce direcție. Asemeni unui balon, piața își modifică volumele tranzacționate în funcție de factorii determinanți. 

Trebuie adăugat faptul că nu există o singură forță deformatoare, ci un cumul de forțe care, direcționate greșit, ar putea duce la dispariția competitorilor autohtoni, un efect invers decât cel scontat. Printre acestea ar merita amintite: mecanismul taxei de clawback, mecanismul prețului, mixul de produse compensate disponibile în piață la un moment dat sau prezența deficitară în piață a instituțiilor publice, inclusiv ANMDM, lipsa controalelor privind calitatea moleculelor produse autohton și a celor importate și amendarea abaterilor de la calitate. Avem o piață inundată de medicamente produse în Asia. 

Evoluţia pieţei farma dictează evoluţia speranţei de viaţă

Ne place sau nu, evoluția pieței produselor farmaceutice și a serviciilor medicale dictează evoluția speranței medii de viață. În ciuda imaginii vitriolate, fără cercetările producătorilor de medicamente și fără produsele acestor cercetări, evoluția pacienților post diagnosticare cu infarct, diabet sau cancer și calitatea vieții acestora ar fi fost cu totul alta. 

Acestea fiind spuse, deși scopul este impunerea unui impozit suplimentar pentru cei mai mari jucători din piață, îndepărtarea acestora și înlocuirea lor cu importatori de produse nu va îmbunătăți cu nimic speranța de viață sau calitatea vieții pacienților. Ba mai mult, un impozit care se adresează exclusiv acelor competitori care au ales să investească în cercetare, să dezvolte capacități de producție moderne, care asigură cel mai ridicat nivel al calității medicamentelor, va bloca noi investiții. Pentru că, în mediul privat, investițiile se bazează pe profit!

Ec. Narcis Ciobotariu, Ec. Eugen Călinoiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS