13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiect ambițios de împădurire a comunei Rojiște

Proiect ambițios de împădurire a comunei Rojiște

Primăria comunei Rojiște își propune să implementeze un proiect ambițios de împădurire a zonei. Până în toamna acestui an, primarul Ionel Nedelcu spune că își dorește ca în Rojiște să fie plantat salcâm pe aproximativ 300 de hectare de teren.

„Noi, ca administrație, ne dăm concursul pentru ca oamenii să se asocieze și să planteze salcâmi pe raza comunei, având în vedere condițiile climatice și de mediu din Rojiște. Am organizat întâlniri cu cetățenii din localitățile Rojiște și Tâmburești și cetățenii au fost încântați de acest proiect de împădurire. Timp de 20 de ani, pot primi banii de arendă și materialul lemnos provenit din curățarea pădurii. În plus, cetățenii care vor să participe la plantare și lucrări specifice vor fi retribuiți în funcție de orele prestate, pe lângă banii primiți anual. Este o oportunitate foarte bună pentru localnici”, a explicat edilul comunei.
Între timp, administrația locală s-a ocupat cu cadastrarea tuturor terenurilor din Rojiște.

Centru comunitar pentru acordarea de servicii medicale

Planuri mari sunt și pentru dezvoltarea altor domenii, precum sănătatea. Astfel, administrația își propune să acceseze finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii spitalicești. Primăria are în vedere înființarea unor centre comunitare unde locuitorii comunei să aibă acces la servicii medicale extinse.

„Este nevoie de creșterea accesului la sănătate. Ne dorim ca localnicii să nu mai fie nevoiți să facă drumuri până la Craiova pentru îngrijiri medicale. În acest fel, vor putea fi tratați mai repede și vor fi scutiți de drumuri pentru probleme frecvente, care pot fi soluționate și pe plan local. Cetățenii nu mai pierd timp, bani pe drumuri până la oraș și, cel mai important, pot fi tratați mai repede. Și nici spitalul județean nu se mai supraaglomerează”, a detaliat Ionel Nedelcu.

Proiect depus pentru înființarea rețelei de gaze

Un alt obiectiv pe lista primăriei este înființarea unei rețele de distribuție a gazelor naturale. Pentru acest proiect de infrastructură mare, Rojiște s-a asociat cu comunele Teasc și Bratovoiești, în vederea accesării de fonduri pentru realizarea unei rețele inteligente.

Rojiște se dezvoltă prin PNRR

Comuna Rojiște are în vedere și fondurile prin PNRR, pentru care a depus mai multe proiecte pe componenta C10 – I.1.2, asigurarea infrastructurii pentru transport verde – ITS /alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management local). Un proiect vizează monitorizarea și siguranța spațiului public. Altul urmărește implementarea unei aplicații pentru informarea cetățenilor și comunicarea cu aceștia cu privire la probleme locale și formarea inițiativelor comunitare.
Tot în cadrul PNRR, Rojiște a depus un proiect pentru înființarea unui sistem inteligent de iluminat fotovoltaic pentru drumurile publice și un altul pentru un centru local de inovare, cu programe educaționale pentru comunitate.

Citeşte şi: Rojiște – o comună curată. Se înființează platformă de gunoi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS