10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum se calculează și se declară impozitul pe câștigul din criptomonede

Cum se calculează și se declară impozitul pe câștigul din criptomonede

Persoanele care au câștiguri din tranzacțiile cu criptomonede datorează impozit pe venit la stat. Cota de impozit de 10% se aplică doar asupra câștigului din transferul de monedă virtuală. Cum se calculează și cum se plătește impozitul pe câștigul din criptomonede și când se datorează contribuția la Sănătate.

Foarte multe persoane care au investiții în moneda virtuală sunt obligate să plătească impozit, în cazul în care au înregistrat câștiguri din tranzacționarea diverselor criptomonede.
Impozitul pe câștigul din criptomonede a fost introdus, prima dată, prin Legea nr. 30/2019, prin care s-au modificat prevederile fiscale. Se datorează impozit doar de cei care vând criptomonedele și au un câștig. Adică, dacă ai cumpărat la un preț mic și vinzi la un preț mai mare decât cel la care ai cumpărat, atunci doar pe acel câștig datorezi impozit la stat.

Cum se calculează impozitul pe tranzacțiile cu moneda virtuală

Statul impozitează și în 2022 câștigurile din criptomonede. Persoanele care au astfel de câștiguri datorează impozit pe venit în cota de 10%. Cota de 10% se aplică asupra câștigului obținut din transferul de monedă virtuală.
ANAF a publicat pe 17 decembrie 2021 o Broșură pe site-ul instituției, în care sunt detaliate modalitățile de depunere a declarației și de plata a impozitului.

Iată cum se calculează impozitul pe castiurile din criptomonede. “Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei”, se arată în Broșura publicată de ANAF.


Câștigul sub nivelul a 200 lei pe tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia că totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Cum se declară impozitul pe câștiguril din criptomoneda

Persoanele care obțin venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea unei declarații la ANAF. Se completează și depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizatela organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pânã la dată de 25 mai, inclusiv, a anului urmãtor celui de realizare a venitului, conform Art. 114 alin. 2 lit. m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificãrile și completãrile ulterioare.
Declarația trebuie completată și depusă până pe 25 mai. În anul 2022 se declară câștigurile din transferul de monedă virtuală înregistrate în anul 2021 și se estimează câștigurile din 2022.
Termenul de plată a acestui impozit pe venit este același cu termenul de depunere a Declarației unice. Adică, 25 mai 2022, pentru veniturile realizate în 2021.

Când se datorează CASS

În cazul în care veniturile din tranzacțiile cu criptomonede pe anul 2022 se estimează a fi mai mari, atunci se datorează contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS). “Contribuabilii care realizează venituri din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse a căror valoare cumulată este cel puţîn egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II.”, se arată în Broșura ANAF. Veniturile din moneda virtuală intră la categoria venituri din investiții și venituri din alte surse.

Cum se calculează contribuția la Sănătate

Salariul minim brut pe economie a urcat în 2022 la 2.550 de lei pe lună. Astfel, cine estimează că va realiza anul acesta venituri din sursele enumerate mai sus mai mari de 30.600 de lei pe an (12 salarii minime brute) datorează contribuție la stat, sub forma CASS. Cuantumul CASS este de 10% din venit. Cota de CASS va fi de 3.060 de lei imediat ce se atinge plafonul de 12 salarii minime brute pe țară.

CASS se datorează de către persoana fizică indiferent dacă a înregistrat venituri doar din transferul de criptomonede sau dacă acele venituri sunt cumulate cu alte venituri din cele enumerate mai sus (din activitati independente). Se achita CASS în suma fixă de 3.060 lei doar dacă se atinge plafonul de 12 salarii brute pe țară, indiferent cât de mult a urcat nivelul veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS