9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe mai știi despre banii tăi de pensie de la Pilonul II?

Ce mai știi despre banii tăi de pensie de la Pilonul II?

Fondurile de pensii administrate privat au înregistrat randamente semnificative, inclusiv pe perioada pandemiei. ASF a publicat datele financiare ale fondurilor de pensii pe primul trimestru al anului 2021, dar și pe luna iunie. Toate cele 7 fonduri au rata medie de rentabilitate peste rata inflației.

În toată țara, aproximativ 7,2 milioane de persoane cotizează sau au cotizat la Pilonul II de pensii. În ultimii doi ani au apărut primele persoane care în momentul pensionarii, la limita de vârstă, pe lângă banii din sistemul public au încasat și pensie de la Pilonul II. Sau acele persoane și-au încasat toate drepturile bănești o singură dată, urmând ca în continuare să primească lunar doar pensia din sistemul public (Pilonul I).


Însă milioane de oameni cotizează lună de lună din salariile lor către Pilonul II de pensii. Dar în ce sunt investiți banii pentru a produce randamente peste rata inflației? Ce randamente au obținut fondurile de pensii administrate privat din plasarea banilor deponenților?


Pe piață mai există șapte fonduri de pensii administrate privat. Unul singur este înregistrat cu un grad de risc crescut, iar restul de șase au grad de risc mediu, potrivit datelor de la ASF.
În ultima perioadă câștigurile/randamentele anunțate de fondurile de pensii administrate privat au fost destul de mari. Toate fondurile de pensii administrate privat au raportat în 2021 randamente peste rata inflației.

Pensiile private dețin, ca pondere, 7,9% din PIB

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) România a publicat analiza privind evoluția fondurilor de pensii care administrează banii populației la Pilonul II de pensii pe primul trimestru al acestui an.
“Piața pensiilor private a fost cel mai puțin afectată de pandemia COVID-19, având în vedere politica de economisire și de învestire pe termen lung. Pe parcursul timpului au existat episoade de volatilitate care au marcat fondurile de pensii private, însă activele acestora au înregistrat, per ansamblu, creșteri de la perioadă la perioadă.


La finalul lunii martie a anului 2021, fondurile de pensii private (Pilon II și Pilon III) au cumulat 83,34 miliarde lei în active totale, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior. Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 7,9%”, se arată în analiză dată publicității de ASF România.

Valoarea totală a pieței pensiilor administrate privat este de peste 80 de miliarde de lei

Valoarea totală a activelor nete deținute de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) a depășit 80 de miliarde de lei, potrivit datelor de la ASF. Cea mai mare pondere a fost investită în obligațiuni și alte instrumente cu venit fix. Aproape un sfert din acești bani au fost investiți în acțiuni, cu precădere în acţiuni listate la Bursă de Valori București. De altfel, fondurile de pensii administrate privat reprezintă unii dintre jucătorii importanți pe Bursă de la București, datorită valorii mari investiționale.


“Ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezenta, la sfârșitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% au investiții în acțiuni”, au mai precizat reprezentanții ASF, în comunicatul privind rezultatele Pilonului II pe primul trimestru din anul 2021.

Doljenii au acumulat la Pilonul II peste un miliard de lei

GdS informa luna trecută despre sumele la care au ajuns doljenii să dețină la Pilonul II. Suma acumulată, în total, în contul angajaților din Dolj, participanți la Pilonul II este de 1.109.751.443 lei, informa Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, la solicitarea GdS.

Potrivit datelor de la CJP, suma de 1,1 miliarde de lei este corespunzătoare pentru 239.118 participanți din Dolj. Ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare participant la Pilonul II de pensii din Dolj, are în cont acumulați câte 4.641 de lei.

Rata medie de rentabilitate este de 6,54%, în luna iunie 2021

Toate cele șapte fonduri de pensii administrate privat care gestionează banii din Pilonul II ai românilor au înregistrat randamente în luna iunie 2021 peste rata inflației. Cea mai mică rată de rentabilitate este de 5,68%. Cea mai mare este de 7,04%. Iar restul sunt cuprinse între 6,40% și 6,73%, potrivit ratei de rentabilitate pe Pilonul II în luna iunie, afișată de ASF pe site-ul instituției.

Rata medie de rentabilitate ponderată a tuturor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) este de 6,54% în perioada analizată. În condițiile în care rata inflației actualizată de BNR este de 3,94%.

Fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, în cifre (ianuarie-martie 2021)*

  • valoarea totală a activelor – 80,24 miliarde lei;
  • valoarea activelor nete – 80,19 miliarde lei;
  • numărul participanților – 7,68 milioane persoane;
  • contribuția medie a participanților – 197 lei/participant;
  • contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat – 2,42 miliarde lei;
  • rată medie ponderată de rentabilitate – 6,10%;
  • valoarea medie a activului unui participant – 10.670 lei;
  • plăți ale activului personal net către participanți – circa 64 milioane lei pentru 3.991 participanți și beneficiari.
    *Sursa info: ASF România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS