22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBitcoin: El Salvador intenționează să adopte criptomoneda ca mijloc legal de plată

Bitcoin: El Salvador intenționează să adopte criptomoneda ca mijloc legal de plată

Nayib Bukele, președintele micului stat El Salvador din America Centrală, spune că va legaliza Bitcoin ca mijloc de plată în țară, statul devenind astfel primul din lume care legalizează Bitcoin și ar circula alături de moneda oficială, dolarul american, potrivit BBC.

Nayib Bukele spune că Bitcoin va facilita trimiterea acasă a banilor câștigați de cei peste două milioane de salvadorieni care lucrează în străinătate. „Pe termen scurt, acest lucru va genera locuri de muncă și va contribui la creșterea incluziunii financiare”, a declarat Bukele la cea mai mare conferință despre Bitcoin organizată la Miami , adăugând că ar putea stimula și investițiile în țară.

El a spus că va trimite proiectul de lege Congresului săptămâna viitoare. Dacă acesta va trece, o bună parte din cei 70% din salvadorieni care nu au conturi bancare și-ar deschide unul, a spus președintele.

Economia El Salvador se bazează în mare măsură pe remitențe sau pe banii trimiși acasă din străinătate, care reprezintă aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) al țării. Cei două milioane de salvadoreni care trăiesc în afara țării, trimit anual acasă peste 4 miliarde de dolari.

Și primarul din Miami, Francis Suarez, un aprig susținător al criptomonedelor, a declarat în cadrul aceleiași conferințe că va propune ca angajații primăriei să poată fi plătiți în criptomonede, iar taxele și impozitele locale să fie, de asemenea, achitate în astfel de monede.

Elon Musk și China, principalii eroi negativi pentru susținătorii Bitcoin

În prezent, prețul Bitcoin și al monedelor alternative pe baza cărora se tranzacționează așa-numitele contracte inteligente, care stau la baza sistemului financiar descentralizat, a scăzut puternic, pe de-o parte din cauza mesajelor contradictorii transmise pe Twitter de Elon Musk, patronul Tesla și SpaceX, iar pe de altă parte din cauza îngrijorărilor privind măsurile luate de China împotriva întregului ecosistem al criptomonedelor. De exemplu, invocând îngrijorări privind poluarea, China a decis să interzică ”minatul”, principala activitate prin care se creează o criptomonedă și prin care se asigură stabilitatea și independența tehnologiei blockchain pe care se fundamentează întreaga criptoindustrie.

La rândul lui, Elon Musk pare să se joace pe Twitter cu nervii investitorilor ba susținând Bitcoin, ba spunând că acesta folosește prea multă energie. Musk este un fervent susținător al criptomonedelor, iar, mai nou, s-a autointitulat părintele DOGE coin, o monedă virtuală de tip meme, inventată ca replică ironică la ascensiunea Bitcoin.

Bitcoin, capitalizare de două ori mai mare decât PIB-ul României

Bitcoin nu este singura monedă în vogă în momentul de față. Din spate vine puternic Ethereum, un sistem complex de blockchain despre care specialiștii financiari spun că va devansa în curând Bitcoin datorită facilităților multiple pe care le oferă. Blockchainul Ethereum a fost folosit și de Banca Europeană de Investiții pentru lansarea unei emisiuni de bonduri digitale în valoare de o sută de milioane de euro.

În luna mai, valoarea criptomonedelor ajunsese la o capitalizare fabuloasă de peste 2 trilioane de dolari, ceea ce a început să atragă atenția marilor bănci de investiții din lume. Principalele criptomonede au tranzacții zilnice de zeci de miliarde de dolari. În momentul de față, valoarea de piață a Bitcoin este de peste 700 de miliarde de dolari, aproximativ de două ori mai mare decât PIB-ul României și cu mult peste bănci cu vechime din sistemul centralizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS