27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri de succes, în pandemie. Profiturile din pariuri concurează cu cele din industrie

Afaceri de succes, în pandemie. Profiturile din pariuri concurează cu cele din industrie

Firmele de pariuri sportive și jocuri de noroc se dezvoltă în ultimii ani, în Craiova. Inclusiv în pandemie. Unele astfel de societăți au cifre de afaceri comparabile cu firme consacrate din industrie. Profiturile lor nu sunt de neglijat.

Firmele care practică activități de jocuri de noroc și de pariuri sportive s-au dezvoltat în ultimii ani. Strategia de dezvoltare a continuat inclusiv în pandemie. Inițial, se regăseau agenții de pariuri preponderent în zona centrală. Ulterior, aceste activități de pariuri și-au extins activitatea și se găsesc la orice colț de stradă. De curand, firmele de pariuri și-au deschis agenții și subunități (puncte de lucru) inclusiv în cartierele municipiului. Mai nou, unele agenții ale băncilor de top s-au închis în cartierele craiovene. Activitatea bancară nu mai este una intensă, în special pe perioada pandemiei. Micile agenții nu mai erau eficiente. Astfel că au fost închise multe unități bancare, în ultimii doi ani. Inclusiv în 2020.


Locul băncilor a fost luat de firme de pariuri, în unele zone. În incinta unei astfel de unități, în locul unde exista un roboțel la care se achitau facturile la utilități, acum este sală de jocuri. În locul bancomatului este afișat un banner uriaș care anunță că acolo se fac și “pariuri sportive”.


Chiar dacă activitatea unora dintre aceste societăți a fost afectată în pandemie (unele activități au fost oprite temporar), altele au continuat să se dezvolte. Din moment ce în multe cartiere ale Craiovei au apărut agenții noi de pariuri sportive, înseamnă că există cerere din partea populației pentru asemenea gen de servicii. Împătimiții jocurilor de noroc urcă cifra de afaceri și profiturile unor astfel de firme, inclusiv în pandemie.

Afaceri de top din jocuri de noroc

Pe lângă firmele consacrate la nivelul întregii țări, dedicate pariurilor sportive, care s-au extins in teritoriu, există și societăți locale, care s-au dezvoltat semnificativ, în ultimii ani.


Potrivit site-ului topfirme.com, care a ordonat societățile din Dolj cu Cod CAEN specific jocurilor de noroc și pariurilor sportive (CAEN 9200), afacerile evidențiate în bilanțurile contabile depuse în 2020 pentru anul 2019 sunt destul de mari. Conform sursei citate, toate firmele din Dolj care au activitatea principala declarată conform codului CAEN 9200 au totalizat în 2019 o cifră de afaceri de 393,6 milioane de lei. Exprimată în euro, cifra de afaceri a firmelor cu sediul în Dolj și cu obiect de activitate în domeniul pariurilor sportive și al jocurilor de noroc este de 89,5 milioane de euro. În anul respectiv au avut activitate 20 de firme de jocuri de noroc, cu mai multe puncte de lucru deschise. Cifrele de afaceri din domeniul jocurilor de noroc sunt comparabile cu ale unor firme din industria doljeană.


Dacă facem clasamentul primelor 10 firme din domeniul jocurilor de noroc, atunci observăm că acestea au înregistrat o cifră de afaceri de 387 milioane de lei. În total, 89,5 milioane de euro. Firma din top cu sediul în Dolj și cu cea mai mare activitate în domeniul jocurilor de noroc a realizat, în perioada analizată, o cifra de afaceri de 113,1 milioane de lei (25,7 milioane de euro). Cifra de afaceri este mai mare decât o firma cu vechime în producția de utilaje, care a realizat în anul respectiv luat drept etalon venituri din business de doar 76 milioane de lei.

Profituri bune din pariuri sportive

După profitul realizat, firmele cu sediul în Dolj care activează în domeniul jocurilor de noroc au înregistrat profituri bune în anul de referință analaizat. Profitul total inregitrat a fost de 18,4 milioane de lei (4,2 milioane de euro). Cel mai mare profit înregistrat de o firma care activează în domeniul jocurilor de noroc este de 3,8 milioane de lei. Respectiv, de aproximativ 862.000 de euro, potrivit topfirme.com. Profiturile acestor firme sunt mult mai mari decât cele înregistrate de firme de dimensiuni similare care activează în comerț sau din alte domenii de activitate.


Și după numărul de angajați, unele firme de pariuri sportive bat firme din industrie. Câteva dintre firmele cu cele mai mari afaceri și profituri în domeniu au avut în trecut câte 100 de angajați până în 2017. Apoi numărul lor a scăzut, iar în 2019 a început din nou să crească. În 2019 au fost firme care au avut înregistrați 46-53 de angajați fiecare. Când se deschide câte un punct de lucru al acestor firme apar și persoane nou-angajate.

Ce activități au firmele cu Cod CAEN 9200

Foarte multe firme care au obiect principal de activitate pe Codul CAEN 9200 “Activități de jocuri de noroc și pariuri” s-au dezvoltat în ultimii ani. Clasa de activități din economia națională (CAEN) 9200 include activități de jocuri de noroc și pariuri, cum ar fi:

  • vânzarea biletelor de loterie;
  • funcționarea (exploatarea) mașinilor de jocuri de noroc ce funcționează pe bază de monede;
  • funcționarea (exploatarea) jocurilor ce funcționează pe bază de monede;
  • funcționarea web site-urilor de jocuri de noroc virtuale;
  • înregistrarea pariurilor și alte operațiuni de pariere;
  • pariuri în cadrul agențiilor;
  • activități ale cazinourilor, inclusiv a „cazinourilor plutitoare”, se arată în CAEN.

  • Pe perioada pandemiei, împătimiții jocurilor de noroc au jucat inclusiv online. Aceasta în ciuda faptului că nu s-au putut deplasa tot timpul anului către acele cazinouri sau firme cu “mașinuțe” (slot machine). Nivelul afacerilor înregistrate în 2020 se va evidenția în bilanțurile contabile ce se vor depune în 2021 la Ministerul Finanțelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS