7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEfectele pandemiei în economie. Mai mulți angajați cu contracte part-time

Efectele pandemiei în economie. Mai mulți angajați cu contracte part-time

Acolo unde domeniul de activitate a permis, angajatorii le-au transformat contractele de muncă în contracte cu timp parțial de lucru. Astfel, în Dolj sunt zeci de mii de contracte part-time. Cu peste 5.000 mai multe decât în 2019.

În 2020 a crescut numărul contractelor de muncă înregistrate cu timp parțial de muncă, în Dolj. În interval de un an, numărul contractelor de muncă part-time a crescut cu 5.123. Potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, la data de 5.12.2019 erau înregistrate în Dolj 26.858 de contracte de muncă active, cu timp parțial de lucru. La aceeași dată a anului 2020 erau înregistrate 31.981 de contracte individuale cu timp parțial de lucru.


Care ar fi explicația? În pandemie, firmele cărora le-a permis specificul activității să diminueze timpul de lucru al angajaților le-au trecut mai puține ore de muncă în contractele individuale de muncă. Este vorba despre firme care nu au mai avut cerere mare în pandemie pentru bunurile pe care le produceau și/sau serviciile pe care le prestau. Unii dintre acești angajatori au redus chiar cu 50% timpul de lucru al angajaților. Aceștia au beneficiat de sprijin de la stat, pentru susținerea salariilor.

GdS a scris recent de măsurile de care au beneficiat angajatorii care au redus timpul de lucru al angajaților. Conform O.U.G. nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor. Reducerea se face cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă.

Impozitarea contractelor part-time se face la valoarea reală

În plus, firmele au avut posibilitatea să angajeze personal cu contract part-time și să achite contribuții la valoarea reală a venitului declarat. În anii anteriori, persoanele care aveau contract cu timp parțial de lucru cu un venit sub nivelul salariului minim pe economie datorau statului contribuții la nivelul salariului minim.

Astfel persoane care încasau 200-300 de lei pe contracte part-time datorau la stat sume mai mari decât venitul efectiv. După ce inepția fiscală a fost înlăturată, contractele part-time se taxează la valoarea reală declarată în contract.

Mai puține contracte de muncă suspendate

Dacă în debutul pandemiei numărul de contracte de muncă suspendate fusese de ordinul zecilor de mii, acum lucrurile s-au mai temperat. Potrivit datelor de la ITM Dolj, pe 5 decembrie 2019, în Dolj existau 6.288 de contracte de muncă suspendate. La aceeași dată a anului 2020 mai erau 4.822 de contracte suspendate. În scădere cu 1.466 de contracte suspendate. În partea a doua a anului, majoritatea angajatorilor (cu excepția celor din HORECA) au rechemat personalul la lucru. Astfel, nu s-au mai inregistrat multe contracte suspendate.


Angajații și angajatorii nu au mai suspendat drepturile de muncă decât acolo unde a fost strictă nevoie. În multe cazuri, contractele de muncă au fost reziliate. În sensul că angajatorii au renunțat de tot la angajați, din cauza scăderii activității lor economice în pandemie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS