-2 C
Craiova
miercuri, 25 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Fondul de salarii din Primăria Craiova s-a triplat, în ultimii ani

Fondul de salarii din Primăria Craiova s-a triplat, în ultimii ani

Bugetul de salarii din Primaria Craiova a crescut, în câțiva ani ca Făt-Frumos din poveste. Fondul de salarii din Primăria Craiova pe o lună este comparabil cu cifra de afaceri anuală a unor firme din industrie. În patru ani, fondul de salarii și sporuri s-a triplat la Primăria Craiova.

Cunoaște toată lumea faptul că salariile funcționarilor din administrația publică au crescut atât de mult în ultimii ani, încât sfidează chiar și salariile patronilor din mediul privat. Însă pe lângă salariile uriașe, funcționarii încasează și sporuri. Cât ne costă într-o lună salariile personalului din aparatul administrativ?


GdS a analizat datele publicate pe Transparență Guvernamentală din 2016 (de când există date publicate pe site-ul respectiv pe care se publică execuția bugetară a tuturor instituțiilor publice) și până în 2020.

După majorările salariale din ultimii ani, fondul de salarii aferent unei singure luni, al Primăriei Craiova, s-a triplat în ultimii patru ani. Adică, din 2016 până acum, funcționarii primăriei ne costă triplu. GdS a analizat datele privind salariile celor din Primăria Craiova, începând din septembrie 2016 și până în septembrie 2020.

Septembrie 2016: salariile de baza și sporurile totalizau 11,44 milioane de lei

Potrivit site-ului Transparență-bugetară.gov.ro, în septembrie 2016 salariile de baza ale personalului din Primăria Craiova (“Autorități administrative”) erau în suma de 9,14 milioane de lei. În plus, sporurile salariale pentru condiții de muncă erau de 1,03 milioane de lei.

Alte sporuri salariale în bani au fost de peste 1,26 milioane de lei. În total, pentru angajații din primărie s-a înregistrat în 2016 un cost salarial de aproximativ 11,44 milioane de lei sub forma salariilor și sporurilor acordate atunci.

Septembrie 2020: Salariile din Primărie au urcat la 31,21 milioane de lei

Potrivit execuției bugetare detaliate publicate pe site-ul amintit, în septembrie 2020, fondul de salarii al Primăriei Craiova era unul uriaș. Salariile de bază ale persoanalului din primărie au ajuns la 23,90 milioane de lei. La salariile de bază se adaugă sporuri, evidențiate distinc în tabelul cu execuția bugetară pe septembrie dat publicității.

De asemenea, alte drepturi salariale în bani au ajuns la 4,36 milioane de lei. Cu toate rotunjirile din calculele extinse rezultă că, în total, aparatul administrativ de la Craiova a generat un cost salarial, în septembrie 2020, în suma de 31,21 milioane de lei sub forma salariilor și sporurilor asimilate.


Fondul de salarii pe o singură luna al Primăriei Craiova este similar cu bugetul de venituri proprii și cheltuieli pe tot anul al unor comune doljene.

Sporurile în primărie ating 2,93 milioane de lei pe lună

Pe lângă fondul de salarii foarte mare, angajații din primărie beneficiază și de sporuri. Sporurile pentru condiții de muncă pentru funcționarii din primărie au totalizat, luna trecută, 2,93 milioane de lei.


GdS a scris că angajații din Primăria Craiova și-au pus “spor de periculozitate” prin simplul fapt că lucrează cu computerul. Beneficiau de sporuri de periculozitate toți angajații primăriei. De la cei cu funcții de conducere, până la femeia de serviciu.
Pe lângă sporuri, funcționarii din primărie mai beneficiază și de vouchere de vacanță. Pe luna septembrie, valoarea voucherelor era de 687.301 lei, conform executiei bugetare pe luna respectivă.


Se observă că fondul total de salarii al personalului din organigrama Primăriei Craiova este comparabil cu cifra de afaceri anuală inregistreata de firme din industrie.


Potrivit Organigramei de posturi publicată pe site-ul Primăriei Craiova pe 26 februarie 2020, aparatul administrativ cuprinde 613 posturi, dintre care trei sunt funcții de demnitate publică. Acestora li se alătură personal din unitățile aflate în subordinea primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Grupare de traficanți de persoane, destructurată cu ajutorul Eurojust

Procurorii DIICOT anunță destructurarea unei grupări infracționale speclaizate în traficul de persoane. Potrivit anchetatorilor, mai multe victime au fost traficate în Finlanda, în scopul practicării prostituției.

ȘTIRI GdS

Grupare de traficanți de persoane, destructurată cu ajutorul Eurojust

Procurorii DIICOT anunță destructurarea unei grupări infracționale speclaizate în traficul de persoane. Potrivit anchetatorilor, mai multe victime au fost traficate în Finlanda, în scopul practicării prostituției.

Groapa de gunoi a Craiovei, plină ochi

În condițiile în care celula șase - C6- este încărcată până la refuz cu deșeuri, Depozitul de la Mofleni așteaptă de la...

Polițist înțepat cu un cuțit, în Fața Luncii

Un polițist a fost înțepat cu un cuțit în mână în urma unui scandal între două familii care locuiesc în cartierul Fața Luncii din Craiova. Incidentul a avut loc luni, în jurul prânzului. În urma scandalului, un bărbat a fost lovit în cap și transportat la spital. Bărbatul care l-a înhunghiat pe polițist a fost reținut pentru ultraj.

Neregulile constatate de DSP la SJU Craiova dau peste...

În plină criză a locurilor de la terapie intensivă, Direcția de Sănătate Publică Dolj forțează Spitalul Județean de Urgență din Craiova să...

Probele Covid-19, cărate cu lada pentru răcit bere şi...

Personalul de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj (SJU Gorj) folosește pentru transportul probelor recoltate de la suspecții Covid-19 o ladă frigorifică...

Schimbări de funcții la Consiliul Județean Dolj

Ședința fulger de la Consiliul Județean Dolj s-a desfășurat în sistem on-line.