17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCâți bani “înghit” lunar pensiile speciale din Dolj. Cea mai mare pensie de serviciu este de 27.000 de lei

Câți bani “înghit” lunar pensiile speciale din Dolj. Cea mai mare pensie de serviciu este de 27.000 de lei

Deși nu sunt foarte multe pensii de serviciu sau pensii speciale înregistrate în Dolj, fondul lunar care se plătește în contul acestor pensii este uriaș. Cei 281 de “speciali” încasează lunar cât 4.367 de beneficiari ai pensiei minime. Cine încasează cea mai mare pensie specială din Dolj?

Pensiile speciale continuă să fie “mărul discordiei” între cei care muncesc toată viața și primesc pensie în funcție de contributivitate și “specialii” care ajung să încaseze pensii uriașe, protejați de niște legi speciale. GdS a efectuat o analiză a cifrelor oficiale, pentru a vedea cât ne costă lunar pensiile de serviciu din Dolj, cunoscute drept pensii speciale.

Încercările de eliminare a pensiilor speciale s-au dovedit “un fiasco total”. Practic, persoanele care au pensii de serviciu beneficiază de un alt mod de calcul al pensiei. De cele mai multe ori, acestor categorii profesionale li se ia în calculul pensiei 85% din ultimul venit, pe ultima lună lucrată. Sau 85% din venitul pe ultimele șase luni. În acel venit ce sta la baza calculului pensiei speciale intră și sporurile, indemnizațiile de conducere etc. Alte pensii de serviciu au alte modalitati de calcul, in care persoana este avantajata financiar. Deci, pensiile speciale nu se calculează după principiul contributivității, așa cum se calculează pensiile celor mai mulți dintre români.

Pensia specială medie este de 12.432 de lei, în Dolj

Potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, la solicitarea GdS, în Dolj sunt în plată 281 de pensii de serviciu. În limbaj popular, acestea sunt cunoscute drept pensii speciale. După toate majorările de care au beneficiat, cele 281 de persoane din Dolj încasează lunar 3.493.400 de lei. Înseamnă că în Dolj se plătește o pensie specială medie de 12.432 de lei. Dacă aceasta este pensia specială medie, este absolut clar că unii încasează pensii sub această sumă, însă alții primesc pensii peste media rezultată din calcule.

Câte pensii normale se pot achita lunar din banii “specialilor”

Dacă raportăm cuantumul total al banilor necesari lunar pentru plata pensiilor de serviciu la pensia medie din Dolj, se observă că s-ar achita cu acest fond 2.284 de pensii medii din Dolj. Este vorba despre acele pensii plătite ca urmare a contributivității fiecărei persoane la fondul public de pensii. Deci cu bugetul alocat de stat pentru 281 de pensii de serviciu s-ar achita pensia lunară a 2.284 de persoane cu pensie medie.

Mergem cu calculele mai mult, în sistem. Fondul lunar de pensii necesar pentru plata pensiilor speciale din Dolj ar ajunge pentru plata a 4.367 de pensii minime garantate (indemnizații sociale). De la 1 septembrie, pensia (indemnizația socială) minimă garantată este de 800 de lei. În Dolj există peste 37.000 de persoane plătite cu pensia minimă.

Cât încasează un pensionar de lux din Dolj

Cea mai mare pensie de serviciu din Dolj este de 27.000 de lei. Dintr-o singură pensie a pensionarului special se pot achita 34 de pensii minime. Sau se pot plăti 18 pensii medii pe județ construite pe baza contributivității.

Potrivit datelor furnizte de CJP Dolj, la solicitarea GdS, persoana care primește cea mai mare pensie de serviciu din județ este un fost magistrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS