16.3 C
Craiova
miercuri, 23 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Firmele doljene cer la ANAF rambursări de TVA pe bandă rulantă

Firmele doljene cer la ANAF rambursări de TVA pe bandă rulantă

Sute de firme au cerut în pandemie rambursarea de TVA de la ANAF. Guvernul a decis ca și în partea a doua a anului, Fiscul să ramburseze TVA fără a efectua controlul prealabil. Iată ce sume a achitat AJFP Dolj către firme sub formă de TVA.

Firmele care au solicitat și solicită în continuare rambursare de TVA de la stat beneficiază de dreptul de a primi sumele cuvenite, fără ca Fiscul să efectueze control prealabil, așa cum se întâmpla anii anteriori. Statul a făcut o derogare legata de controale, pe perioada pandemiei. Apoi, acea derogare a fost prelungită până spre finalul anului.

Astfel, firmele pot primi în continuare TVA de restituit din partea ANAF. Însă verificările urmează să se efectueze de către Fisc ulterior virării banilor. GdS a mediatizat recent aceste aspecte. Totuși, am vrut să știm câte firme au cerut la Dolj rambursarea de TVA și câte și-au primit banii.

Sute de firme au depus la Dolj, în pandemie, deconturi de TVA cu sume ce trebuie să le fie restituite de Fisc. Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj a răspuns solicitărilor GdS, legate de TVA. Iată ce suma au cerut firmele doljene să le fie restituită de către stat.

“La nivelul AJFP Dolj, pentru anul 2020, au fost depuse 658 de deconturi de TVA cu solicitare de rambursare, în sumă de 54.880.275 lei”, a informat AJFP Dolj, la solicitarea GdS.

S-a achitat către firme o sumă considerabilă

Anul acesta, firmele vor primi mai repede banii din TVA, față de anii anteriori, conform prevederilor legale. Anii anteriori, procedeul de rambursare a TVA era de durată. După ce firmele depuneau decontul la Fisc, urma controlul, apoi restituirea banilor, într-un interval de zeci de zile. Și anul acesta procedurile au fost de dirata, dar firmele și-au recuperat banii mai repede decât în trecut, conform unor surse avizate.

“Au fost efectuate rambursări de TVA pentru trimestrul I al anului 2020 pentru un număr de 601 firme, iar pentru trimestrul al doilea, pentru 215 firme. Sumele din TVA rambursate efectiv au fost în cuantum de 28,4 milioane de lei, în trimestrul I al anului și de 23,6 milioane de lei, în trimestrul al al doilea 2020”, conform celor precizate de reprezentanții AJFP Dolj.

Concret, în pandemie, firmele doljene au cerut rambursarea a 54.880275 lei. Iar ANAF, prin AJFP Dolj a restituit firmelor sume ce totalizează 51.108.308 de lei. Rambursarea s-a făcut și pentru firme care ceruseră anterior pandemiei rambursare de TVA. Cu alte cuvinte, mai sunt firme doljene care au cerut rambursare de TVA pe 2020 și cărora nu le-au fost virați banii, până la data redactării răspunsului AJFP Dolj către GdS.

Firmele nu scapă de controale

Potrivit unor surse din cadrul Fiscului, săptămâna aceasta continuă rambursarea sumelor din TVA către firmele care beneficiază de avantajele legale de a nu mai fi controlate înainte de rambursarea TVA.

Aceste entități economice trebuie să solicite în mod corect rambursarea de TVA. Dacă nu sunt controlate în avans, acest lucru nu înseamnă că vor scăpa de controale. Fiscul va face verificările privind veridicitatea deconturilor de TVA de rambursat după ce banii le-au intrat în conturi firmelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Patru firme vor să monteze turnichete la stadionul de...

Patru firme vor să monteze turnichete la stadionul de atletism. Sistemul de turnichete pentru stadionul de atletism are o valoare estimată de 700.000 de lei, fără TVA.

ȘTIRI GdS

Patru firme vor să monteze turnichete la stadionul de...

Patru firme vor să monteze turnichete la stadionul de atletism. Sistemul de turnichete pentru stadionul de atletism are o valoare estimată de 700.000 de lei, fără TVA.

Profesor cu Covid 19, elevi fără lecţii

Şcoala on-line a început cu o pauză la Întorsura, Dolj

Contoarele și repartitoarele de costuri instalate după 25 octombrie...

Craiovenii care îşi montează după 25 octombrie 2020 repartitoare de costuri pentru energia termică trebuie să-şi instaleze dispozitive care pot fi citite...

Nicolae Giugea: Viziunea mea despre Craiova

În această campanie electorală ați auzit multe promisiuni, unele realiste, altele fanteziste. Când vorbim despre proiecte, ele seamănă destul de mult, pentru...

Comunicat de presă – Derulare proiect „DEZVOLTAREA FIRMEI SC...

SC ICLAM ECOLOGIC SRL, cu sediul în Oraș Scornicești, România, Str. GIURGIULUI nr. 37, Sat Margineni Slobozia,...

Craiova – Smart City

Municipiul Craiova își consolidează statutul de oraș inteligent, printr-o utilizare eficientă a tehnologiei și a mijloacelor de comunicare moderne, în beneficiul comunității.