19.8 C
Craiova
luni, 10 august, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri ANAF: Facilități fiscale pentru contribuabili

ANAF: Facilități fiscale pentru contribuabili

ANAF a anunţat că a instituit o serie de facilităţi fiscale pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit. Cei care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020, inclusiv, beneficiază de o bonificație calculată asupra impozitului datorat. Bonificaţia va fi, astfel:

  • 5% pentru contribuabilii mari;
  • 10% pentru ceilalți contribuabili.

Bonificațiile se aplică în mod corespunzător și pentru:

  • contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea  nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare. Acești contribuabili beneficiază de bonificații dacă plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020;
  • contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020, determinat pentru activitățile desfășurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.

Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

Contribuabilii determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de plată prin scăderea din impozitul datorat a bonificației.  

Plata TVA

Totodată, Guvernul a aprobat, că nu se face plata efectivă a TVA la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA,  care importă, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență:

  • medicamente,
  • echipamente de protecție,
  • alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19.

Organele vamale nu solicită plata TVA pentru importurile acestor produse.
Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidențiază de către importatori în decontul de taxă, atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă, în limitele și în condițiile stabilite la art. 297301 din Codul fiscal.

Precizăm că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33  din 26 martie 2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative  a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 260 din 30 martie 2020.
Eforturile tuturor vor contribui la depășirea cu bine a acestei situații excepționale!

#alaturidevoidarladistanta!

Reamintim contribuabililor că obligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanță prin intermediul Spatiului Privat Virtual (pentru depunerea declarațiilor și obținerea de informații), iar plata poate fi efectuată prin internet banking sau ghiseul.ro.
Informații generale în domeniul fiscal și IT se pot obține prin apelarea Call-center
-ului, la numărul de telefon 031.403.91.60. De asemenea, contribuabilii care nu sunt  înrolați în Spațiul Privat Virtual pot utiliza Formularul de contact de pe site-ul Agenției pentru a obține informații generale în domeniul fiscal și IT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bărbați depistați conducând fără permis auto

Doi bărbați, din Gorj, au fost depistați...

ȘTIRI GdS

Noua listă a țărilor cu risc ridicat de coronavirus

Autorităţile sanitare au actualizat lista ţărilor, zonelor cu risc epidemiologic ridicat, în zona galbenă (carantină 14 zile) intrând şi Spania.Noua listă de...

Copaci căzuți pe străzile Craiovei, în urma furtunii de...

Pompierii din Craiova au intervenit în urma furtunii de ieri seară în mai multe zone ale orașului pentru îndepărtarea unor copaci căzuți...

Dosar penal în cazul fetei din Vaslui care a...

Oamenii legii au deschis dosar penal in rem în cazul tinerei din Vaslui care a plecat la mare fără să aştepte rezultatul...

Un sat din județul Olt, pus în carantină pentru...

Satul Greci, din comuna Schitu, județul Olt, a fost plasat sub carantină duminică, pentru 14 zile, cu posibilitatea prelungirii măsurii în funcție...

Ce venituri au directorii de la Termo Craiova

Ce venituri au directorii de la Termo Craiova. GdS prezintă salariile încasate de directorii de la societățile deținute sau controlate de primărie.

Energia electrică din Oltenia, preluată de australieni?

Mai multe companii intrnaționale se luptă pentru preluarea activelor din românia ale grupului CEZ. Printre competitori se află și un consorțiu românesc de...