22.6 C
Craiova
luni, 6 iulie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Ce fac absolvenţii de cursuri de recalificare cu diploma obţinută

Ce fac absolvenţii de cursuri de recalificare cu diploma obţinută

-

După finalizarea cursurilor de recalificare organizate anul trecut pentru şomeri, prin intermediul AJOFM Dolj, o treime dintre absolvenţi şi-au găsit un loc de muncă. În organizarea cursurilor se ţine cont de cerinţele de pe piaţa muncii?

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot să se recalifice şi să înveţe o meserie în timp scurt. Prin intermediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj se pot face cursuri de recalificare profesională pentru şomeri. De cursuri beneficiază gratuit atât şomerii indemnizaţi, cât şi cei neindemnizaţi.


„Cursurile le asigură şomerilor dezvoltarea şi creşterea competenţelor profesionale, în vedeea reintegrării mai facile pe piaţa muncii. În prezent, se pot face înscrieri la cursuri de lucrători comerciali, contabil, recepţioner hotel, machior, inspector de securitate şi sănătate în muncă, inspector resurse umane, manager proiect – pentru persoanele cu studii superioare, îngrijitor copii. Mai sunt cursurile de comunicare în limba engleză şi germană, dar şi alte cursuri, a precizat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj, Alina Ghercioiu, la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud.

Ea a precizat că astfel de cursuri se organizează în funcţie de cerinţele de moment ale pieţei muncii. Însă se ţine cont şi de solicitările persoanelor care parcurg respectivele cursuri. Anul trecut, s-au organizat 72 de programe de formare profesională la care au participat peste 900 de cursanţi. „S-au organizat cursuri pentru meserii care au avut solicitare pe piaţa muncii. Mă refer la cursul de electrician, la cursul de lucrător comercial. Este vorba despre locuri de muncă ce se găsesc frecvent în oferta Agenţiei“, a precizat Alina Ghercioiu, la Radio Sud.

O treime dintre cursanţi s-a angajat

Durata unor astfel de cursuri gratuite pentru şomeri durează de la o lună (cum ar fi cursul de manager de proiect), până la nouă luni (cum este cel de cosmetician).


Unii dintre cursanţi merg la cursuri doar pentru a obţine o diplomă. Unii dintre ei au nevoie de acea diplomă pentru a se angaja în străinătate. Alţii au nevoie de diplomă pentru a se angaja în ţară. În timp ce alţii vor să înveţe o meserie. Cert este că mulţi au nevoie de diplomă. „Mulţi intenţionează să obţină o diplomă pentru a-şi găsi mai repede un loc de muncă“, a precizat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.


Dintre cele circa 920 de persoane care au făcut anul trecut cursuri de calificare organizate prin AJOFM Dolj s-au angajat 300 de persoane, până acum. Informaţia a fost prezentată de Alina Ghercioiu, la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud. Ea a precizat că persoanele care au terminat cursurile spre finalul anului 2019 se află încă în monitorizare până la finalul anului 2020. Şi acei absolvenţi de cursuri de recalificare se pot angaja oricând.


Instituţia monitorizează doar numărul angajărilor care se fac în ţară. Nu se ştie câţi dintre cele 920 de persoane care au parcurs cursurile de recalificare s-au angajat în străinătate.

Rata şomajului a scăzut. Firmele tot caută să angajeze

Nevoia de forţă de muncă în Dolj se menţine la cote ridicate. La începutul lunii februarie, mai mulţi angajatori din Dolj anunţaseră la AJOFM Dolj peste 650 de posturi vacante, la acea dată. Cu toate că şomajul în Dolj este mare, firmele găsesc cu greu personal disponibil să muncească.


Rata şomajului în Dolj, la finele lunii decembrie 2019, era de 6,74%, corespunzătoare unui număr total de şomeri, de aproximativ 17.900 de persoane. Rata şomajului pe final de an este mai mică decât cea înregistrată în Dolj la începutul anului 2019, când era 7,1%. În Craiova, numărul de şomeri raportat la populaţia activă este doar de 0,67%. Rata şomajului a scăzut din două motive. Firmele au făcut angajări, iar alte persoane au plecat la muncă în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Transalpina, refugiu pentru turiștii care au vrut să scape...

Cea mai înaltă șosea din țară, Transalpina,...

ȘTIRI GdS

Craiovenii nu s-au înghesuit să-şi ducă micuţii la creşă

Creşa nr.5 din Craioviţa Nouă/foto: Claudiu Tudor

Terapie nouă pentru cancer pulmonar, decontată prin PN Oncologie

O nouă terapie țintită a devenit disponibilă pentru pacienții cu o formă rară de cancer pulmonar începând cu luna iunie. Medicamentul este...

Doi investitori „se bat“ pe gipsul de la CEO

Doi investitori se bat pe gipsul de la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba despre cei care dețin fabrica de gips carton din...

Horoscop

BerbecAbordate cu tact, ideile creative te vor conduce spre rezultate mai bune pe plan profesional. Posibilă schimbare de domiciliu sau poate că...

Doctor Z, primul supermarket pentru animale din Craiova

Se spune că orice om bun iubeşte animalele şi orice animal cu stăpân iubitor este un animal fericit. Este şi crezul echipei...

CEO anunță că din 2026 termocentralele din Dolj nu...

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunțat că de la 1 ianuarie 2026 termocentralele din Dolj nu vor mai folosi cărbune pentru a...