14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBani mai mulţi pentru contractele de asigurare la Pensii

Bani mai mulţi pentru contractele de asigurare la Pensii

După ce a crescut salariul minim pe economie, creşte şi contribuţia minimă lunară pe care o plătesc persoanele care încheie contracte de asigurare cu Casa Judeţeană de Pensii. Iată la cât a urcat suma minimă de plată.

Persoanele care nu au un contract de muncă activ însă doresc să aibă vechime în muncă pot încheia un contract de asigurare cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. Contractele de asigurare au valabilitate atât cât are nevoie persoana în cauză, aflată la vârsta de muncă.

Persoanele respective trebuie să aibă venituri din alte surse, pentru a putea fi asigurate lunar la pensii.
Suma minimă de plată lunară către stat sub forma contribuţiei la asigurările sociale nu este la îndemâna oricui. Această sumă creşte ori de câte ori se majorează salariul minim brut pe economie. Contribuţia lunară ce trebuie achitată de persoanele care încheie contract de asigurare cu CJP Dolj reprezintă 25% din salariul minim but pe economie.

Suma lunară a crescut la 558 de lei, de la 520 de lei

De la 1 ianuarie 2020, salariu minim brut pe economie a crescut la 2.230 de lei pe lună. În mod automat, va creşte şi suma minimă de plată pentru cei care au încheiate contracte de asigurare cu CJP Dolj. Suma minimă lunară de plată pentru cei care doresc să încheie contract de asigurare pentru pensii creşte la 558 de lei pe lună. Anul trecut, suma minimă era de 520 de lei pe lună. Aceasta era stabilită în condiţiile salariului minim pe economie valabil în 2019, respectiv 2.080 de lei.


Inclusiv persoanele care au încheiat anii anteriori contracte de asigurare cu CJP Dolj vor plăti mai mult anul acesta, lună de lună. Ei vor achita minimum 558 de lei pe lună, pentru a fi asiguraţi la Pensii. Adică pentru a avea vechime şi contributivitate. Cei care au venituri din alte surse şi doresc să fie asiguraţi cu sume mai mari pot plăti mai mult la CJP Dolj, în virtutea contractului de asigurare. Aceştia pot beneficia de o valoare mai mare a punctului de pensie, după ce ajung la vârsta de pensionare.

Cine poate încheia contractele de asigurare

Din experienţa anilor anteriori, încheie astfel de contracte de asigurare persoanele aflate în prag de pensie. În general, sunt persoane care mai au nevoie de vechime în muncă de câteva luni. Pot fi şi persoane care mai au nevoie de vechime un an sau ceva mai mult. Aceste persoane nu mai au venituri din salarii. Pot încheia respectivele contracte persoanele care nu au împlinit vârsta standard de pensionare.

De asemenea, pot încheia astfel de contracte persoane care nu au un contract individual de muncă activ.
Potrivit datelor furnizate anul trecut de CJP Dolj, la nivelul instituţiei erau active aproximativ 1.000 de contracte de asigurare. Cei mai mulţi contribuie pentru câteva luni sau un an, în funcţie de vechimea necesară pentru a putea ieşi la pensie la vârsta standard de pensionare. Există şi doljeni care încheie contracte pe o perioadă mai mare de timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS