13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExclusiv GdS: Un ordin al preşedintelui ANAF revoluţionează piaţa CAR

Exclusiv GdS: Un ordin al preşedintelui ANAF revoluţionează piaţa CAR

Casele de ajutor reciproc (CAR) au acum posibilitatea să interogheze baza de date a ANAF şi să afle veniturile unei persoane. Ordinul dat de preşedintele ANAF poate elimina o parte birocratică din activitatea CAR, aceea a adeverinţelor de salariu, spune preşedintele Uniunii CAR Armonia din Dolj, care a avut ideea şi a solicitat, în mod repetat, ca ANAF să facă modificările de rigoare în legislaţie.

Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3194/2019 aduce „lumină“ pe piaţa vastă a Caselor de Ajutor Reciproc (CAR). Acestea funcţionează ca instituţii financiare nebancare (IFN), înscrise în Registrul de Evidenţă al IFN-urilor existent la Banca Naţională a României (BNR). Actul normativ face mai uşoară activitatea CAR, precum şi a membrilor CAR şi a giranţilor acestora.


Ordinul amintit modifică un alt ordin al preşedintelui ANAF nr. 3731/2016. Concret, prin noul act normativ publicat pe finalul anului 2019, toate CAR-urile au dreptul să interogheze baza de date a ANAF. Astfel, pot să afle, în timp real, veniturile persoanelor care doresc să acceseze împrumuturi prin intermediul CAR. Celelalte IFN-uri de pe piaţă, precum şi băncile, aveau posibilitatea şi până acum să consulte baza de date a ANAF. Însă CAR-urile nu puteau accesa informaţiile respective care atestă fără echivoc faptul că o persoană este angajată. Respectiv, atestă că acea persoană are un anumit nivel al venitului. După cum se cunoaşte, orice angajator depune la ANAF declaraţia unică 112. În declaraţie se detaliază pe CNP, numele fiecărui angajat şi venitul realizat în luna respectivă.


Practic, legiuitorul a introdus în noul act normativ posibilitatea interogării bazei de date a ANAF şi de către acele IFN-uri care sunt înscrise în Registrul de Evidenţă al IFN-urilor Active al BNR. În acel registru sunt înscrise casele de ajutor reciproc funcţionale şi casele de amanet.

Iată ce prevede textul al Ordinului preşedintelui ANAF nr. 3194/2019, la Art. 1: „Pentru realizarea schimbului de informații între Agenția Națională de Administrare Fiscală și instituțiile financiare nebancare înscrise în Registrul general, în Registrul special și în Registrul de Evidență al Băncii Naționale a României se aprobă modelul-cadru al protocolului de colaborare, prevăzut în anexa nr. 1“. Vom detalia mai jos ce prevede modelul cadru al protocolului de colaborare.
Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3194/2019 a fost publicat pe 17 decembrie 2019, în Monitorul Oficial nr. 1015.

Măsura ANAF reduce birocraţia pe piaţa CAR

Faptul că ANAF a dat posibilitatea şi CAR să afle veniturile persoanelor fizice care doresc să contracteze împrumuturi de la casele de ajutor reciproc este o măsură de sprijin pentru această categorie de IFN-uri. În plus, reduce birocraţia, afirmă craioveanul care a solicitat introducerea CAR în rândul entităţilor financiare care pot consulta baza de date a ANAF. Preşedintele Uniunii CAR Armonia din Dolj, Mihai Roşculeasa, a solicitat către ANAF, în repetate rânduri, ca instituţia să accepte şi CAR în rândul instituţiilor financiare nebancare care au acces la baza de date ce conţine veniturile populaţiei.

„Acest Ordin al preşedintelui ANAF permite, în primul rând, eliminarea birocraţiei. CAR pot renunţa la adeverinţa de salariu pe care o solicită de la împrumutat şi de la giranţi. Sunt CAR care solicită 2, 4, 6 sau chiar 10 giranţi, în funcţie de valoarea împrumutului. Vă daţi seama câte adeverinţe trebuie eliberate. Câte alte acte trebuie întocmite, pentru că unii solicită şi extras din REVISAL, pentru a se vedea dacă persoana care se împrumută şi giranţii sunt salariaţi activi.

Prin acest Ordin nr. 3194, nu mai punem oamenii pe drumuri, pentru adeverinţe. CAR poate afla de la ANAF şi dacă persoanele respective sunt salariate. Dar se informează şi ce venit au avut pe luna anterioară. După ce am verificat venitul unei persoane în baza de date a ANAF, dacă vrem să ne asigurăm că acea persoană încă mai lucrează la firma respectivă este suficient să dăm un telefon la acea firmă“, a precizat, pentru GdS, preşedintele Uniunii CAR Armonia, Mihai Roşculeasa.

Protecţie pentru casele de ajutor reciproc


„Reprezentanţii CAR care doresc o măsură de siguranţă suplimentară pot să solicite în continuare adeverinţe de salariat şi extras din REVISAL de la persoanele care se împrumută şi de la giranţi. Însă pot să se informeze cu exactitate şi de la terţi, cum ar fi de la ANAF, cu privire la venitul realizat în luna anterioară“, a mai spus Mihai Roşculeasa.


El a menţionat că în piaţa CAR pot exista situaţii în care să circule adeverinţe false de salariat, iar persoana respectivă poate să nu fie angajata firmei care eliberează adeverinţa. Caz în care CAR îşi asumă un risc mare împrumutând o astfel de persoană. De asemenea, în unele situaţii, până şi extrasul din REVISAL, eliberat de o firmă, putea să fie antedatat sau postdatat, iar la data prezentării documentului la CAR, persoana respectivă să nu mai fie angajata societăţii respective. De aceea, posibilitatea CAR de a se informa din baza de date a ANAF este considerată de preşedintele Uniunii CAR Armonia drept un succes în faţa birocraţiei şi o măsură sigură de control pentru toate CAR de pe piaţă.

Persoanele împrumutate trebuie să îşi dea acordul pentru prelucrarea datelor

Cum va proceda o CAR, care doreşte să afle de la ANAF veniturile celor care se împrumută? În primul rând, fiecare instituție financiară nebancară va semna un protocol cu ANAF. Protocolul va cuprinde modificările aduse prin Ordinul nr. 3194.


De asemenea, CAR va trebui să încheie un acord cu persoanele care se împrumută, adică, membrii respectivei CAR. Astfel, persoanele care apelează la CAR trebuie să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3194 spune cum va proceda instituţia financiară nebancară: „Va solicita acordul scris, fie pe suport hârtie, fie în format electronic, exprimat în condițiile legii, persoanelor fizice și persoanelor juridice (textul este valabil şi pentru bănci – n.r.), respectiv semnarea unui acord de consultare, transmitere și prelucrare a informațiilor din bazele de date ale Ministerului Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum și a datelor cu caracter personal aparținând clientului (sau al membrului CAR, în cazul de faţă – n.r.), denumit generic «acord».

Model de acord de consultare care se încheie între CAR şi persoana membră a CAR (Anexa 1 la Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3194/2019)

Ordinul preşedintelui ANAF prevede ce conţine Acordul

Acest acord va conține datele de identificare ale persoanelor (CNP, CUI), datele de contact (adresa). Va conţine și mențiunea expresă cu privire la valabilitatea acordului (Acordul este valabil cinci zile lucrătoare de la data semnării de către contribuabil), conform anexei nr. 1 la prezentul protocol“.


Membrul CAR trebuie să fie de acord ca IFN să consulte informaţiile din bazele de date ale ANAF. Pe de altă parte, membrul CAR îşi exprimă, în mod expres, consimțământul ca instituţia financiară nebancară să transmită către ANAF datele sale de identificare. Dar şi alte date legate de împrumuturi etc.
Cei interesaţi pot avea modelul Acordului, care este prevăzut la Anexa 1 a Ordinului nr. 3194.

Există peste 2.500 de CAR active, la nivelul întregii ţări

Ordinul amintit mai sus creează avantaje de logistică pentru mii de case de ajutor reciproc din ţară. În România, piaţa caselor de ajutor reciproc este vastă. La data de 31.12.2019, în Registrul de Evidenţă a IFN-urilor active, deschis la BNR, erau înregistrate 3.287 de IFN-uri. Acestea sunt din categoria CAR şi case de amanet.

Cele mai multe IFN-uri sunt de tip CAR, conform Registrului, care este public şi poate fi consultat de oricine. În secţiunea a) a Registrului de Evidenţă a IFN, dedicată caselor de ajutor reciproc, erau înregistrate 2.536 de CAR active. Acest număr de CAR figuarau active la data ultimei actualizări efectuate de BNR, adică la 31.12.2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS