16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFluctuaţii mari de personal. Câţi salariaţi activi mai există în Dolj

Fluctuaţii mari de personal. Câţi salariaţi activi mai există în Dolj

După un şir de reduceri de personal, numărul salariaţilor a urcat în 2019, însă a ajuns în august abia la nivelul la care era în iulie 2016. Anul acesta, cea mai mare scădere a numărului de salariaţi s-a înregistrat în februarie.

Evoluţia numărului de salariaţi din Dolj a fost sinusoidală, în ultima perioadă. Din 2017 a scăzut constant numărul angajaţilor activi din judeţ. Apoi evoluţia numărului de salariaţi cu acte în regulă a fost cu urcuşuri şi coborâşuri.

În interval de trei ani a scăzut numărul angajaţilor activi cu circa 4.000. Apoi a crescut tot cam cu atâta. Cert este că în august 2019, în Dolj sunt tot atâţia angajaţi activi câţi erau la mijlocul lui 2016.


Pe baza datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj am analizat evoluţia numărului de angajaţi activi în 2019, comparativ cu anii anteriori. În 2019, în prima parte au fost înregistrate scăderi semnificative de personal. În partea a doua a anului (din cât s-a scurs până acum) a crescut numărul de locuri de muncă nou-create.

În februarie s-a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de salariaţi

Din datele de la ITM Dolj se observă că în primul trimestru al anului, numărul salariaţilor a scăzut constant. În 2019, cea mai mare scădere a numărului de angajaţi activi s-a înregistrat în luna februarie. La acea dată, numărul salariaţilor scăzuse la 141.070 de persoane, potrivit datelor furnizate de ITM Dolj. Aproximativ acelaşi număr scăzut de salariaţi se mai înregistrase în Dolj doar în aprilie 2015. Atunci erau 141.450 de persoane cu contract individual de muncă.


Motivele reducerii locurilor de muncă active în prima parte a anului ar fi acelea că, în anumite sectoare, au apărut disponibilizări. În altele s-a restrâns activitatea, aceasta fiind sezonieră, cum ar fi în construcţii, spre exemplu. După care, în momentul în care şi-au reluat activitatea sezonieră, firmele au reluat angajările.

În construcţii încă există criză de personal. Unele firme au apelat la lucrători aduşi din alte ţări. Potrivit ITM Dolj, în prezent activează în Dolj peste 2.000 de persoane care sunt detaşate din alte ţări sau aduse din alte state pentru a munci în judeţ.


În anii anteriori, reducerea numărului de locuri de muncă s-a înregistrat ca urmare a faptului că multe persoane care avuseseră un loc de muncă au plecat să lucreze în străinătate. Această tendinţă continuă. În sensul că, încă există firme din Craiova care pierd personal ca urmare a faptului că oamenii decid să plece în străinătate.

În august a crescut numărul salariaţilor

Potrivit datelor de la ITM Dolj, în august 2019, numărul salariaţilor activi urcase la 146.434 de persoane. Acesta a fost cel mai mare număr de angajaţi cu acte în regulă înregistrat în anul 2019. În restul anului au fost înregistraţi mult mai puţini salariaţi, în REVISAL (Registrul Electronic al Salariaţilor). Comparând datele de la an la an, se observă că numărul angajaţilor din august 2019 este în creştere faţă de august 2018, când erau înregistraţi în Dolj 142.471 de angajaţi activi.


În ciuda faptului că în ultimele luni au fost încadrate în muncă mai multe persoane decât de obicei, numărul salariaţilor de la sfârșitul lunii august 2019 este aproximativ la acelaşi nivel cu cel din iulie 2016. La acea dată erau înregistraţi 146.293 de angajaţi. Acela fusese vârful de locuri de muncă înregistrate în 2016.

De ce a crescut numărul de salariaţi activi, în partea a doua a anului

Care ar fi motivele pentru care a crescut numărul locurilor de muncă în 2019? Economia vrea să creeze noi locuri de muncă. Din păcate, firmele găsesc cu greu angajaţi pentru posturile oferite.


În ultimele luni a crescut numărul de locuri de muncă în Dolj ca urmare a faptului că un mare angajator din Dolj a creat aproximativ 1.000 de locuri de muncă în ultimele luni. Compania a angajat în special muncitori necalificaţi. Personalul calificat se găseşte cu greutate, de către firmele din Dolj.


Pe finalul lunii august, în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) erau 700 de locuri de muncă anunţate. Zeci de firme aşteptau să angajeze personal.


În ciuda faptului că a crescut numărul locurilor de muncă active în ultima lună scursă din 2019, tot în aceeaşi lună s-a înregistrat un paradox. GdS a scris recent că a crescut subit numărul contractelor de muncă suspendate. Acest număr a ajuns la 9.683, în creştere cu peste 3.400 faţă de luna anterioară analizată. Este posibil ca aceste suspendări să se reflecte într-o scădere drastică a numărului de angajaţi activi. Aceste date le vom avea abia la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS