23.7 C
Craiova
sâmbătă, 6 iunie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Podul peste Dunăre de la Brăila primește finanțare europeană

Podul peste Dunăre de la Brăila primește finanțare europeană

Circa 363 de milioane de euro din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) au fost aprobați pentru realizarea Podului peste Dunăre de la Brăila și a unei rețele de noi drumuri de circa 23 de km în zonă, anunță Comisia Europeană.

Contractul de circa 433 milioane de euro pentru realizarea podului a fost semnat la început de 2018, iar lucrările efective au început în acest an. Podul va avea o lungime de circa 2 kilometri, iar termenul de execuție este de trei ani. 

Va îmbunătăți în mod clar calitatea vieții în regiune

Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea și politica regională, a declarat: „Acest proiect finanțat de UE va îmbunătăți în mod clar calitatea vieții în regiune, prin trasee rutiere mai scurte și mai sigure. Prin conexiuni mai simple către Moldova și către Ucraina. Proiectul de coeziune va contribui și la intensificarea relațiilor UE cu vecinii săi.”

Acest proiect, care face parte din rețeaua transeuropeană de transport, va îmbunătăți legătura dintre nordul țării, orașul Tulcea, Delta Dunării și portul Constanța din sud. În prezent, conexiunea se poate face numai prin podul Giurgeni-Vadul Oii sau cu feribotul de la Brăila și Galați. De obicei, traversarea cu feribotul este închisă iarna și primăvara, din cauza înghețului, a ceții sau a furtunilor. Noul pod va oferi o alternativă mai rapidă, durata traseului scăzând cu aproximativ 50 de minute. Proiectul ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2023, anunță Comisia Europeană.

Catalogată drept „cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani”, podul de la Brăila a fost contractat în ianuarie 2018 cu asocierea italo-japoneza Astaldi – IHI pentru circa 433 milioane de euro. Lucrările în teren au început efectiv în prima parte din 2019. 

Proiectul vizează nu doar construcția podului propriu-zis, lung de aproape 2 km, ci și realizarea infrastructurii adiacente. Drumuri cu o lungime totală de 23,413 km. Contractul prevede 18 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.

Ce lungime va avea podul

Podul suspendat peste Dunare va avea o lungime de 1.974,30 de metri, din care 1.120 metri reprezinta deschiderea centrala. La aceasta se adaugă două deschideri laterale de 489,65 metri, pe malul dinspre Brăila, si 364,65 metri pe malul dinspre Tulcea.
Gabaritul pe verticală al podului suspendat va fi de cel putin 38m de la nivelul maxim de inundație al Dunarii. Astfel încat să fie îndeplinite criteriile de navigație fluvială. 

Podul suspendat va fi poziționat între km 4+596,10 și km 6+570,52 pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare, masurat de la Sulina).  De o parte și de alta vor fi construite două viaducte de acces în lungime de câte 110 metri, care se vor adauga lungimii podului suspendat. 

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un bărbat a fugit din izolare să își vadă...

Un gălățean a fugit din izolare să-și...

ȘTIRI GdS

Un bărbat a fugit din izolare să își vadă...

Un gălățean a fugit din izolare să-și vadă soția și a fost dus într-un centru de carantină. Aici a sărit pe geam...

VIDEO insolit. O bătrână distruge un aparat cu dezinfectant...

O femeie din Bacău a fost surprinsă de camerele de supraveghere făcând un lucru greu de explicat. Bătrâna a distrus un dispenser...

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților. Ce nu trebuie...

În sâmbăta dinaintea Rusaliilor sunt prăznuiți Moșii de Vară, iar în toate bisericile ortodoxe sunt oficiate slujbe pentru pomenirea tuturor celor care...

Joe Biden, aproape să fie desemnat candidatul Partidului Democrat...

Fostul vicepreşedinte Joe Biden a revendicat vineri victoria în cursa Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului care va participa la alegerile prezidenţiale din...

Live / Universitatea Craiova – FC Viitorul, scor 0-3....

Alb-albaștrii și-au dezamăgit suporterii în prima repriză a amicalului lui FC Viitorul. Au fost dominați copios, nu au contat în atac și...

Președintele Braziliei amenință cu retragerea țării din OMS

Preşedintele Jair Bolsonaro a ameninţat vineri să retragă Brazilia din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după exemplul omologului său american Donald Trump,...